Britanniassa suurin rautatie­työläisten lakko vuosi­kymmeniin – Boris Johnson uhkaa purkaa lakon

Britannian pääministeri Boris Johnson uhkaa purkaa lakon sallimalla vuokratyövoiman käytön. Ammattiliittojen keskusjärjestö syytti Johnsonin kaavailemia toimenpiteitä askeleeksi, jota ”edes Margaret Thatcher ei uskaltanut mennä lähellekään”.

Lontoossa sijaitsevan Stepney Greenin asemalla esillä oleva tiedote, jossa kerrotaan lakon vaikutuksista raideliikenteeseen.

21.6. 10:09

Britannian rautatietyöläiset aloittivat tänään laajimman lakon yli kolmeen vuosikymmeneen, kertoo uutistoimisto AFP.

Lakon syyksi kerrotaan inflaation kiihtymisen aiheuttama elinkustannusten nousu.

Maanantaina käydyt neuvottelut eivät tuottaneet sopua, joten yli 50 000 rautatietyöläisen ammattiliiton (RMT) jäsentä lakkoilevat tällä viikolla kolmen päivän ajan.

RMT:n pääsihteeri Mick Lynch piti junayhtiöiden ja pääkaupungin metroa liikennöivän London Undergroundin tarjoamia inflaatiota alhaisempia palkankorotuksia ”mahdottomana hyväksyä”.

Britannian liikenneministeri Grant Shapps sanoi, että hallitus tekee kaikkensa minimoidakseen odotettavissa olevat raideliikenteen häiriöt.

Maanantaina hän kertoi maan parlamentille, että arviolta 20 prosenttia suunnitelluista palveluista toimii ja resurssit keskitetään tärkeimpiin työntekijöihin, väestökeskuksiin ja kriittisiin tavaraliikennereitteihin.

Britannian pääministeri Boris Johnson uhkaa purkaa rautatietyöläisten lakon sallimalla rautatieyrityksille vuokratyövoiman käytön, kertoo brittilehti The Guardian.

Ammattiliitot varoittivat maanantaina, että erittäin kiistanalainen toimenpide tekisi työtaistelusta ”pitkän ja katkeran”.

Englannin ja Walesin ammattiliittojen keskusjärjestö Trades Union Congress (TUC) syytti Johnsonin kaavailemia toimenpiteitä askeleeksi, jota ”edes Margaret Thatcher ei uskaltanut mennä lähellekään”. Entinen pääministeri Thatcher muistetaan muun muassa taisteluistaan ammattiyhdistysliikkeen kanssa.

Trades Union Congressin mukaan vuokratyövoiman salliminen lietsoisi erimielisyyksiä työnantajien ja ammattiliittojen välillä.

Pääministeri Johnson taas syytti ammattiliittoa liian korkeista palkkavaatimuksista ja sanoi, että julkisen sektorin työnantajien on osoitettava palkkakuria ja maltillisuutta, jotta inflaatio ei kiihtyisi entisestään. Johnson lisäsi, että palkkasopimusten on pysyttävä ”järkevinä”.

Britanniassa matkustajaliikenteen häiriöitä on ollut rautatieliikenteen lisäksi myös lentoliikenteessä.

Jopa 5 000 ihmisen lennot on peruttu Lontoossa Heathrow’n lentokentällä matkatavaroiden käsittelyyn liittyvien ”teknisten ongelmien” takia. Osa ihmisistä oli ainakin viime viikolla joutunut lentämään ilman matkatavaroitaan tai odottamaan matkalaukkujen takaisin saamista useita tunteja.

Ruuhkien takia Heathrow’n lentokenttä pyysi maanantaina lentoyhtiöitä karsimaan 10 prosenttia lennoista, jotka liikennöivät terminaalien 2 ja 3 kautta. Noin 30 lentoa eli noin 5 000 matkustajan matkat on peruttiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat