Venäjä iski maanantaina täynnä olleeseen ostos­keskukseen Ukrainan Krementšukissa – ainakin 18 kuollut ja 59 haavoittunut

Paikallisen pelastuslaitoksen johtaja kertoi varhain tiistaiaamuna Telegram-sovelluksessa, että pelastustyöt ovat edelleen käynnissä.

27.6. 22:38 | Päivitetty 28.6. 9:19

Venäjä teki ohjusiskun maanantaina täyteen ostoskeskukseen Ukrainan keskiosissa sijaitsevassa Krementšukin kaupungissa. Iskussa on kuollut ainakin 18 ja haavoittunut 59 ihmistä.

Tapahtumasta kertovat useat kansainväliset uutistoimistot ja mediat.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan ostoskeskuksessa oli tapahtuma-aikaan yli tuhat ihmistä, Reuters kertoo.

”Uhrien määrää on mahdoton edes kuvitella”, presidentti sanoi pian iskun jälkeen.

Krementšuk on teollisuuskaupunki, joka sijaitsee Dnipro-joen rannalla Poltavan alueella Ukrainan keskiosissa. Kaupungissa asui noin 217 000 ihmistä ennen Venäjän helmikuussa aloittamaa hyökkäyssotaa. Kaupungissa on uutistoimisto Reutersin mukaan Ukrainan suurin öljyn­jalostamo.

Kaupungin pormestari Vitali Maletsky kommentoi iskua Facebookissa.

”Krementšukin ohjusisku kohdistui hyvin vilkkaalle alueelle, jolla ei ollut minkäänlaista kytköstä sotaan”, Maletsky kirjoittaa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Brittilehti The Guardian kertoo, että pelastustöihin osallistuu yhteensä 70 pelastusyksikköä ja kokonaisuudessaan 440 ihmistä.

Paikallisen pelastuslaitoksen johtaja Serhi Kruk kertoi AFP:n mukaan varhain tiistaiaamuna Telegram-sovelluksessa, että pelastustyöt ovat edelleen täydessä vauhdissa.

”Töitä tehdään kellon ympäri”, Kruk kirjoittaa.

Sosiaaliseen mediaan ladatuissa videoissa näkyy, kuinka ostos­keskuksesta leviää paljon erittäin sankkaa savua.

”Nato-tyyliset ohjuksentorjunta­järjestelmät estäisivät uusia tragedioita. Lykätyt toimet ja syvä huoli vain rohkaisevat venäläishirviöitä”, Ukrainan puolustus­ministeriö twiittasi.

Puolustusministeriön mukaan iskussa käytettiin X-22 -ohjuksia, jotka ovat meritorjunta­ohjuksia. Ohjuksen kantama on jopa 600 kilometriä, ja Ukrainan ilmavoimien mukaan iskussa käytetyt ohjukset laukaistiin Venäjän puolelta Kurskin alueelta.

Venäjän isku ostoskeskukseen on herättänyt kansainvälistä huomiota. Isku on tuomittu laajasti perusteettomana.

G7-maiden johtajat julkaisivat yhteisen kannanoton, jossa he tuomitsivat iskun sotarikoksena ja kutsuivat sitä ”vastenmieliseksi”.

Myös YK otti kantaa iskuun.

”Mikään siviili-infrastruktuuri, kuten ostoskeskukset ja muut vastaavat kohteet, eivät koskaan saa joutua hyökkäysten kohteiksi”, sanoi YK:n pääsihteerin tiedottaja Stéphane Dujarric.

Britannian pääministeri Boris Johnson kommentoi iskua tuoreeltaan. Hänen mukaansa isku kuvastaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin ”julmuutta ja barbaarisuutta”.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken tuomitsi iskun Twitterissä.

”Maailma on kauhistunut Venäjän tänään tekemästä ohjusiskusta, joka osui täpö­täyteen ukrainalaiseen ostos­keskukseen – kyse on viimeisimmästä hirmuteosta pitkässä sarjassa”, Blinken kirjoittaa.

Lue lisää: G7-maat: Venäjän ohjusisku Krementšukin ostos­keskukseen oli sotarikos – YK huolissaan kiihtyvistä taisteluista

Täsmennys 28.6. kello 6.45. Täsmennetty Krementšukin kaupungin sijaintia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat