Britti­konservatiiveille raskaat tappiot täyte­vaaleissa – Menettikö Boris Johnson lopullisesti ”super­voimansa”?

Jos konservatiivit kokevat Johnsonin olevan puolueelleen entistä suurempi rasite, voivat hänen päivänsä pääministerinä olla luetut, kirjoittaa HS:n kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä.

Pääministeri Boris Johnson oli täytevaalipäivänä torstaina työmatkalla Ruandassa.

24.6. 12:14

Lontoo

Britannian konservatiivipuolue kärsi torstaisissa täytevaaleissa niin musertavat tappiot, että puolueen sisältä ei voi olla kumpuamatta nyt yksi ratkaiseva kysymys:

Onko pääministeri Boris Johnson menettänyt lopullisesti aiemman ”supervoimansa” eli ilmiömäisen kykynsä voittaa vaaleja?

Jos kollektiivinen vastaus on ”kyllä”, saattavat Johnsonin päivät puolueen johdossa – ja samalla pääministerinä – olla luetut.

Britannian konservatiivipuolue on tunnettu siitä, että se on nopea näyttämään heikentyneille johtajilleen ovea.

Konservatiivit saivat torstain täytevaaleissa takkiin niin pieneltä liberaalidemokraattipuolueelta kuin työväenpuolueeltakin.

Devonin kreivikunnassa liberaalidemokraatit valloittivat Tivertonin ja Honitonin vaalipiirin, joka on ollut konservatiivien hallussa aina vaalipiirin muodostamisesta asti. Vielä edellisvaaleissa vuonna 2019 konservatiivit saivat vaalipiirissä yli 24 000 äänen enemmistön.

Kyseessä on näin ollen jättiläismäisen suuri muutos äänestäjien asenteissa.

”Historian pahin täytevaalitappio”, summasi konservatiivipuoluetta lähellä oleva The Telegraph -lehti.

Toisessa vaalipiirissä eli Wakefieldissä Länsi-Yorkshiressä vaalitulos ei ollut aivan yhtä dramaattinen. Voiton otti odotetusti työväenpuolueen ehdokas.

Täytevaaleihin ryhdyttiin, koska kaksi istuvaa kansanedustajaa oli menettänyt maineensa ja asemansa oma käytöksensä takia.

Tivertonin and Honitonin vaalipiirin konservatiiviparlamentaarikko Neil Parish erosi huhtikuun lopussa jäätyään kiinni pornon katselusta alahuoneessa. Hänen tilalleen valittiin nyt liberaalidemokraattien Richard Foord.

Wakefieldissä konservatiiviparlamentaarikko Imran Ahmad Khan erosi toukokuun alussa saatuaan tuomion 15-vuotiaan pojan ahdistelusta vuonna 2008. Hänet korvasi labourin Simon Lightwood.

Johnsonin asemaa konservatiivipuolueen johdossa on jo ennestään kiikkerä. Johnsonin omista konservatiivipuolueen kansanedustajista peräti 41,2 prosenttia olisi pannut johtajansa vaihtoon kesäkuun alun luottamusäänestyksessä.

Johnson voitti luottamusäänestyksen äänin 211–148.

Pääministerin suosio on romahtanut kevään aikana. Syytä löytyy niin Downing Streetin koronajuhlakohuista kuin Britanniaa riivaavasta nyt jo yli yhdeksän prosentin inflaatiostakin.

Äänestäjien parissa kytevät nyt pettymys ja syvä huoli tulevaisuudesta.

Täytevaalitappio etenkin perikonservatiivisessa devonilaisessa vaalipiirissä nostattaa kysymyksen siitä, kuinka konservatiivipuolueelle käy seuraavissa parlamenttivaaleissa.

Puolueessa pelätään rökäletappiota ja ”konservatiivinsinisten” vaalipiirien valumista yksi toisensa jälkeen liberaalidemokraattien ja työväenpuolueen käsiin. Samalla konservatiiveja uhkaa karkotus oppositioon.

Parlamenttivaalit järjestetään todennäköisesti keväällä 2024.

Pääministeri itse ei ollut perjantaiaamuna Britanniassa vastaanottamassa huonoja uutisia. Johnson oli työmatkalla eli Kansainyhteisön huippukokouksessa Ruandan Kigalissa.

Brittimedian mukaan Johnson oli kuitannut vaalitappiot jo etukäteen torstaina ja sanonut, että hallitusvastuussa olevalla puolueelle ei ole tapana voittaa täytevaaleja etenkään hallituskauden puolivälissä.

Yhtä kevyesti tappiota ei ottanut konservatiivipuolueen hallinnollisena kaksoispuheenjohtaja toiminut – ja samalla muun muassa vaalikampanjoinnista vastannut – Oliver Dowden, joka erosi perjantaina.

”Kannattajamme ovat huolestuneita ja pettyneitä viime aikojen tapahtumien johdosta. Jaan heidän tuntemuksensa. Emme voi jatkaa niin kuin mitään ei olisi tapahtunut”, Dowden sanoi erokirjeessään, jonka hän myös twiittasi.

Konservatiivien tappio on työväenpuolueen ja liberaalidemokraattien voitto.

Liberaalidemokraattien johtaja Ed Davey kertoi Sky-kanavan haastattelussa, kuinka äänestäjät Devonissa kertoivat menettäneensä luottamuksensa Johnsoniin:

”Hänet koetaan epäpätevänä ja kykenemättömänä tekemään politiikkaa, jota tämä maa tarvitsee.”

Työväenpuolueen eli labourin johtaja Keir Starmer näki itsensä jo Britannian seuraavana pääministerinä.

”Wakefield [voitettu vaalipiiri] on seuraavan työväenpuoluelaisen hallituksen syntymäpaikka”, hän twiittasi.

Historian ironiaa on siinä yksityiskohdassa, että täytevaalipäivänä tuli kuluneeksi tasan kuusi vuotta Britannian kohtalokkaasta EU-kansanäänestyksestä vuonna 2016.

Brexit-kannan voitto johti lopulta – mutkien kautta – Johnsonin nousuun pääministeriksi kesällä 2019.

Joulukuun 2019 parlamenttivaaleissa Johnson johdatti konservatiivipuolueen suureen vaalivoittoon ja peräti 80 paikan enemmistöön alahuoneessa. Silloin puhuttiin ”punaisen muurin” murtumisesta, kun entiset työväenpuoluetta perinteisesti äänestäneet vaalipiirit Keski- ja Pohjois-Englannissa siirtyivät konservatiivien käsiin.

Kohta vuorossa voi olla ”sinisen muurin” kaatuminen, jos konservatiiviäänestäjät hylkäävät Johnsonin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat