Venäjä onnistui läpi­murrossa, yrittää Lysytšanskin ja Severodonetskin piiritystä juhannuksena

Eteneminen kohti Kramatorskia kestänee kuitenkin pitkään, arvioi sotahistorioitsija Emil Kastehelmi.

Lysytšanskin puolustajat kaivoivat juoksuhautaa kaupungin rajalla tiistaina.

23.6. 16:05

Venäjän asevoimat onnistui torstain vastaisena yönä saavuttamaan läpimurron Lysytšanskin kaupungin eteläpuolella, jossa se eteni aivan kaupungin eteläisten lähiöiden rajalle. Asiasta kertoivat ensin Ukrainan pääesikunta ja Britannian sotilastiedustelu.

Venäjän eteneminen alkoi maanantaina, kun se sai pitkän taistelun jälkeen haltuunsa Toškivkan kylän Donetsjoen länsirannalla. Hyökkäys eteni niin, että torstain vastaisena yönä taisteluja käytiin Bila Horan kylästä, joka on jo käytännössä Lysytšanskin eteläinen lähiö.

Lännempänä Venäjä eteni Rai-Oleksandrivkan ja Vovtšojarivkan kyliin, joista Ukrainan esikunnan mukaan käytiin torstaiaamuna taisteluja. Samalla Ukrainan joukot puolustivat yhä Hirsken ja Zoloten kaupunkeja etelämpänä, vaikka nämä joukot olivat jäämässä mottiin tai ainakin vaille kunnollisia huoltoyhteyksiä.

Yhteensä Venäjän joukot etenivät parhaimmillaan kolmessa päivässä yli kymmenen kilometrin matkan. Tavoitteena näyttää olevan Lysytšanskia ja Severodonetskia puolustavien ukrainalaisten saartaminen.

Ukrainan sotatilannetta päivittyvillä kartoilla ja Twitterissä seuraavan sotahistorioitsija Emil Kastehelmen mukaan saarto saattaa juhannuksen aikana jopa onnistua, jos Venäjän eteneminen jatkuu samalla menestyksellä kuin kuluvalla viikolla.

”Venäjä onnistui läpimurtoon aika laajalla alueella”, Kastehelmi luonnehtii.

”Vaarassa on, että Venäjä saa Lysytšanskiin todellisen saarrostus­uhan. Vaikka koko maata ajatellen eteneminen onkin aika vähäistä.”

Hyökkäys on hyytynyt hitaaksi etenemiseksi kylä kerrallaan.

Toškivkan kylä sijaitsi ennen Venäjän helmikuista maanhyökkäystä niin kutsutulla Minskin kontaktilinjalla. Venäjä ja sen tukemat separatistit yrittivät kylän valtausta vuonna 2017, mutta eivät onnistuneet valtauksessa. Tämä Itä-Ukrainan asemasodan aikainen taistelu vaati tiettävästi satojen taistelijoiden hengen molemmin puolin.

Venäjän keskittyminen Toškivkan valtaukseen ja etenemiseen etelästä kohti Lysytšanskia oli pienoinen yllätys. Aiemmin Venäjä on yrittänyt edetä sinnikkäästi etelämpää kohti Bahmutin kaupunkia.

Bahmutin valloittaminen katkaisisi merkittävät huoltoyhteydet Lysytšanskin ja Severodonetskin suuntaan. Nykyisellä hyökkäyksellään Venäjä voi päästä samaan lopputulokseen etenemällä kohti kaupunkeja etelästä.

Bahmutin valloittaminen avaisi kuitenkin hyökkääjälle samalla väylän kohti Ukrainan hallussa olevia Donetskin alueen suuria kaupunkeja Slovjanskia ja Kramatorskia. Venäjän joukot ovat pyrkineet näihin kaupunkeihin luoteesta ja pohjoisesta toistaiseksi heikolla menestyksellä.

”Venäjä onnistui läpimurtoon aika laajalla alueella.”

Kastehelmi arvioi, että Venäjältä kestäisi joka tapauksessa todennäköisesti kuukausia edetä Kramatorskiin asti, vaikka sen suunnitelmat Lysytšanskissa onnistuisivat. Ukrainalaiset puolustavat yhä myös naapurikaupunki Severodonetskin teollisuusaluetta Donetsjoen itärannalla.

Taistelu Severodonetskista alkoi toukokuun 6. päivänä Venäjän joukkojen saavutettua kaupungin alueen pohjoisen suunnasta. Torstaina oli meneillään Venäjän maahyökkäyksen 120. päivä.

Venäjän hyökkäys on hyytynyt hitaaksi etenemiseksi kylä kerrallaan sen jälkeen, kun Venäjä vetäytyi Kiovan suunnalta ja keskitti voimansa itäisen Donbasin alueen valtaamiseen.

Toisaalta Ukrainan vastahyökkäys etelässä kohti Hersonia ei ole sekään edennyt kovin nopeasti.

”Ukrainalaisetkin ovat edenneet Hersonin suunnalla hitaasti, kylä kerrallaan”, Kastehelmi huomauttaa.

”Sellaisiakin näkemyksiä on esitetty, että Venäjä voisi luopua Hersonista, mutta en usko, että se hylkäisi tuollaista sillanpääasemaa Dneprin länsipuolella.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat