Ruotsissa asuntojen hinnat kääntyivät laskuun, suurinta lasku Tukholmassa

Korkojen nousu vaikuttaa asuntojen hintoihin Ruotsissa. Huhtikuusta lähtien asuntojen hinnat ovat laskeneet Tukholmassa noin 7 prosenttia. Vuositasolla hinta­kehitys on kuitenkin yhä plussan puolella.

Asuntojen hinnat nousivat pandemian aikana voimakkaasti Ruotsissa. Huhtikuusta alkaen hinnat ovat laskeneet.

22.6. 14:28

Tukholma

Ruotsissa asuntojen hinnat ovat kääntyneet viime kuukausina laskuun.

Voimakkainta hintojen lasku on ollut Tukholmassa, käy ilmi asuntojen hintoihin keskittyvän analyysi­yhtiö Valueguardin tuoreesta raportista.

Tukholmassa asuntojen hinnat laskivat toukokuussa runsaat kolme prosenttia, ja koko maassa 1,6 prosenttia. Kesäkuun kahden ensimmäisen viikon aikana hintojen lasku on jatkunut. Valueguardin lukujen mukaan Tukholmassa lasku kesäkuun alkuviikkoina oli 3,3 prosenttia ja esimerkiksi Göteborgissa 3,9 prosenttia.

Hintojen lasku alkoi huhtikuun viimeisellä viikolla, ja huhtikuusta asuntojen hinnat ovat laskeneet Tukholmassa noin 7 prosenttia.

Valueguardin asiantuntija Lars-Erik Ericson sanoo uutistoimisto TT:n haastattelussa, että hintojen lasku on ollut nopeinta Tukholman vauraimmilla alueilla.

Analyysiyhtiö Valueguard julkaisee Hoxswe-nimellä tunnettua hinta­indeksiä, joka seuraa yksityis­omistuksessa olevien asuntojen hintoja päivittäin. Hintojen laskusta kertoo myös asuntojen hintoja seuraava Svensk Mäklarstatistik.

Valueguard kuitenkin huomauttaa, että yksittäisten viikkojen kehityksestä ei kannata vielä vetää suuria johto­päätöksiä asunto­markkinan kehityksestä. Jos katsotaan koko vuoden kehitystä, asuntojen hintojen nousu on yhä plussan puolella: vuositasolla asuntojen hinnat nousivat Ruotsissa 3,6 prosenttia, Tukholmassa 3,9 prosenttia.

Korkea inflaatio ja korkojen nousu vaikuttavat kuitenkin asuntojen hintoihin juuri nyt. Ruotsin keskus­pankki nosti ohjaus­korkoa juuri huhtikuun lopussa, jolloin asuntojen hinnat lähtivät laskuun. Myös asunto­kauppa on hidastunut huhtikuussa alkaneen hintojen laskun myötä.

Valueguardin analyysin mukaan on mahdollista, että hintojen lasku on nyt tasaantumassa. Ruotsin keskus­pankki kuitenkin arvioi, että se voi joutua nostamaan ohjaus­korkoa vielä lisää. Ruotsin keskus­pankki oli pitänyt korkonsa nollassa vuodesta 2014 lähtien. Pankki katsoi koron noston tarpeelliseksi, jotta inflaatio hidastuisi.

Lue lisää: Ruotsin keskuspankki hylkäsi nollalinjan, ja nosti ohjaus­korkoa – Totutelkaa korkeampiin korkoihin, neuvoo pankin pääjohtaja

Hieman vastaavanlainen pudotus asuntojen hinnoissa nähtiin korona­pandemian alussa, mutta hinnat palautuivat nopeasti nousu-uralle. Pandemian aikana asuntojen hinnat nousivat Ruotsissa voimakkaasti.

”Vaikka näemme nyt ison pudotuksen, olemme yhä korkeammalla tasolla kuin ennen pandemiaa”, Lars-Erik Ericson sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat