Ruoan ja veden puute sekä sairastuminen uhkaavat tuhansia afganistanilaisia tuhoisan maan­järistyksen seurauksena

Itä-Afganistanissa keskiviikkona tapahtunut maanjäristys johti ainakin tuhannen ihmisen kuolemaan. Nyt sairastuminen ja perus­elintarvikkeiden puute uhkaavat tuhansia lisää.

26.6. 16:51

Itä-Afganistanissa tuhannet keskiviikkona tapahtuneen maanjäristyksen seurauksista kärsivät ihmiset ovat ilman puhdasta vettä ja ruokaa. Asiasta raportoivat muun muassa uutistoimistot Reuters ja AFP.

Afganistanin viranomaiset ja YK:n hätäaputoimisto varoittavat, että alueen ihmisiä uhkaa erityisesti sairastuminen koleraan.

Ainakin 1 000 ihmistä kuoli, 2 000 loukkaantui ja 10 000 kotia tuhoutui varhain keskiviikkona järistyksessä, jonka keskipiste oli 44 kilometriä Khostin kaupungista kaakkoon. Järistyksen magnitudin kerrottiin olleen noin 6.

Lue lisää: Ainakin tuhat ihmistä on kuollut maan­järistyksessä Afganistanissa – Taleban pyytää lisää kansain­välistä apua järistyksen tuhojen takia

Afganistanin terveysministeriön tiedottajan Shafarat Zamanin mukaan perustarpeista, kuten ruoasta ja lääkkeistä, on laajoilla alueilla huutava pula.

”Pyydämme kansainvälistä yhteisöä ja humanitaarisia järjestöjä auttamaan meitä ruoan ja lääkkeiden jakelussa – selviytyneet saattavat sairastua, koska heillä ei ole kunnollisia elämiseen sopivia taloja tai suojia”, Zaman sanoi Reutersin mukaan lauantaina.

Järistys on ollut maan johtoon nousseelle ääri-islamilaiselle Taleban-järjestölle jälleen uusi haaste. Yksikään valtio ei ole tunnustanut hallintoa ja apua Afganistanin siviileille on saatu rajallisesti.

Lue lisää: Afganistanin Taleban-johtaja penää hallintonsa tunnustamista, koska ”maailmasta on tullut pieni kylä”

Lue lisää: Kabulin ”vapauden keväästä” tuli levoton – Talebanin valtaan­tulo ei ole lopettanut pommi-iskuja

Erityisen paljon on kärsinyt Pakistanin rajalla sijaitseva Paktikan maakunta.

Valtaosa sen väestöstä ei Reutersin mukaan pysty matkustamaan pois kotiseudultaan hoitoa varten.

”Talomme tuhoutuivat, meillä ei ole telttaa... Kanssamme on paljon lapsia. Meillä ei ole mitään”, 18-vuotias Hazrat Ali sanoi Reutersille Wor Kalin kylässä Barmatin alueella.

Mies purki avustusrekan lastia Wor Kalin kylässä Paktikan maakunnassa Afganistanissa 25. kesäkuuta.

Ahdinkoa pahentaa se, että peruselintarvikkeiden puutteesta ja huonoista elinoloista kärsittiin jo ennen järistystä.

”Jos elämä aiemmin ei ollut kovin hyvää – koska sota jatkui vuosien ajan – maanjäristys teki siitä vielä vaikeampaa”, kaksi tytärtään järistyksessä menettänyt Malin Jan sanoi AFP:lle.

Kaikki hänen kotikylänsä Akhtar Jahnin 14 taloa tuhoutuivat järistyksessä. Henkiin jääneet 35 perhettä eli noin 300 ihmistä yrittävät nyt AFP:n mukaan selvitä teltoissa raunioiden keskellä.

Lapset istuivat tuhoutuneen talon ulkopuolella Akhtar Janin kylässä Paktikan maakunnassa 25. kesäkuuta.

Naiset kantoivat vesikanistereita maanjäristyksen jälkeen Wor Kalin kylässä 25. kesäkuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat