Venäjän turvallisuus­neuvoston johtaja varoitti Liettuaa vasta­toimista, joilla on ”vakavia kielteisiä vaikutuksia Liettuan väestöön”

Useat Venäjän hallinnon edustajat ovat uhkailleet Liettuaa vasta­toimilla, kun maa päätti rajoittaa rautatie­kuljetuksia Kaliningradiin. Liettuan väliaikainen asiain­hoitaja kutsuttiin maanantaina puhutteluun Venäjän ulkoministeriöön.

Nikolai Patrušev Venäjän federaation turvallisuus­neuvoston pysyvien jäsenten kokouksessa Kremlissä 13. maaliskuuta vuonna 2020 Moskovassa.

21.6. 15:06

Venäjän turvallisuus­neuvoston johtaja Nikolai Patrušev varoitti tiistaina Liettuaa vakavista seurauksista, jos Liettua jatkaa rautatiekuljetusten rajoituksia Venäjälle kuuluvaan Kaliningradiin.

”Vastatoimiin ryhdytään lähitulevaisuudessa. Niiden seurauksilla on vakavia kielteisiä vaikutuksia Liettuan väestöön”, Patrušev sanoi alueellisessa turvallisuus­kokouksessa Kaliningradissa.

Kaliningrad on Venäjän alue Itämerellä Puolan ja Liettuan välissä. Ainoa rautatie Kaliningradin ja emämaa Venäjän välillä kulkee juuri Liettuan läpi.

Liettua kielsi 18. kesäkuuta Euroopan unionin pakotteiden piiriin kuuluvien tuotteiden rautatie­kuljetukset alueensa kautta Kaliningradiin.

Lue lisää: Venäjä vaatii Liettuaa perumaan päätöksensä vaikeuttaa tavara­liikennettä Kaliningradin ja emä­maan välillä

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi venäläisen uutistoimisto Interfaxin mukaan maanantaina tiedotus­tilaisuudessa, että Venäjä tulee tekemään tilanteesta ”perusteellisen analyysin” ennen kuin toimenpiteistä päätetään.

”Tilanne on tältä osin enemmän kuin vakava, ja se vaatii hyvin syvällistä analyysia, ennen kuin mitään toimen­piteitä ja päätöksiä voidaan muotoilla. Tämä perusteellinen analyysi tehdään lähipäivinä", Peskov sanoi.

Kaliningradin alueen kuvernööri Anton Alihanov kutsui Liettuan toimia laittomiksi ja sanoi pyytävänsä Euroopan komissiolta selvitystä asetetuista rajoituksista, kertoo venäjänkielinen media Meduza.

Alihanovin mukaan kyse on myös ”humanitaarisesta kysymyksestä ja yrityksestä tukahduttaa Kaliningrad taloudellisesti”.

”Mielestämme tämä on törkeä rikkomus Baltian maiden EU:hun liittymistä koskevia pöytäkirjoja vastaan ja Kaliningradin alueelle ja alueelta tapahtuvaa vapaata kautta­kulkua koskevia sääntöjä vastaan”, Alihanov sanoi.

Liettuan väliaikainen asiainhoitaja Virginija Umbrasene kutsuttiin maanantaina 20. kesäkuuta puhutteluun Venäjän ulkoministeriöön rahtiliikenteen rajoituksiin liittyen. Venäjän ulkoministeriö kuvasi Liettuan toimia provosoiviksi ja avoimen vihamielisiksi.

”Jos rahtiliikennettä Kaliningradin alueen ja muun Venäjän federaation välillä Liettuan kautta ei palauteta täysi­määräisesti lähitulevaisuudessa, Venäjä varaa itselleen oikeuden toimia kansallisten etujensa suojelemiseksi”, ulkoministeriö kommentoi.

Venäjän liittoneuvoston ulkoasiainvalio­kunnan johtaja Grigori Karasin sanoi, että Umbrasenea varoitettiin Venäjän mahdollisista vastatoimista.

”Pidätämme itsellämme mahdollisuuden ryhtyä jyrkkiin toimenpiteisiin, jotta alueemme ei joutuisi saartoon [...] Keskustelu [Umbrasenen kanssa] oli ymmärtääkseni tiukka”, Karasin sanoi, mutta ei täsmentänyt, mihin vastatoimiin Venäjä voisi ryhtyä.

Liettuan EU-suurlähettiläs Arnoldas Pranckevičius kommentoi Liettuan yleisradio­yhtiö LRT:lle, että on tärkeää kiistää Venäjän levittämää disinformaatiota, eikä antaa Venäjälle selityksiä.

”Tärkeää ei ole selityksen antaminen Venäjälle, vaan Venäjän disinformaation kiistäminen siitä, että Liettua väitetysti toteuttaa Kaliningradin saartoa. [EU:n korkein ulkopoliittinen edustaja] Josep Borrell sanoi eilen hyvin vakuuttavasti ja selkeästi, että Kaliningradin ja Venäjän välistä maaliikennettä ei ole pysäytetty, että pakotteisiin kuulumattomien tavaroiden kautta­kulku jatkuu, ja että Liettua ei ole asettanut mitään yksipuolisia rajoituksia, vaan soveltaa Euroopan unionin pakotteita”, Pranckevičius sanoi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat