Capitol-tutkinta: Trump painosti republikaaneja kumoamaan vaali­tuloksen, Pencelle tyrkytettiin ”vaihto­ehtoisia” valitsija­miehiä

Tutkintakomitean mukaan osana suunnitelmaa oli tarkoitus nimetä osavaltioihin valevalitsijoita, jotka olisivat äänestäneet Bidenin sijasta Trumpia.

Tiistaisessa kuulemistilaisuudessa todistivat muun muassa Arizonan edustajainhuoneen puheenjohtaja Rusty Bowers (vas.), Georgian osavaltiosihteeri Brad Raffensperger ja hänen varajohtajansa Gabriel Sterling. He ovat kaikki kertoneet tulleensa Trumpin tai hänen liittolaistensa painostamiksi.

22.6. 1:45

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump liittolaisineen painosti useita republikaanipäättäjiä kumoamaan osavaltioidensa äänestystuloksia vuoden 2020 presidentinvaalien jälkeen, arvioi edustajainhuoneen asettama tutkintakomitea.

Kongressitalon valtausta tutkivan komitean neljännessä kuulemisessa tiistaina keskityttiin erityisesti Trumpin ja hänen liittolaistensa suoraan sekaantumiseen vaalituloksen kumoamiseksi.

Tutkintakomitean mukaan osana suunnitelmaa oli tarkoitus nimetä osavaltioihin ”vaihtoehtoisia” valitsijamiehiä, jotka olisivat äänestäneet Joe Bidenin sijasta Trumpia.

Komitean mukaan Trump myös painosti varapresidentti Mike Penceä hyväksymään nämä valevalitsijat, kun Pence valvoi Bidenin vaalivoiton vahvistamista loppiaisena. Pence ei kuitenkaan lopulta suostunut tähän.

Yksi Trumpin painostuksesta tiistaina todistaneista oli Arizonan osavaltion edustajainhuoneen puhemies Rusty Bowers. Hän kertoi, että Trumpin lisäksi häntä painosti myös tämän tuolloinen lakimies Rudy Giuliani.

Bowersin mukaan Trump vaati, että Arizonan osavaltion päätäntäelimessä järjestettäisiin kuuleminen vaalivilppisyytösten tutkimiseksi. Bowers kertoo vastanneensa Trumpille, ettei todistusaineisto anna syytä kuulemiselle.

”Enkä halunnut joutua käytetyksi pelinappulana”, Bowers lisäsi.

”Pyydät minua tekemään jotain, mikä on valani vastaista, ja minä en riko valaani”, Bowers kertoi sanoneensa Trumpille.

Bowers sanoi pyytäneensä vaalien jälkeen Giulianilta useaan otteeseen todisteita väitteille vaalien varastamisesta.

”Meillä on paljon teorioita, meillä ei vain ole todisteita”, Bowers kertoi Giulianin vastanneen tuolloin.

Puhemies kertoi lisäksi saaneensa häiriköiltä 20 000 sähköpostia ja kymmeniätuhansia ääniviestejä. Bowersin mukaan painostus teki työnteon mahdottomaksi.

Bowers kertoi kotinsa ja toimistonsa ulkopuolella olleiden mielenosoittajien syyttäneen häntä ”kovaäänisesti ja valheellisesti” pedofiiliksi ja korruptoituneeksi.

Tutkintakomitean mukaan Bowers oli vain yksi korkea-arvoisista republikaanipäättäjistä, joita painostettiin kumoamaan miljoonien äänestäjien tahto.

Esimerkiksi Michiganin osavaltion senaatin enemmistöjohtaja Mike Shirkey kertoi tutkijoille saaneensa lähes 4 000 tekstiviestiä pian sen jälkeen, kun Trumpin kampanja julkaisi hänen henkilökohtaiset tietonsa verkossa.

Tutkintakomitea on myös nimennyt kaksi republikaanipoliitikkoa, jotka yrittivät edistää Trumpin päämääriä.

Arizonan republikaaniedustaja Andy Biggs oli vedonnut Capitol-mellakan päivänä Rusty Bowersiin ja pyytänyt tätä muuttamaan vaalitulosta.

Lisäksi Wisconsinin senaattori Ron Johnson yritti samana päivänä järjestää ”vaihtoehtoisia” valitsijamiehiä Wisconsinista ja Michiganista varapresidentti Mike Pencelle, jonka avustaja kuitenkin torppasi yrityksen.

Johnsonin avustaja on jälkeenpäin kiistänyt, että senaattori olisi osallistunut salaliittoon.

Istunnossa kuultiin myös Georgian osavaltiosihteerin Brad Raffenspergerin lausunto. Trumpin tiedetään jo pyytäneen Raffenspergeriä puhelimessa ”löytämään” hänelle lisää ääniä. Trumpin painostuspuhelua setvitään osavaltion tason rikostutkinnassa.

Nyt Raffensperger kertoi, että itse asiassa 28 000 georgialaista jätti äänestämättä presidentin valinnasta, mutta he äänestivät vaalien muista paikoista. Yhdysvaltain presidentin­vaaleissa äänestetään myös kongressin kokoonpanosta.

Tämä selittää sen, miksi republikaanien kongressiedustajat saivat Georgiassa 33 000 ääntä enemmän kuin presidentti itse.

Trumpin mielestä on mahdotonta, että jotkut äänestäjät tukevat toisia republikaaneja mutta eivät häntä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat