Yhdysvalloissa alkoi uusi aikakausi – Mullistavaan päätökseen havahtuvat nekin, jotka ovat pitkään ummistaneet silmänsä

Kuinka pitkälle osavaltiot haluavat mennä rajoittaessaan amerikkalaisten oikeuksia, kysyy HS:n Washingtonin-kirjeenvaihtaja Elina Väntönen.

25.6. 5:03 | Päivitetty 25.6. 10:40

Washington

Perjantaina 24. kesäkuuta Yhdysvaltain korkein oikeus teki tärkeimmän ratkaisunsa kenties vuosikymmeniin.

Liittovaltio ei enää suojele naisten oikeutta aborttiin.

Se on historiallinen päätös, poliittinen maanjäristys ja kulttuurisodan kulminaatiopiste, jolla tulee olemaan valtava vaikutus koko yhteiskuntaan.

Lue lisää: Korkeimman oikeuden päätöksen seuraukset: Abortti­klinikoita suljettiin, mielen­osoituksia ja varoitus kasvaneesta väki­vallan uhasta

Osalle amerikkalaisista päivä oli unelmien täyttymys, jonka eteen oli tehty tuhottomasti töitä vuosikymmenten ajan. Osalle se oli pahin painajainen.

Perjantaina, suomalaisittain juhannusaattona, Yhdysvaltojen korkein oikeus muutti tulkintaansa perustuslaista. Se kumosi äänin 5–4 kaksi keskeistä ennakkopäätöstä (Roe v. Wade 1973 ja Casey v. Planned Parenthood 1992), jotka olivat taanneet liittovaltion suojan aborttioikeudelle vuosikymmenten ajan.

”Roe oli räikeästi väärässä alusta alkaen. Sen perusteet olivat poikkeuksellisen heikot, ja päätöksellä on ollut vahingollisia seurauksia”, tuomari Samuel Alito muotoili tuomarien enemmistön puolesta tapauksessa Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization, jonka osana he päättivät kumota Roen ja Caseyn.

”Päätös ei kiellä aborttia kaikkialla Yhdysvalloissa. Päinvastoin: se siirtää päätösvallan kansalle ja heidän vaaleilla valituille edustajilleen”, tuomari Brett Kavanaugh perusteli.

Välitön seuraus on se, että aborttiin hakeutuminen Yhdysvalloissa vaikeutuu merkittävästi.

Näin itse asiassa tapahtui jo: useissa osavaltioissa oli valmiina "liipaisinlakeja" siltä varalta, että Roe v. Wade kumotaan. Missouri julistautui heti perjantaina ensimmäiseksi osavaltioksi, joka kielsi abortit. Perässä seurasi useita muita.

Yhdysvallat jakautuu jälleen yhdellä uudella tavalla entistä selvemmin kahtia.

Arviolta noin 36 miljoonaa naista asuu osavaltioissa, joissa oikeutta raskaudenkeskeytykseen ei enää tai pian ole.

”Tämä päätös toteuttaa ääri-ideologiaa ja on mielestäni traaginen virhe.” – Joe Biden

Samalla korkeimman oikeuden päätös aloitti Yhdysvalloissa uuden aikakauden.

Amerikkalaiset eivät ole tottuneet siihen, että heidän oikeutensa heikkenevät yhdessä yössä. Tähän oikeuden päätökseen havahtuvat nekin, jotka ovat ummistaneet silmänsä siltä pitkältä kehitykseltä, jossa pääsyä aborttiin on nakerrettu vähitellen siellä täällä.

Dobbs on Roen aikakauden päätös ja seuraavan alku.

Keskeinen kysymys on, kuinka pitkälle osavaltiot aikovat rajoittaa aborttioikeutta Dobbsin myötä – ja mitä amerikkalaiset oikeastaan todella haluavat.

Mielipidemittausten mukaan noin 37 prosenttia täysi-ikäisistä amerikkalaisista ajattelee, että abortin pitäisi olla laitonta kaikissa tai useimmissa tapauksissa.

Moni on kuitenkin vain hyväksynyt itselleen tärkeiden instituutioiden kannan annettuna, kuvaili professori Carol Sanger HS:n haastattelussa toukokuussa. Nyt moni heistä saattaa pysähtyä ensi kertaa pohtimaan, millaista aborttioikeutta he maaltaan todella toivovat.

Mielenosoituksia nähtiin perjantaina ympäri Yhdysvaltoja. Kuva on New Yorkista.

Lue lisää: Juristi ja neljän lapsen äiti Michele Sterlace kertoo HS:lle, miksi hän vastustaa raskaudenkeskeytyksiä.

Edellinen presidentti Donald Trump onnistui kaudellaan rakentamaan konservatiivisimman korkeimman oikeuden vuosikymmeniin. Tähän huipentui republikaanien vuosikymmeniä kestänyt pyrkimys maan oikeuslaitosten muuttamiseksi mahdollisimman konservatiivisiksi.

Trumpin kolmen tuomarinimityksen seuraukset ovat toden teolla alkaneet näkyä tänä vuonna.

Korkein oikeus ei ole epäröinyt ottaa käsittelyyn tapauksia, jotka jakavat kansaa selvästi. Lainoppineet ovat luonnehtineet nykyistä tuomaristoa tästä syystä jopa häpeilemättömän konservatiiviseksi.

Vastikään kuluneella viikolla korkein oikeus esimerkiksi linjasi, että amerikkalaisilla on oikeus kantaa asetta julkisilla paikoilla. Päätöksellä on kauaskantoisia seurauksia, sillä se vie pohjaa aseenkannon rajoituksilta, joita useat osavaltiot ovat asettaneet.

Tämä on vasta alkua. Tuomarit nimitetään eliniäksi, ja kaikilla konservatiiveilla odotetaan olevan pitkä palvelusaika edessään.

Liberaalit ovat nyt huolissaan siitä, mihin korkein oikeus tarttuu seuraavaksi.

Korkeimman oikeuden tuomari Clarence Thomas ei hälventänyt näitä pelkoja kirjoittaessaan perjantaina julkaistussa lausunnossaan, että myös samaa sukupuolta olevien avioliittoa sekä ehkäisyä koskevia linjauksia olisi syytä harkita uudelleen.

Keskeinen kysymys on, miten tämä kaikki vaikuttaa korkeimman oikeuden uskottavuuteen ja sitä kautta koko yhteiskuntaan.

Korkeinta oikeutta ei ole pidetty varsinaisesti poliittisena elimenä. Tuomareiden ei pitäisi pyrkiä etsimään laista oikeutusta asioille, joita he haluavat edistää, vaan toimia "puhtaina" perustuslain tulkkeina.

Nykyisellään se näyttäytyy monille amerikkalaisille puoluepolitiikan jatkeena, vaikka sen pitäisi olla tämän yläpuolella.

Liberaalien näkökulmasta korkein oikeus otti radikaalin lähestymistavan vakiintuneeseen laintulkintaan, jonka uudelleenkäsittelyyn ei ollut akuuttia perustetta.

Amerikkalaisten suhtautuminen aborttiin esimerkiksi ei ole juuri muuttunut. Lisäksi amerikkalaisten selvä enemmistö, lähes kaksi kolmasosaa, toivoi Roe v. Waden pysyvän voimassa.

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden kutsui päätöstä perjantaina radikaalin ideologian toteumaksi.

”Tämä päätös toteuttaa ääri-ideologiaa ja on mielestäni traaginen virhe”, Biden sanoi.

”Korkein oikeus teki jotain, mitä se ei ole koskaan tehnyt: otti pois perustuslaillisen oikeuden, joka on niin olennainen niin monille amerikkalaisille.”

Jos äänestäjät ja poliitikot alkavat kyseenalaistaa korkeimman oikeuden auktoriteettia ylimpänä laintulkitsijana, yhteiskunnallinen vakaus on uhattuna.

Päätös on myös polttoainetta syksyn kongressivaalikamppailulle. Biden itse totesi, että tänä syksynä äänestetään Roesta.

”Oikeus yksityisyyteen, vapauteen, tasa-arvoon, kaikki nämä ovat äänestyksen kohteena”, hän sanoi.

Demokraateille korkeimman oikeuden päätös saattaa todella toimia kaivattuna keinona houkutella äänestäjiä uurnille.

Niin pelätään republikaaneissakin. Julkisesti Trump ylisti linjausta, mutta lähipiirilleen hän on ilmaissut huolensa.

Trump uskoo, että linjaus on itse asiassa haitaksi hänen puolueelleen republikaaneille – ja voi tuoda kongressivaaleissa pahan takaiskun.

Mitä korkein oikeus linjasi?

■Tuomareiden tehtävänä oli ottaa kantaa Mississippin aborttilainsäädäntöön (Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization).

■Mississippi halusi kieltää raskaudenkeskeytykset 15. raskausviikon jälkeen. Alemmissa oikeusasteissa tämä oli tulkittu perustuslain vastaiseksi.

■Tapausta käsitellessään korkein oikeus otti samalla kantaa kahteen keskeiseen ennakkopäätökseen aborttioikeudesta (Roe v. Wade 1973 ja Casey v. Planned Parenthood 1992) ja kumosi ne.

■Korkein oikeus muutti siis tulkintaansa perustuslaista. Aiempi tulkinta oli, että abortti on laillinen siihen asti, kunnes sikiö voi elää kohdun ulkopuolella eli noin 23. raskausviikolle.

■Uusi tulkinta on, perustuslaista ei löydy suojaa aborttioikeudelle. Aborttilainsäädäntö kuuluu jatkossa osavaltioiden vastuulle.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat