Vanhoista ralliautoista muunnetaan ”taisteluvaunuja” Ukrainassa

Ukrainassa mekaanikkotiimi valmisti tiedusteluun ja taistelemiseen soveltuvan ajoneuvon käyttäen venäläisen Ladan moottoria.

Ukrainalaisen sotilaan mukaan autosta rakennetun taistelu­ajoneuvon paras ominaisuus on, että siitä voi ampua joka suuntaan. Hän testasi ralliautosta muokattua taistelu­ajoneuvoa 15. kesäkuuta Zaporižžjassa.

20.6. 12:21

Etelä-Ukrainan Zaporižžjan kaupungissa mekaanikot, jotka Venäjän aloittaman hyökkäyssodan alussa keskittyivät rakentamaan panssarivaunuja torjuvia esteitä, kunnostavat nykyään ralliautoja armeijan käyttöön eturintamalle.

Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Yrittäjä Volodymyr Tarkhovin, 32, valvonnassa autoista vaihdetaan äänenvaimentimet, muutetaan urheiluauton viritykset ja uusitaan sisätilat.

Mekaanikkoryhmä on valmistanut jo yhden ”taisteluvaunun”, ja toista rakennetaan venäläisestä Ladasta otetulla moottorilla.

Autosta poistettiin ovet, moottorin ääni hiljennettiin ja eteen lisättiin iso reikä, josta voi ampua konetuliaseella.

Autoihin lisättävä uusi äänenvaimennin tekee ajoneuvosta lähes kokonaan äänettömän viholliselle, 33-vuotias hitsaaja Maxym Sendukov, 33, kertoi.

”Tavoitteena on saada autosta tarpeeksi hiljainen, että se voi ohittaa vihollisen ja pysyä näkymättömänä”, Sendukov selitti.

Taisteluajoneuvojen valmistamista johtava Volodymyr Tarkhov valmisti ennen sotaa erimallisia veneitä.

Mekaanikkojen mukaan heidän tehtävänsä on saada autosta tarpeeksi vaivaton sotilaille kulkea sisään ja ulos.

Ensimmäistä taisteluvaunua käyttäneet sotilaat ovat kehuneet ajoneuvoa ”todella nopeaksi ja helposti liikuteltavaksi”.

”Se on ollut erittäin hyödyllinen tiedostelu- ja sotilastehtävissä”, yksi mekaanikkotiimin jäsenistä sanoi.

Eturintamalla on puutetta sotilaalliseen käyttöön soveltuvista ajoneuvoista, kertoi sotilas, joka saapui tarkistamaan ryhmän valmistamaa autoa.

Hänen mukaansa moni auto eturintamalla on peräisin vapaaehtoisilta.

Zaporižžjan tiimin taisteluvaunun suurin etu on sotilaan mielestä se, että ajoneuvon kyydistä on mahdollista ampua joka suuntaan.

”Viemme auton tänään asemiimme.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat