Léyna Nomari kertoo välttävänsä nyt yleisötapahtumia.

”Pistosten takia en enää käy ulkona”

Ranskassa mysteeripiikityksiä raportoidaan nyt myös ulkoilmakonserteista ja kaupunkitapahtumista. ”Pelko on koko ajan läsnä”, uhri kertoo.

Grasse

Jo jonossa huhut kiersivät: edellisen konserttipäivän aikana alueelta oli löytynyt käytettyjä piikkejä. Léyna Nomari, 19, oli tullut juhlimaan yhdessä ystävänsä kanssa kaksipäiväiseen konserttiin Etelä-Ranskan Toulonin kaupungin rannalle.

Jättikonserttiin kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna oli vapaa pääsy. Järjestäjä oli ranskalainen TF1-televisiokanava, ja esiintyjinä oli joukko Ranskan nimekkäimpiä artisteja, kuten Angèle, Tayc ja Juliette Armanet. Toisen päivänä konsertti keräsi arvioilta 15 000 katsojaa.

Léyna Nomari kertoo, että jo porteilla liikkunut huhu siitä, että valtavassa ihmisjoukossa joillakuilla oli mahdollisesti piikkejä mukanaan, ei rauhoittanut oloa kovinkaan.

Kyse ei ollut huumepiikeistä, vaan niin kutsutuista yökerhopiikeistä, joiden uhreiksi on Ranskassa kevään aikana joutunut ilmeisesti jo yli 450 ihmistä. Lukema kasvaa: diskoista mysteeripiikit ovat levinneet kesän ulkoilmakonsertteihin ja kaupunkitapahtumiin.

Lue lisää: Ihmisiä pistetty neulalla yö­kerhoissa useissa Euroopan maissa, uhreja jo satoja – Näin vaarallinen ilmiö sai alkunsa viime syksynä

Nomari kertoo kokemuksestaan, kun surkeaksi kääntyneestä tapahtumaillasta on tullut kuluneeksi pari viikkoa.

Hän pyörtyi konsertissa ja löysi seuraavana päivänä jalastaan piikitysjäljen. Hän kävi varmistamassa sen sairaanhoitajalla. Mutta mistä pistoksessa oli kyse, sitä hänkään ei tiedä.

On yhä epäselvää, mitä ”mysteerineulat” ovat.

Piikityksestä raportoineiden uhrien oireet ovat olleet pitkälti samankaltaisia: on seurannut päänsärkyä, huono oloa ja pyörtymistä.

”Tähän mennessä suoritetuista lääketieteellisistä, oikeuslääketieteellisistä, toksikologisista ja farmakologisista tutkimuksista huolimatta psykoaktiivista ainetta ei ole löydetty”, Ranskan riippuvuuksien valvontaverkoston puheenjohtaja Joëlle Micaleff sanoi Le Journal de Dimanche -lehdessä.

Léyna Nomari kuvailee kokemaansa näin: Toulonin konserttialueelle päästyään hän unohti puheet piikeistä ja elävä musiikki vei mukanaan. Nomarin alkuillasta kuvaamat videot kertovat tiiviistä tunnelmasta: toisiaan lähelle painautuneet ihmiset heiluvat, laulavat ja taputtavat kaupungin oman tähden, DJ Kungsin soittaessa.

”Kaikki oli hyvin, kunnes sitten yhtäkkiä tunsin oloni heikoksi. Sanoin ystävälleni, että minua pyörryttää, ja hän ohjasi minut sivuun. Sitten oksensin ja jalat menivät yllättäen alta, olin aivan hutera. Lopulta pyörryin.”

Pelastustyöntekijä ohjasi Nomarin ensiaputelttaan, jossa sairaanhoitajat mittasivat verenpainetta ja kysyivät mahdollisesta pistoksesta. Oliko hän tuntenut piikkiä? Tai yhtäkkistä kipua?

”Minä muistan vain, kuinka minua tönittiin eri suuntiin ja sitten yhtäkkiä tunsin oloni huonoksi.”

Nuori nainen palasi konserttiin vietettyään noin 30 minuuttia ensiavussa. Tunnelma oli kuitenkin muuttunut. Nyt tieto piikittäjän liikkumisesta yleisön joukossa kiersi ja sai aikaan paniikkia ja kaaosta. Kun joku huusi piikistä, ihmiset alkoivat kirkua ja töniä toisiaan, Nomari kertoo.

Hän itse havaitsi pistosjäljen reidessään vasta seuraavana aamuna herättyään. Hän sanoo tarkistuttaneensa jäljen vielä samana päivänä sairaanhoitajalla.

14 Toulonin konsertissa ollutta ihmistä teki ilmoituksen poliisille pistoksesta. Nomari ei ole ilmoitusta tehnyt.

”Se ei muuttaisi kuitenkaan mitään”, hän sanoo.

Toulonissa poliisi on pidättänyt 20-vuotiaan miehen epäiltynä teoista. Nomaria tieto ei juuri lohduta: hän uskoo, että tekijöitä oli laajalla konserttialueella useampi. Sitä paitsi piikityksiä tapahtuu jatkuvasti kaikkialla. Tuona samana kesäkuisena viikonloppuna poliisi sai ilmoituksia pistoista Marseillessa, Belfortissa ja le Gersissä. Läheisessä Nîmesin kaupungissa järjestetyillä Féria-katujuhlilla viranomaiset arvioivat piikityksiä tapahtuneen jopa yli 50.

Onko tarkoituksena vahingoittaa, vai kenties kylvää paniikkia?

Keskustelut sosiaalisessa mediassa käyvät vilkkaana Ranskassa. Nuoret kertovat omista kokemuksistaan yökerhoissa, antavat ikätovereilleen toimintaohjeita ja kehottavat varovaisuuteen.

Rajaa toden ja tarun välille on kuitenkin vaikea vetää. Juuri ennen Toulonin konserttia sosiaalisessa mediassa varoitettiin haasteesta, jossa kehotetaan piikittämään juuri kyseisen konsertin yleisöä, mutta sitä ei ole voitu vahvistaa. Sitäkään on vaikea sanoa, ovatko kaikki uhrivideot aitoja.

Yleiseksi huolenaiheeksi Ranskassa on kuitenkin noussut se, että neulanpistokset ovat voineet levittää hiv:tä, hepatiittitartuntaa tai muita tartuntatauteja.

Nomariakin on sairaalasta kehotettu menemään kuukauden kuluttua testeihin, minkä hän aikookin tehdä.

Nomarille konsertti-ilta jätti trauman – hän kertoo nyt harkitsevansa tarkkaan, osallistuuko yleisömenoihin enää ollenkaan.

Tiistai-iltana 21. kesäkuuta Ranskan kylissä ja kaupungeissa vietetään perinteistä Fête de la Musique -juhlaa, jolloin kansa vaeltaa kaduille nauttimaan elävästä musiikista. Nomaria siellä tuskin nähdään. Mediassa muutkin ovat kertoneet välttävänsä ulkona juhlimista ja tapahtumia piikitysten takia.

”Minä tykkään juhlia, mutta nämä pistokset ovat saaneet aikaan sen, että olen lopettanut ulkona käymisen. Pelko on koko ajan läsnä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat