Hollanti pyysi anteeksi maansa Srebrenica-veteraaneilta

Anteeksipyyntö liittyy vuoden 1995 joukkomurhaan, jossa noin 8 000 muslimimiestä ja -poikaa tapettiin hollantilaisten sotilaiden katsellessa voimattomina vieressä.

Hollannin pääministeri Mark Rutte puhui veteraaneille lauantaina Schaarsbergenissä.

19.6. 13:18

Hollannin pääministeri Mark Rutte on esittänyt virallisen anteeksipyynnön veteraaneille, jotka joutuivat seuraamaan voimattomina sivusta Srebrenican verilöylyä. Asiasta kertoo BBC.

Aiemmin Hollanti on kiistänyt vastuunsa ja syyttänyt YK:ta siitä, ettei sen rauhanturvaajille oltu annettu riittävästi ilmatukea.

”Valtuutenne, varusteenne ja sotilaallinen tukenne, joita saitte tehtävänne aikana oli riittämätöntä”, Rutte sanoi lauantaina veteraaneille pitämässään puheessaan.

”Tänään pyydän anteeksi Hollannin hallituksen puolesta kaikilta naisilta ja miehiltä, jotka kuuluivat Dutchbat III:een [hollantilaisten rauhanturvaajien pataljoonaan]. Kaikilta teiltä, jotka olette täällä tänään ja kaikilta heiltä, jotka eivät ole enää keskuudessamme.

Anteeksipyynnön lisäksi Srebrenicassa olleille veteraaneille annettiin kunniamitalit.

Vuonna 2019 Hollannin korkein oikeus katsoi, että maa oli osittain vastuussa noin 350 miehen kuolemasta verilöylyssä. Miehet oli tuomion mukaan poistettu sotilaiden tukikohdasta huolimatta, että heidän tiedettiin olevan ”vakavassa vaarassa” joutua murhatuiksi ja pahoinpidellyiksi tukikohdan ulkopuolella.

Nykyisen Bosnia-Hertsegovinan alueella sijaitsevan Srebrenican verilöyly alkoi, kun tuhannet muslimit pakenivat serbisotilaita ja puolisotilaallisia joukkoja kaupunkiin. Yhteensä veriteossa tapettiin yli 8 000 miestä ja poikaa.

YK julisti kaupungin suojatuksi, mutta määräsi vain joitain tuhansia hollantilaissotilaita puolustamaan kaupunkia. Bosnian serbien joukot pakottivat hollantilaiset antautumaan, minkä jälkeen he veivät 12–77-vuotiaat miehet ja pojat ”kuulusteltaviksi”.

Seuraavien viiden päivän aikana serbit teloittivat ja hautasivat uhrinsa joukkohautoihin Ratko Mladićin johdolla. ”Bosnian teurastaja” -nimellä tunnettu Mladić tuomittiin vuonna 2017 elinkautiseen vankeuteen sotarikoksista, kansanmurhasta ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat