Saksa aloittaa hätä­toimen­piteet energian­saannin turvaamiseksi – hallitus aikoo valjastaa lisää hiili­voimaloita käyttöön

Euroopassa on arveltu venäläisen kaasujätin Gazpromin supistaneen kaasutoimituksia poliittisista syistä.

Ympäristöministeri Robert Habeck kertoi Saksan päätöksen olevan katkera. Samalla hän kuitenkin koroesti, että hiilen käytön kasvattaminen on nyt välttämätöntä kaasun kulutuksen vähentämiseksi.

19.6. 13:31

Saksan hallitus on kertonut tänään sunnuntaina ryhtyvänsä hätätoimenpiteisiin turvatakseen maan energiansaannin. Kaasun kulutuksen vähentämiseksi hiilivoimaloita valjastetaan nykyistä enemmän sähköntuotantoon.

Ympäristöministeri Robert Habeck kertoi päätöksen olevan katkera, mutta korosti hiilen käytön kasvattamisen olevan nyt välttämätöntä kaasun kulutuksen vähentämiseksi.

Venäläinen kaasujätti Gazprom ilmoitti aiemmin tällä viikolla pariin otteeseen supistavansa Nord Stream 1 -putken kautta Eurooppaan vietävän kaasun määrää. Nord Stream -putki johtaa Venäjältä Saksaan.

Gazpromin mukaan vähennys johtuu Nord Streamin korjaustöistä, mutta Euroopassa päätöksen on uskottu olevan poliittinen.

Päätös turvautua hiileen on käänne sosiaalidemokraattien, vihreiden ja liberaalipuolue FDP:n muodostaman hallituskoalition politiikassa. Saksan hallituksen tavoitteena on ollut luopua hiilen käytöstä vuoteen 2030 mennessä.

Koalition hallitusohjelmasta suuren osan muodostavat ilmastonsuojelutoimet.

Venäjän aloitettua hyökkäyssotansa Ukrainassa Saksa on vähentänyt riippuvuuttaan venäläisestä kaasusta Norjasta ja Alankomaista tuodulla nesteytetyllä maakaasulla. Venäläisen kaasun osuus kaikesta Saksaan tuodusta kaasusta on laskenut 55 prosentista 35 prosenttiin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat