Japanilaismies kadotti kokonaisen kaupungin henkilö­tiedot ravintola­illan aikana

Japanilaismies kadotti tiistaina kaksi muistitikkua, joilla oli lähes puolen miljoonan ihmisen henkilötietoja. Poliisi löysi tikut muutamaa päivää myöhemmin.

25.6. 19:27

Nelikymppinen japanilaismies kadotti tiistai-iltana Suitan kaupungissa kaksi muistitikkua, joissa oli 460 000 ihmisen henkilötietoja.

Asiasta kertovat Britannian yleisradioyhtiö BBC ja Japan Times.

Tiedotusvälineiden mukaan mies oli ollut viettämässä iltaa paikallisessa ravintolassa töiden jälkeen. Hänellä oli mukanaan reppu, jonka taskuun hän oli laittanut kaksi USB-tikkua. Aiemmin tiistaina hän oli siirtänyt tikuille läheisen Amagasakin kaupungin kaikkien asukkaiden tiedot.

BBC:n mukaan mies joi ravintolassa useita tunteja. Lopuksi hän sammui kadulle. Herättyään hän huomasi, että sekä reppu että muistitikut olivat kateissa.

Japan Times kertoi perjantaina, että paikallispoliisi löysi repun ja muistitikut kaupungissa olevan asunnon ulkopuolelta.

Tikuilla oli Amagasakin asukkaiden perustietoja, kuten nimiä, osoitteita ja syntymäpäiviä. Lisäksi niillä oli sosiaaliturvan piirissä olevien perheiden verotietoja, pankkitilien numeroita ja muita tietoja. Mies työskentelee yhtiölle, joka käsittelee veronmaksusta vapautettujen kotitalouksien tukia.

Amagasakin kaupungin viranomaisten mukaan tikuilla olevat tiedot on suojattu eikä niihin pääse käsiksi ilman salasanaa.

Digitaalisen maailman ulkopuolella olevien henkilötietojen hukkaaminen ei ole aivan harvinaista. Keväällä Suomessa uutisoitiin kahdesta tapauksesta, joissa Posti oli kadottanut paketin, joka sisälsi Kelalle jätettyjä hakemuksia ja asiakirjoja.

Lue lisää: Postin kadottamissa Kela-papereissa voi olla esimerkiksi toimeentulotukihakemuksia – ”Emme tiedä, mitä paketti täsmälleen sisälsi”

Lue lisää: Posti kadotti Kelan postipaketin Vihdissä – Asukkaiden hakemukset katosivat nyt jo toistamiseen

Kadonneissa paketeissa oli Kelan mukaan muutamien kymmenien Kelan asiakkaiden henkilötietoja. Kela teki tietoturvaloukkauksista ilmoituksen tietosuojavaltuutetun toimistoon. Ei ole tiedossa, onko vuotaneita henkilötietoja käytetty katoamisen jälkeen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat