Kaksi kuoli ja 21 loukkaantui joukko­ammuskelussa homo­­baarin ulko­puolella Oslossa – Poliisi uskoo kyseessä olleen terrori­teko

Poliisi on pidättänyt 42-vuotiaan norjalaismiehen epäiltynä Oslossa tapahtuneesta ampumavälikohtauksesta, jossa kuoli kaksi ihmistä.

25.6. 3:20 | Päivitetty 26.6. 13:37

Kaksi ihmistä kuoli ja yli 20 loukkaantui Oslon keskustassa tapahtuneessa ampumavälikohtauksessa perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Norjan poliisin mukaan kuolleet ovat miehiä, joista toinen on noin 50- ja toinen noin 60-vuotias.

Poliisi on pidättänyt 42-vuotiaan norjalaismiehen rikoksesta epäiltynä. Norjan turvallisuuspoliisi PST tiedotti lauantaina päivällä, että uskoo ammuskelun olleen ääri-islamistinen terroriteko. Poliisi takavarikoi epäillyltä käsiaseen ja automaattiaseen.

”Epäilty on tuttu turvallisuuspoliisille, ja hänellä on pitkä historia väkivallasta ja uhkauksista. Meillä on tietoa hänestä vuodesta 2015 lähtien”, PST:n päällikkö Roger Berg kertoi tiedotustilaisuudessa.

Epäiltyä kuulusteltiin lauantaina iltapäivällä. Poliisin syyttäjä Christian Hatlo kertoi tiedotustilaisuudessa, että miestä syytetään murhasta, murhan yrityksestä ja terroriteosta.

Epäillyn puolustajan John Christian Eldenin mukaan epäilty määrätään luultavasti mielentilatutkimukseen.

Kymmenellä haavoittuneista oli vakavampia vammoja, todennäköisesti luodeista. Yhdenkään vammat eivät kuitenkaan olleet enää hengenvaaralliset.

Norjan turvallisuuspoliisi oli puhunut epäillyn kanssa toukokuussa. Roger Bergin mukaan tämä suhtautui myönteisesti Isis-terrorijärjestöön.

”Näissä keskusteluissa ei vaikuttanut siltä, että hän aikoisi käyttäytyä väkivaltaisesti”, Berg sanoi.

PST selvittää, kuinka tiiviisti epäilty terroriteko on yhteydessä ääriajatteluun ja ääriuskonnollisiin verkostoihin.

Norjan yleisradioyhtiö NRK:n tietojen mukaan epäilty on ollut yhteydessä tunnettuun norjalaiseen ääri-islamistiin Arfan Bhattiin. Myös norjalaisen päivälehden VG:n tietojen mukaan miehet ovat tavanneet.

Bhatti päivitti yli viikko sitten sosiaaliseen mediaan kuvan palavasta sateenkaarilipusta ja kehotuksen tappaa seksuaalivähemmistöjä.

Joukkoampumisen seurauksena PST päätti nostaa Norjan terrorismin uhkatasoa. Bergin mukaan tällaiset tapaukset voivat usein inspiroida muita yrittämään samaa.

Uhkatason nosto ei juuri vaikuta tavallisiin kansalaisiin, mutta Bergin mukaan kansalaisten on oltava tavallista tarkkaavaisempia ja ilmoitettava poliisille terroriepäilyistä matalalla kynnyksellä.

PST ei tällä hetkellä kuitenkaan epäile, että iskuja olisi tulossa lisää.

Poliisi eristi ampumavälikohtauksen jälkeen baarialuetta Oslon keskustassa varhain lauantaina.

Poliisi kertoo muodostaneensa tapahtumien kulusta kuvan yli 40 silminnäkijän havaintojen perusteella.

Poliisin mukaan ammuskelu alkoi hieman yhden jälkeen aamuyöllä paikallista aikaa London Pub -nimisen homobaarin ulkopuolella lähellä toista baaria. Aiemmin kerrottiin, että ammuskelu olisi tapahtunut baarin sisällä.

Norjan yleisradioyhtiö NRK:n toimittaja Olav Rønnberg oli sattumalta yksi silmin­näkijöistä. Hän kertoi olleensa menossa sisään baariin, kun ammuskelu alkoi.

”Näin miehen tulevan paikalle kassin kanssa. Hän otti aseen ja alkoi ampua.”

Poliisi sai ammuskelusta ilmoituksen kello 01.14 ja otti hyökkääjän kiinni kello 01.19. Poliisi kertoo saaneensa kiinniotossa apua useilta siviileiltä.

VG:n mukaan poliisi eristi nopeasti suuren osan alueesta ja paikalla olleita ohjattiin läheiseen hotelliin.

London Pub on suosittu homobaari. Oslossa vietetään parhaillaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tapahtumaa Oslo Pride -viikkoa.

Viikon oli määrä huipentua lauantaina Pride-kulkueeseen, mutta Oslo Pride kertoi lauantaiaamuna Facebookissa, että kulkue ja sen kaikki muut tulevat tapahtumat on peruttu poliisin suosituksen perusteella.

Poliisi kertoi VG:lle aikaisin lauantaina, ettei se ole määritellyt tekoa terrori-iskuksi, mutta tiedotti myöhemmin tapausta tutkittavan terrorismina. Poliisin mukaan kyseessä on todennäköisesti viharikos, koska ammuskelu tapahtui tunnetun homobaarin luona.

Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre kuvaili tapahtumaa järkyttäväksi ja julmaksi hyökkäykseksi viattomia ihmisiä vastaan.

”Me emme vielä tiedä, mitä on tämän kamalan teon takana, mutta kaikille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajille, jotka ovat nyt peloissaan, haluan sanoa, että olemme kaikki puolellanne,” Støre kirjoitti lausunnossaan.

Norjan kruununprinsessa Mette-Marit ja kruununprinssi Hakon vierailivat ampumapaikalla lauantaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat