Ghislaine Maxwell tuomittiin 20 vuoden vankeusrangaistukseen, todettiin aiemmin syylliseksi seksuaali­rikoksiin

Ghislaine Maxwell, edesmenneen Jeffrey Epsteinin rikoskumppani, todettiin joulukuussa syylliseksi viiteen seksuaalirikokseen.

Ghislaine Maxwell ja Jeffrey Epstein päiväämättömässä valokuvassa.

28.6. 21:37 | Päivitetty 28.6. 22:03

Yhdysvaltalainen tuomioistuin on antanut Ghislaine Maxwellille 20 vuoden pituisen vankeusrangaistuksen, kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters ja Bloomberg.

Tuomari Alison Nathan kuvaili Maxwellin käytöstä ”katalaksi ja petomaiseksi”. Nathan mainitsi myös, että yksi Maxwellin uhreista oli vain 14-vuotias, kun Maxwell ystävystyi hänen kanssaan. Maxwellin käytös ansaitsee Nathanin mukaan ”huomattavan” vankeusrangaistuksen.

”Hän normalisoi seksuaalisen hyväksikäytön”, Nathan sanoi.

Maxwell tuomittiin myös 750 000 dollarin (noin 712 000 euron) sakkoihin.

Perusteluissa todettiin, että rikosten nuoret uhrit ovat kärsineet ”mittaamattomasti” sekä Maxwellin että edesmenneen seksuaalirikoksista syytetyn Jeffrey Epsteinin käsittelyssä, minkä lisäksi oikeusjuttu on rasittanut uhreja.

Nathan sanoi ottaneensa tuomiossaan huomioon Maxwellin hankalat perheolosuhteet, kuten hänen ”vaativan” isänsä ja veljensä kuoleman. Viitaten Maxwellin oikeudessa antamaan loppulausuntoon Nathan sanoi, ettei Maxwell osoittanut vastuunkantoa rikoksistaan.

Syyttäjä Damian Williamsin mukaan tuomio osoittaa, ettei kukaan ole lain yläpuolella eikä koskaan ole liian myöhäistä oikeudelle.

Brittiläinen seurapiirijulkimo Maxwell todettiin joulukuussa syylliseksi viiteen seksuaalirikokseen. Hän on Epsteinin puoliso. Syyttäjät vaativat Reutersin mukaan viime keskiviikkona Maxwellille vankeustuomiota, joka kestäisi 30 vuodesta enimmillään 55 vuoteen.

Vakavin syytös, johon Maxwell katsottiin syylliseksi, oli alaikäisen ihmiskauppa seksuaalisessa hyväksi­käyttö­tarkoituksessa. Sen maksimirangaistus on jo itsessään 40 vuotta. Muiden syytekohtien maksimirangaistukset ovat viidestä kymmeneen vuotta. Teot tapahtuivat vuosien 1994 ja 2004 välillä.

Maxwellin katsottiin syyllistyneen tekoihin, jotka olivat osa Epsteinin pyörittämää hyväksikäyttörinkiä, jonka uhreina oli tiettävästi kymmeniä alaikäisiä tyttöjä.

Lue lisää: Syyttäjä vaatii Jeffrey Epsteinin entiselle kumppanille Ghislaine Maxwellille jopa 55 vuoden vankeus­tuomiota

Lue lisää: Valamiehistö totesi Epsteinin entisen kumppanin Ghislaine Maxwellin syylliseksi viiteen kuudesta syytteestä

Oikeussalissa New Yorkissa tehty piirros kuvaa Ghislaine Maxwellia viime joulukuussa, jolloin hänet todettiin syylliseksi viiteen seksuaalirikokseen.

Parivaljakko on liitetty ainakin kuvamateriaalin perusteella myös moniin muihin julkisuuden henkilöihin, kuten brittiläiseen prinssi Andrew’hun.

Oikeusprosessin aikana on tullut esiin yksityiskohtaisia tietoja siitä, miten rinki on toiminut. Esimerkiksi viime vuonna yksi todistaja, nyt 40-vuotias nainen, kertoi, että Maxwell houkutteli hänet 14-vuotiaana Epsteinin hyväksikäytettäväksi. Hänen mukaansa Maxwell oli useita kertoja mukana hyväksikäyttötilanteissa.

Vuosina 1991–2002 Epsteinille työskennelleen Juan Alessin tuolloisen todistuksen mukaan tämän tytön nimi oli merkitty pitkään listaan, jolta hän tilasi päivittäin kolmekin kertaa Epsteinille hierojan, usein Maxwellin käskystä. Syyttäjä Lara Pomerantzin mukaan hieronnat olivat vain juoni, jolla nuoret tytöt saatiin koskettamaan Epsteiniä.

Ghislaine Maxwell ja Jeffrey Epstein.

Liittovaltion poliisi FBI otti Maxwellin kiinni vuonna 2020 New Hampshiren osavaltiossa syrjäisestä talosta, jonka hän oli ostanut anonyymisti. Siitä asti hän ollut viranomaisten huomassa, sillä tuomioistuin katsoi jo oikeusprosessin alkuvaiheessa, että Maxwellin pakoriski oli liian suuri.

Epstein kuoli vankisellissään New Yorkissa vuonna 2019, kun hän odotti oikeudenkäynnin alkamista. 66-vuotiaan Epsteinin kuolemaa pidetään itsemurhana.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat