”Hyökkääjät eivät pääse paratiisiin”, pappi Ioann Kurmojarov sanoi videolla – nyt häntä syytetään Venäjän armeijaa koskevien vale­­uutisten levittämisestä

Pappi Ioann Kurmojarov on joutunut sekä Ukrainan että Venäjän viran­omaisten hampaisiin. Venäjällä häntä uhkaa vankeusrangaistus.

Venäjän armeijan helikoptereita lensi Moskovassa Kremlin ja Punaisen torin yllä voitonpäivänä 9. toukokuuta 2020, kun Venäjä juhli 75. vuosipäiväänsä natsi-Saksan voitosta toisessa maailmansodassa.

25.6. 19:58 | Päivitetty 25.6. 20:13

Pietarissa pappi, teologian tohtori Ioann Kurmojarov on tuomittu kahdeksi kuukaudeksi vankeuteen Venäjän asevoimia koskevien valeuutisten levittämisestä. Hänet pidätettiin kotonaan 7. kesäkuuta.

Ihmisoikeuksia puolustavan venäläisen OVD-Info-sivuston mukaan Kurmojarovia vastaan nostettu syyte perustui videoon, jossa hän tuomitsee Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan sekä Venäjän hallinnon ja sotilaiden toimet.

Kurmojarov sanoo julkaisemallaan videolla, että kristinuskon oppien mukaan sodan aloittajat eivät voi päästä paratiisiin.

”Paratiisiin pääsevät ’autuaat rauhantekijät’. Siis ’rauhantekijät’ – näettehän, mikä ongelma tässä on? Hyökkäyksen aloittajat eivät paratiisiin pääse”, hän toteaa.

Kurmojarovin väitetään näin levittäneen ”tietoisesti valheellista tietoa” Venäjän asevoimista. Syytteen lakiperusteena on Venäjän federaation rikoslain 207.3 pykälän 2 momentti, jonka rikkomisesta voidaan määrätä 5–10 vuoden vankeusrangaistus.

Kurmojarovin oikeusavustaja Leonid Krikun kertoi 11. kesäkuuta, ettei häntä päästetty tapaamaan vangittua päämiestään.

Venäjä juhlisti tänä vuonna 77. vuosipäiväänsä siitä, kun Neuvostoliitto voitti natsi-Saksan toisessa maailmansodassa.

Vuoteen 2018 asti Ioann Kurmojarov työskenteli Ukrainan ortodoksikirkon palveluksessa Keski-Ukrainassa.

Hän muutti Venäjälle Ukrainan turvallisuuspalvelun avattua hallinnollisen rikosmenettelyn siitä, että hänen Facebook-julkaisussaan näkyi oranssi-musta Yrjönnauha.

Nauha on 2000-luvun Venäjällä noussut tärkeäksi kansalliseksi symboliksi, joka yhdistetään venäläisten toisen maailmansodan aikaiseen voittoon natsi-Saksasta.

Monet ukrainalaiset pitävät nauhaa Venäjän aggression symbolina. Se on kielletty Ukrainassa vuonna 2017.

Venäjällä Kurmojarov asettui Novosibirskiin ja ryhtyi opettamaan hengellisessä seminaarissa.

Kesäkuussa 2020 Kurmojarov julkaisi kirjoituksen, jossa hän kritisoi Moskovan lähistölle rakennettua Venäjän asevoimien pääkatedraalia kutsuen sitä ”pakanatemppeliksi”.

Katedraaliin suunnitellussa Venäjän ja Neuvostoliiton sotamenestystä juhlistavassa mosaiikissa oli tarkoitus olla kuvattuna esimerkiksi Krimin valloitus, presidentti Vladimir Putin sekä neuvostojohtaja Josif Stalin.

Muutama päivä kirjoituksen jälkeen Kurmojarov erotettiin pappisvirastaan ja irtisanottiin seminaarista.

Kurmojarov kirjoitti metropoliitta Nikodimille ja pyysi selvittämään konkreettisen syyn erottamiseensa sekä ilmoittamaan, mihin rikkomukseen hänen pappisvirasta pidättämisensä perustui.

Hän ei koskaan saanut vastausta kysymyksiinsä, mutta virasta pidättäminen peruttiin. Kurmojarov otettiin takaisin hiippakuntaan, ja hänelle myönnettiin oikeus siirtyä mihin tahansa toiseen hiippakuntaan kolmen kuukauden aikana.

Jos hän ei tänä aikana työllistyisi pappisvirkaan, kielto astuisi uudelleen voimaan.

Kurmojarovin mukaan hänen annettiin selvästi ymmärtää, että Novosibirskiin hän ei voisi jäädä.

Kurmojarov haki virkoja muista hiippakunnista, mutta sai kerta toisensa jälkeen vain erikoisen kuuloisia kieltäviä vastauksia.

Pietarissa hän aloitti psykologian maisteriopinnot ja löysi kaupungista lopulta myös papin työtä.

Pian Kurmojarov kuitenkin erotettiin. Erottamisen syynä oli hänen aiemman esimiehensä, metropoliitta Nikodimin antama luonnehdinta. Kurmojarovin mukaan kyseessä on vihamielinen todistus, jonka vuoksi kukaan ei enää tule palkkaamaan häntä.

Kurmojarov jätti kirkolliseen tuomioistuimeen kanteen, jossa hän vaatii toteamaan virasta pidättämisen perusteettomaksi ja velvoittamaan metropoliitta Nikodimin julkiseen anteeksipyyntöön.

Häntä itseään vastaan aloitettiinkin oikeusjuttu hiippakunnan tuomioistuimessa.

Kurmojarov ei ole lakannut kritisoimasta asevoimien katedraalia.

Hän julkaisi Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigulle osoitetun avoimen kirjeen, jossa hän pyysi poistamaan katedraalista kommunistista symboliikkaa sisältävät freskot. Kirjeessään hän sanoo, että ne halventavat ortodoksista pyhättöä ja loukkaavat uskovaisten tunteita.

”Pyydän teitä lopettamaan kristillisen pyhätön halventamisen ja poistamaan katedraalista ortodoksiuskon symbolit, alttaripöydän, ehtoollispöydän, pyhät astiat ynnä muut. Tällöin kyseinen rakennus ei enää olisi kristillinen, ortodoksinen kirkko, ja voisitte hyvällä omallatunnolla järjestää siellä haluamianne riittejä ja toimituksia. Voisitte yhdistää sen mihin haluatte, vaikka kommunistiseen puolueeseen tai puna-armeijaan ja järjestää paraateja ja sotajoukkojen katselmuksia tai muinaisen Rooman pakanallisia sotarituaaleja muistuttavia menoja”, Kurmojarov kirjoitti.

Loppuvuodesta 2021 Kurmojarov lähetti Venäjän sisäministeriölle, turvallisuuspalvelu FSB:lle, Venäjän federaation tutkintakomitealle ja syyttäjänlaitokselle anomuksen, jossa hän pyysi saattamaan Šoigun vastuuseen uskovaisten tunteiden loukkaamista koskevan pykälän rikkomuksesta.

”Onhan muissakin ortodoksisissa kirkoissa, esimerkiksi Butovossa [Stalinin aikaisen joukkoteloituspaikan läheisyydessä], viitteitä bolševikkeihin, Neuvostoliiton sisäasiainkomitean ja puna-armeijan jäseniin, mutta nämä viitteet ovat poikkeuksetta kielteisiä: kyseiset henkilöt esitetään kristittyjen vainoojina eikä suinkaan sankareina, jotka olisivat ansainneet palvontaa ortodoksikirkossa Jumalan­äidin, arkkienkelten ja pyhimysten rinnalla.”

Tammikuussa 2022 tuomioistuin suositteli, että metropoliitta Nikodim poistaisi Kurmojarovin papin arvon. Hieman tätä ennen Kurmojarov oli otettu jäseneksi Venäjän ortodoksisesta ulkomaankirkosta irrottautuneeseen, metropoliitta Agafangelin johtamaan järjestöön.

Muutaman kuukauden kuluttua Kurmojarovin papin arvo poistettiin virallisesti. Syiksi ilmoitettiin ”aktiivinen mediatoiminta Ukrainan nationalistisen hallinnon hyväksi”, asevoimia koskevien valeuutisten levittäminen sekä kuuluminen Venäjän ortodoksisesta kirkosta irrottautuneeseen ryhmään.

Julkaistu Meduzassa 11.6.2022.

HS:ssä suomennosta on tiivistetty ja editoitu. Editoija: Elina Saarilahti

Alkuperäinen juttu on luettavissa täällä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat