Tutkimus: Jopa 95 prosenttia suomalaisista pitää Ukrainalle annettua humanitaarista apua tärkeänä

Kesäkuun alkupuolella tehtyyn kyselyyn vastasi yli tuhat ihmistä eri puolilta Suomea.

SPR keräsi maaliskuun alussa rahaa Venäjän hyökkäyksen uhrien auttamiseksi.

23.6. 9:10

Ulkoministeriön teettämän kyselytutkimuksen mukaan 82 prosenttia suomalaisista ajattelee, että Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa lisää paljon tai jonkin verran kehitysyhteistyön tarvetta ja merkitystä.

Kyselystä käy ilmi, että jopa 95 prosenttia vastanneista pitää Suomen Ukrainalle antamaa humanitaarista apua on tärkeänä. Muuten humanitaarista apua pitää tärkeänä 77 prosenttia vastanneista.

Lisäksi kolme neljästä kyselyyn vastanneista on sitä mieltä, että Suomen tulee osallistua Ukrainan jälleenrakennukseen sekä jatkaa kehitysyhteistyötä maassa.

”Suomalaiset tiedostavat kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun merkityksen myös Ukrainan tukemisessa. Kehityspolitiikka on keskeinen osa Suomen ulko- ja turvallisuus­politiikkaa. Pitkäjänteisellä kehitysyhteistyöllä tuettu demokratian ja hyvän hallinnon vahvistaminen on tehokasta rauhantyötä”, kehitys­yhteistyö- ja ulkomaan­kauppaministeri Ville Skinnari sanoo ulkoministeriön tiedotteessa.

Kyselystä käy myös ilmi, että 61 prosenttia vastanneista on sitä mieltä, ettei Ukrainan sodan pitäisi vaikuttaa kehitysyhteistyön maantieteelliseen kohdentumiseen. Lisäksi muut humanitaariset kriisit maailmalla lisäävät 62 prosentin mielestä kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun tärkeyttä ja merkitystä.

Kaksi kolmesta suomalaisesta pitää tutkimuksen mukaan kehitys­yhteistyötä erittäin tai melko tärkeänä.

35 prosenttia vastaajista uskoo, että paras perustelu kehitysyhteistyölle on se, että sen avulla Suomi voi vaikuttaa maailman vakauteen muun muassa ehkäisemällä konflikteja ja pakolaisuutta.

Kahdeksan prosenttia taas pitää parhaana perusteluna Suomen moraalista velvollisuutta osallistua kehitysyhteistyöhön. 21 prosenttia vastaajista puolestaan ei näe perustetta tehdä kehitysyhteistyötä.

Taloustutkimus toteutti tutkimuksen ulkoministeriön toimeksiannosta. Kysely toteutettiin internetpaneelissa kesäkuun alussa, ja siihen vastasi 1 033 henkilöä eri puolilta Suomea. Kohdejoukkona olivat 15–79-vuotiaat.

Tutkimuksen virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa 95 prosentin luotettavuustasolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat