Todistaja: Trump ei välittänyt yleisössä olleista aseista ja koitti tarttua limusiinin rattiin osallistuakseen Capitolin valtaukseen

Yhdysvaltain kongressin tutkintakomitealle todistanut Trumpin hallinnon avustaja kertoo, että Trump olisi halunnut olla mukana Capitolin valtauksessa.

Kongressin kuulemisessa todistanut Donald Trumpin hallinnon avustaja Cassidy Hutchinson seurasi 6. tammikuuta tapahtumia läheltä Trumpia.

29.6. 8:59

Yhdysvaltojen entisen presidentin Donald Trumpin hallinnon avustaja Cassidy Hutchinson kertoo Trumpin halunneen osallistua Capitol-mellakkaan. Hutchinson väittää Trumpin yrittäneen tarttua limusiinin rattiin, kun hänen turvallisuusjoukkonsa olivat kieltäytyneet viemästä hänet kongressitalolle.

Hutchinsonin mukaan Trump oli myös halunnut poistaa metallinpaljastimet, joiden läpi yleisön oli tultava kuuntelemaan hänen puhettaan Valkoisella talolla ennen kongressitalon hyökkäystä.

Trumpin hallinnon kansliapäällikön avustaja Hutchinson todisti Yhdysvaltain kongressin tutkintakomitean kuudennessa kuulemisessa tiistaina.

Tutkintakomitea selvittää, mitä loppiaisena 2021 tapahtui, kun mellakoitsijat hyökkäsivät kongressitalo Capitolille.

Lue lisää: Kongressin tutkinta­komitea: Trump yritti vaihtaa oikeus­ministeriä saadakseen mieleisensä vaalituloksen

Hutchinson kertoi kongressille, että Trump halusi poistaa metallinpaljastimet, jotta hänen puhettaa kuulemaan tullut yleisö näyttäisi suuremmalta. Trump oli pitämässä puhetta, jossa hän kyseenalaisti Joe Bidenin vaalivoiton ja yllytti ihmisiä Capitolille.

Trump halusi, että alueelle tulevien turvallisuustarkastukset poistetaan, vaikka hänen kannattajiensa epäiltiin kantavan mukanaan aseita. Hutchinsonin mukaan Trump ei ollut huolestunut aseista vaan siitä, että ihmisjoukko ei näytä tarpeeksi isolta.

”En välitä, että heillä on aseita. He eivät ole tulleet satuttamaan minua.”

”Päästäkää ihmiset sisään. He voivat marssia Capitolille täältä,” Hutchinson kertoo Trumpin sanoneen.

Todistuksessaan Hutchinson kertoo keskustelleensa Valkoisen talon varakansliapäälikön ja salaisen palvelun virkamiehen kanssa kongressitalon mellakan tapahtumapäivänä. Hutchinsonin mukaan miehet kuvailivat keskustelussa, miten Trump reagoi, kun hänelle kerrottiin, ettei häntä päästettäisi kongressitalolle.

Keskustelun mukaan Trump kamppaili salaisen palvelun virkamiesten kanssa ja yritti päästä ohjaamaan häntä kuljettanutta raskaasti panssaroitua limusiinia.

Yhdysvaltalaisten The New York Timesin ja NBC:n tietojen mukaan limusiininkuljettaja ja salaisen palvelun virkamies aikovat todistaa, että Trump ei yrittänyt tarttua rattiin.

Myös Trump kieltää väitteet omalla sosiaalisen median alustallaan.

”Hänen [Hutchinsonin] valheellinen tarinansa, että yritin tarttua valkoisen talon limusiinin rattiin päästäkseni kongressitalolle on sairas ja vilpillinen,” Trump kirjoitti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat