Ainakin tuhat ihmistä on kuollut maan­järistyksessä Afganistanissa – Taleban pyytää lisää kansain­välistä apua järistyksen tuhojen takia

Maanjäristys tapahtui noin 44 kilometrin päässä Khostin kaupungista kaakkoon.

22.6. 9:05 | Päivitetty 23.6. 10:31

AINAKIN tuhat ihmistä on kuollut ja 1 500 loukkaantunut maanjäristyksessä Afganistanin itäosassa, kertoo paikallinen viranomainen uutistoimistojen AFP ja Reuters mukaan. Asiasta kertovat myös muiden muassa brittilehti The Guardian ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Maanjäristys tapahtui varhain keskiviikkoaamuna paikallista aikaa noin 44 kilometrin päässä Khostin kaupungista kaakkoon. Järistyksen magnitudi on 6,1.

Ihmisten pelastaminen on jatkunut torstaiaamuna. Viranomaisten mukaan uhrien määrän pelätään yhä nousevan. Kyse on joka tapauksessa tuhoisimmasta maanjäristyksestä, joka on kohdannut Afganistania pariin vuosikymmeneen, kertoo BBC.

Loukkaantuneita on viety sairaalahoitoon. Syrjäisemmillä vaikeakulkuisilla seuduilla loukkaantuneita on kuljetettu sairaaloihin helikoptereilla.

Järistys tuntui yli 500 kilometrin alueella Afganistanissa, Pakistanissa ja Intiassa, kertoo Euroopan ja Välimeren seismologinen keskus (EMSC).

Keskuksen mukaan ihmiset olivat ilmoittaneet tunteneensa järistyksen Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa ja Pakistanin pääkaupungissa Islamabadissa.

Afganistanin Taleban-hallitus sanoi maan tarvitsevan lisää kansainvälistä apua maanjäristyksen aiheuttamien tuhojen takia. Asiasta kertovat muun muassa BBC ja Guardian.

Taleban kertoo arvostavansa apua, jota useat avustusjärjestöt ja maat ovat jo luvanneet. Maanjäristyksen kerrotaan kuitenkin aiheuttaneen niin laajaa tuhoa ja kärsimystä, että apua tarvitaan lisää.

Taleban-hallinnon katastrofin­hallinta­viranomaisten johtajan Mohammad Nassim Haqqanin mukaan suurin osa vahvistetuista kuoleman­tapauksista on todettu Paktikan maakunnassa. Hän lisäsi, että kuolemantapauksia raportoitiin myös Nangarharin ja Khostin itäisissä maakunnissa.

BBC:n mukaan erityisesti maaseudulla maanvyörymät ovat jättäneet ihmisiä kodittomiksi.

”Jokaisella kadulla, jolla kuljet, kuulet ihmisten surevan rakkaidensa kuolemaa. Talot ovat pilalla”, kertoo paikallinen toimittaja Paktikan maakunnasta BBC:lle.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on käskenyt maansa kehitysyhteis­työvirastoa ja muita liittovaltion hallintoelimiä arvioimaan, miten Yhdysvallat voi auttaa Afganistania. Asiasta kertoi keskiviikko­iltana kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan.

”Olemme sitoutuneet jatkamaan afganistanilaisten tukemista tämän kamalan tragedian aikana ja sen jälkeen”, Sullivan sanoi Valkoisen talon julkaisemassa lausunnossa.

Myös YK on kertonut lähettävänsä alueelle lääkintähenkilöstöä ja -tarvikkeita. YK:n edustajan mukaan haastava maasto ja sääolosuhteet aiheuttavat kuitenkin suuria vaikeuksia avun perille saamiseen.

Sotilaita ja Afganistanin Punainen puolikuu -avustusjärjestön työntekijöitä maanjäristysalueella Gayanin alueella Paktikan maakunnassa.

Katastrofin jälkeen monet paikalliset ovat olleet vailla tietoa läheisistään. Puhelinyhteydet eivät ole toimineet maanvyöryissä rikkoutuneiden puhelinlankojen vuoksi.

BBC:n haastattelema paikallinen toimittaja kertoi saaneensa tietää veljensä ja tämän perheen kuolleen monen tunnin viiveellä vallitsevan tilanteen vuoksi.

”Monet ihmiset eivät ole tietoisia sukulaistensa tilanteista, koska heidän puhelimensa eivät toimi. Useat kylät ovat tuhoutuneet.”

Maanjäristyksessä sortunut talo Gayanin alueella Paktikan maakunnassa.

Afganistan on erityisen altis maanjäristyksille maantieteellisen sijaintinsa vuoksi. Alueella sijaitsee useita mannerlaattojen saumakohtia.

Vuosi 1998 oli järistysten kannalta viime vuosikymmenien tuhoisin Afganistanissa. Silloin maassa tapahtui kaksi maanjäristystä, jotka tappoivat yhteensä noin 9 500 ihmistä. Ensimmäinen järistyksen magnitudi oli 5,9 ja toisen 6,6. Kummatkin järistykset iskivät Takharin maakuntaan.

Kymmenen viime vuoden aikana Afganistanissa on kuollut yli 7 000 ihmistä maanjäristyksissä, kertoo YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimisto BBC:n mukaan.

Tämän vuoden tammikuussa tapahtuneessa maanjäristyksessä peräkkäiset järistykset tappoivat yli 20 ihmistä ja tuhosivat satoja taloja.

Tarkennus 24.6. kello 9.08: Korjattu maanjäristysten voimakkuuksiin liittyviä sanamuotoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat