Pariisin vuoden 2015 terrori-iskuista annettiin tuomiot: Ainoa elossa selvinnyt hyökkääjä sai harvinaisen elinkautistuomion

Hyökkääjä Salah Abdeslam tuomittiin elinkautiseen vankeuteen ilman mahdollisuutta ehdonalaiseen vapauteen. Hänen katsottiin syyllistyneen terrorismiin ja murhiin.

Oikeudenkäynti aloitettiin viime syyskuussa, ja se käydään oikeuspalatsissa Île de la Citén saarella.

29.6. 5:27 | Päivitetty 29.6. 22:07

Pariisissa annettiin keskiviikkona tuomiot vuoden 2015 terroriteoista.

Pääsyytetty oli ainoa hyökkääjistä elossa selvinnyt Salah Abdeslam, joka pidätettiin Belgiassa vuonna 2016. Muita oikeudessa paikalla olevia syytettiin eriasteisesta avunannosta terrori-iskun toteuttamiseen.

Tuomioistuin julisti poikkeuksellisen pitkäksi venyneen illan päätteeksi tuomionsa: kaikki syytetyt paitsi ovat syyllisiä kaikkiin syytekohtiin. Abdeslam on tuomion mukaan syyllinen terrorismiin ja murhiin. Hänet tuomittiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen ilman mahdollisuutta ennenaikaiseen vapautukseen eli ehdonalaiseen.

Ranskassa on annettu vastaava elinkautistuomio vain muutamia kertoja modernissa historiassa.

Yhteensä 19 ihmisen katsottiin France24-televisiokanavan mukaan syyllistyneen terrorismiin liittyviin rikoksiin. Yhden vähäisemmässä roolissa olleen syytetyn kohdalla terrorismisyytteet hylättiin, mutta hänet tuomittiin muista rikoksista.

Abdeslam kertoi oikeudenkäynnin alussa olevansa terrorijärjestö Isisin ”sotilas”, mutta pyysi myös myöhemmin uhreilta anteeksi.

Iskuissa Bataclan-konserttisaliin, jalkapallostadionin ulkopuolella sekä baareihin ja ravintoloihin kuoli yli 130 ihmistä. Lisäksi satoja ihmisiä haavoittui iskuissa.

Syytettynä oli 20 ihmistä, joista 14 oli paikalla oikeudessa. Kuusi on kateissa tai heidän oletetaan kuolleen. Muut yhdeksän hyökkäykseen osallistunutta joko räjäyttivät itsensä tai kuolivat poliisin luoteihin.

Salah Abdeslam radikalisoitui yhdessä veljensä Brahimin kanssa. Brahim räjäytti itsensä pariisilaisessa baarissa hyökkäyksen aikana.

Oikeudenkäynnin aikana Abdeslam ei ole kiistänyt osallisuuttaan salaliittoon, jonka tehtävänä oli hyökätä Pariisissa marraskuussa 2015. Sen sijaan hän sanoi, ettei ole murhaaja. Hän sanoi luopuneensa tehtävästään räjäyttää itsensä baarissa Pariisin pohjoisosassa.

Syyttäjien mielestä tehtävästä luopumisväite on väärä. Viitatessaan Abdeslamin omiin kirjeisiin ja aiempiin lausuntoihin syyttäjät sanoivat, että miehen itsemurhavyö oli viallinen, joten tämä ei kyennyt räjäyttämään itseään. Tuomarit kallistuivat tuomiossaan syyttäjien väitteen puolelle koskien itsemurhaliiviä.

Pariisin terrori-iskut suunniteltiin Syyriassa. Äärijärjestö Isis ilmoittautui iskujen jälkeen niiden järjestäjäksi.

Vuoden 2015 hyökkäyksissä oli kyse suurimmasta rauhanajan veriteosta modernin Ranskan historiassa.

Oikeudenkäynti alkoi viime vuoden syyskuussa, ja sitä on käyty tapausta varten erikseen valmistelluissa tiloissa Pariisin historiallisessa oikeuspalatsissa Île de la Citén saarella.

Oikeusjutun päähenkilöinä on myös joukko muita syytettyjä.

Yksi heistä on Salah Abdeslamin lapsuudenystävä Mohamed Abrini, joka kääntyi terrorijärjestö Isisin puoleen sen jälkeen, kun hänen pikkuveljensä liittyi ryhmään ja kuoli Syyriassa. Abrini väitti tuomioistuimelle, että hän teki viime hetkellä päätöksen olla osallistumatta iskuun.

Hän on kuitenkin myöntänyt tavanneensa iskujen pääsuunnittelijan ja varanneensa sekä autoja että turvataloja iskuihin osallistuneille terroristeille.

Osama Krayemi ja Sofian Ayari pakenivat väitetysti Pariisista yhdessä Salah Abdeslamin kanssa. Krayemi on aiemmin liitetty Isisin julkaisemaan teloitusvideoon, jossa tapettiin vangiksi otettu jordanialaislentäjä. Ayarin ja Krayemin syytetään myös suunnitelleen terrori-iskua Amsterdamin lentokentälle.

Mohamed Bakkali pidätettiin kaksi viikkoa Pariisin iskujen jälkeen ja häntä syytetään logistisen avun ja väärien henkilöpaperien antamisesta iskujen tekijöille. Hänet tuomittiin jo aiemmin Belgiassa 25 vuoden vankeuteen iskusta, joka kohdistui Pariisiin matkalla olleeseen junaan. Iskussa haavoittui kaksi ihmistä.

Muhammed Usman ja Adel Haddidi pidätettiin Kreikassa, jonka kautta heidän syytetään pyrkineen ottamaan osaa Pariisin iskuihin. Yassine Atarin väitetään olevan iskujen suunnittelijan Oussama Atarin pikkuveli. Syyttäjät väittävät Yassinen tavanneen pääepäiltyjen kanssa ennen iskuja. Myös Oussama on syytettynä, mutta hänen epäillään kuolleen Syyriassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat