Ecuador laskee bensiinin ja dieselin hintaa lopettaakseen viikkoja kestäneet mielen­osoitukset

Polttoaineiden hintojen alentaminen on maan presidentin viimeisin myönnytys mielen­osoittajille, jotka ovat protestoineet yhtä­jaksoisesti jo kahden viikon ajan.

Ecuadorin presidentti Guillermo Lasso ilmoitti 26. kesäkuuta, että maa alentaa poltto­aineen hintoja.

27.6. 9:40

Ecuadorin presidentti Guillermo Lasso sanoi sunnuntaina laskevansa bensiinin ja dieselin hintaa kymmenellä sentillä gallonalta eli noin 3,8 litralta. Asiasta kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters.

Polttoaineen halventaminen on maan presidentin uusin myönnytys mielen­osoittajille, jotka ovat protestoineet yhtäjaksoisesti 13. kesäkuuta lähtien maan kohonneita elin­kustannuksia vastaan.

Protesteissa on tukittu muun muassa teitä ja saarrettu öljylähteitä. Mielen­osoittajat ovat vaatineet, että polttoaineen hintaa laskettaisi ensin 30:lla dollarin sentillä ja myöhemmin vielä 35 sentillä.

Ecuadorin suurimman alkuperäiskansojen oikeuksia puolustavan järjestön Conaie:n johtaja Leonidas Iza totesi aiemmin sunnuntaina, että polttoaineen hinta ja muut kysymykset ovat edelleen ratkaisematta. Hän lupasi, että mielen­osoitukset jatkuvat, kunnes näihin kysymyksiin on löydetty ratkaisu.

Lue lisää: Ecuadorin mielen­osoitukset johtaneet uusiin väki­valtaisuuksiin – Ainakin kuusi kuollut

Ecuadorin talous on hyvin riippuvainen öljystä saatavista tuloista.

Aiemmin sunnuntaina maan energiaministeriö varoitti, että öljyntuotanto oli saavuttanut kriittisen tason, ja että tuotanto voitaisiin pysäyttää kokonaan 48 tunnin kuluessa, mikäli protestit ja tiesulut jatkuvat.

Protestit ovat lamauttaneet Ecuadorin liikenteen, koska mielen­osoittajat ovat pystyttäneet tiesulkuja yhteensä 19:ään maan 24 maakunnasta.

”Jos tilanne jatkuu, maan öljyntuotanto keskeytyy alle 48 tunnissa, sillä vandalismi, öljylähteiden saarto ja tiesulut ovat estäneet toiminnan jatkamiseen tarvittavien laitteiden ja dieselin kuljetuksen”, kertoi Ecuadorin energia­ministeriö.

Energiaministeriön mukaan maan öljyntuotanto on laskenut yli 50 prosentilla. Ministeriö arvioi öljyntuotannon laskun aiheuttaneen kaksi viikkoa kestäneiden protestien aikana jopa 120 miljoonan dollarin tappiot.

Ecuadorin tuotantoministeri Julio Jose Pradon mukaan mielen­osoitusten aiheuttamat taloudelliset tappiot yksityiselle ja julkiselle sektorille ovat noin 500 miljoonaa dollaria.

Väkivaltaisiksi yltyneissä protesteissa ovat ottaneet yhteen maan pääkaupungin Quiton poliisi ja alkuperäis­kansat. Väkivaltaisuuksissa on kuollut kahden viikon aikana yhteensä kuusi ihmistä, kertoo paikallinen ihmisoikeus­järjestö.

Presidentti Lasso jäädytti bensiinin hinnan 2,55 dollariin gallonalta ja dieselin hinnan 1,90 dollariin gallonalta viime vuoden lokakuussa, mikä johti ensimmäisiin protesteihin.

Mielenosoituksiin on osallistunut arviolta 14 000 mielenosoittajaa, joista noin 10 000 Quiton kaupungissa. Maan 24 maakunnasta kuuteen on julistettu hätätila.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat