Yhdys­valtain korkeimman oikeuden tuore päätös: amerikkalaisilla on oikeus kantaa asetta julkisilla paikoilla

Korkeimman oikeuden ratkaisu koskee New Yorkia, mutta se vie pohjaa aseenkannon rajoituksilta muissakin osavaltioissa.

Poliisi oli eristänyt rikospaikan New Yorkin Brooklynissä kesäkuun puolivälissä. Paikalla oli ammuttu ainakin yksi ihminen kuoliaaksi.

23.6. 18:19 | Päivitetty 23.6. 20:13

Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden mukaan amerikkalaisilla on oikeus kantaa tuliaseita julkisesti.

Korkein oikeus päätti torstaina, että maan perustuslaki antaa oikeuden kantaa asetta kodin ulkopuolella. Korkein oikeus katsoo, että perustuslain toinen ja neljästoista lisäys suojaavat yksilön oikeutta kantaa käsiasetta itsepuolustukseen kodin ulkopuolella.

Päätös syntyi korkeimman oikeuden konservatiivienemmistön turvin äänin 6–3. Ratkaisu koskee suoraan New Yorkin osavaltiota. Siellä oli voimassa julkista aseenkantoa rajoittava säädös vuodelta 1913.

Korkein oikeus siis katsoi New Yorkin osavaltiotason lain olevan ristiriidassa Yhdysvaltain perustuslain kanssa.

Torstain päätöksellä on tuntuvia seurauksia koko maassa. Monissa muissakin osavaltioissa edellytetään tiettyjen kriteerien täyttymistä, ennen kuin kansalainen saa kantaa asetta kodin ulkopuolella. Näihin kriteereihin lukeutuu esimerkiksi todennettavissa oleva itsepuolustuksen tarve.

Korkeimman oikeuden päätös oli merkittävä voitto Kansalliselle kivääriyhdistykselle eli NRA:lle, joka oli alun perin haastanut New Yorkin vanhan lainsäädännön oikeudessa. NRA on Yhdysvaltain voimakkain aseharrastajien etujärjestö ja vapaan aseenkanto-oikeuden puolustaja.

”Tämänpäiväinen päätös on vedenjakaja ja voitto hyville miehille ja naisille kautta Amerikan”, NRA:n varajohtaja Wayne La Pierre sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Aserajoitusten kannattajat puolestaan tyrmistyivät päätöksestä.

New Yorkin kuvernööri Kathy Hochul kutsui torstaita ”synkäksi päiväksi”, kertoi AFP.

”On pöyristyttävää, että kun on kansallisesti havahduttu aseelliseen väkivaltaan, korkein oikeus on vastuuttomasti kumonnut New Yorkin lain, joka rajoittaa piilotettua aseenkantoa [julkisilla paikoilla]”, Hochul sanoi.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi olevansa syvästi pettynyt päätökseen. Hän sanoi Valkoisen talon verkkosivuilla julkaistussa tiedotteessa muun muassa päätöksen olevan ristiriidassa terveen järjen ja perustuslain kanssa.

Yhdysvaltoja on vastikään ravisuttanut kaksi erityisen järkyttävää joukkoampumista.

Toukokuun lopulla Texasin Uvaldessa 19 lasta ja kolme aikuista ampuja mukaan lukien kuoli, kun 18-vuotias kouluampuja ryntäsi alakouluun.

Toukokuun puolivälissä 18-vuotias tekijä ampui kymmenen ihmistä isossa valintamyymälässä Buffalossa. Uhrit olivat mustia, ja tekijän motiivi oli rasistinen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat