Japanissa mittaus­historian pahin kesä­kuun helle­aalto – Tokiolaisia kehotetaan säästämään sähköä

Tokiossa asuvia kehotetaan säästämään sähköä, mutta myös huolehtimaan tarvittavasta viilentymisestä ja varomaan lämpöhalvausta.

Japanilaiset yrittävät suojautua paahtavalta kuumuudelta aurinkovarjoin Tokion kaduilla.

29.6. 12:25

Japanin pääkaupunki Tokio kärsii pahimmasta kesäkuisesta hellejaksosta sen mittaushistoriassa. Tokiossa on mitattu kolmen päivän ajan yli 35 celsius-asteen lämpötiloja.

Japanin ilmatieteenlaitoksen (JMA) mukaan tällaista ei ole tapahtunut yhtenäkään kesäkuuna koko sen mittaushistorian aikana. JMA on mitannut säätä vuodesta 1875.

Isesakin kaupungissa mittareiden elohopea nousi 40.2 celsiukseen, mikä on niin ikään mittaushistorian ennätyslukema kesäkuussa.

Kuumuuden ennustetaan jatkuvan ainakin viikon loppuun asti. Tavallisesti Japanissa olisi tähän aikaan vuodesta sateinen kausi.

Tokiolaisia on kehotettu säästämään sähköä lämpöaallon vuoksi. Pelkona on, että korkea energiankulutus aiheuttaa sähkökatkoja. Helteellä ihmiset pyrkivät viilentämään oloaan muun muassa sähköä vaativien ilmastointilaitteiden avulla.

”Olkaa hyvät, säästäkää niin paljon sähköä kuin mahdollista esimerkiksi sammuttamalla valot, jotka eivät ole käytössä,” ohjeisti maan energiaministeriö.

Energiaministeriö muistuttaa kuitenkin, että ilmastointia on syytä käyttää lämpöhalvausten välttämiseksi. Tokiossa satoja ihmisiä on joutunut sairaalaan saatuaan lämpöhalvauksen.

Energianpuutteen vuoksi tapahtuneilta sähkökatkoilta on vältytty myös jakamalla sähköä Tokioon muilta alueilta.

Japanin sähköntuotanto on käynyt vajaateholla maaliskuusta lähtien, kun jotkin ydinvoimalat joutuivat keskeyttämään toimintansa maanjäristyksen vuoksi Koillis-Japanissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat