Suomalaisten työ­matkustaminen Kiinaan helpottuu ja halventuu huomattavasti – Turistit eivät pääse vieläkään maahan

Kiinan kotimaanmatkailunkin säännöt näyttävät lieventyvän.

Matkustajat odottivat Shanghaissa kuljetusta karanteenihotelliinsa. Kuva on otettu 18. tammikuuta 2022.

30.6. 6:47

Peking

Kiina on ilmoittanut tällä viikolla lieventävänsä huomattavasti koronavirukseen liittyviä maahantulosääntöjään, kuten ulkomaiset kauppakamarit ovat Kiinassa kovaan ääneen vaatineet.

Turisteja Kiinaan ei päästetä vieläkään, mutta liikematkaajien olo helpottuu hieman, vaikka business-viisumeitakaan ei ole helppo saada.

Muu maailma on avautunut, mutta liikematkustaminen Kiinaan on ollut tuskallisen vaikeaa, ja moni Kiinassa asuva ulkomaalainen onkin muuttanut maasta pois.

Nyt ilmoitetut helpotukset maahantuloon ovat Kiinan suurimmat koko korona-aikana.

Ensin Kiina ilmoitti, että maahantulijoiden keskitetty hotellikaranteeni lyhenee kahdesta viikosta viikkoon. Tämän lisäksi Kiinaan tulijan tarvitsee olla vain kolme päivää kotieristyksessä.

Pahimmillaan maahantulija joutui viettämään Kiinan eri tasoja sisältävässä karanteeniputkessa vähintään kolme viikkoa, joissain kaupungeissa jopa kaksi kuukautta.

Nyt odotellaan, milloin Kiinan eri kaupungit ottavat uuden säännön käyttöön. Osassa kaupunkeja lyhennetty karanteeni on ollut jo käytössä.

Suomalaisille suurin myönteinen uutinen on lentosääntöjen muutos. Tästä päivästä eli kesäkuun viimeisestä alkaen suomalaisten ei tarvitse enää lentää Kiinaan suorilla lennoilla, vaan he voivat myös lentää muiden maiden kautta, kertoi Kiinan Suomen-suurlähetystö keskiviikkoillasta.

Aiemmin suomalaiset saivat lentää vain Finnairin ja kiinalaisen Juneyaon suorilla lennoilla Suomesta Kiinaan. Lentoja on harvakseltaan, ja Suomesta Kiinaan lennot piti varata useita kuukausia etukäteen. Ne maksoivat usein tuhansia euroja.

Nyt Kiinaan saa liput nopeasti ja paljon halvemmalla, kun suomalaiset voivat lentää Kiinaan monilla yhtiöillä ja mitä kautta vain.

Aiempi Kiinan määrittelemä sääntö kuului näin: jos tulijan kotimaasta on suoria lentoja, Kiinaan saa tulla vain näillä lennoilla. Monista maista suoria lentoja korona-aikaan ei ole ollut, joten suomalaiset kärsivät enemmän kuin monet muut.

Nyt sääntö muuttuu ilmeisesti koko maailmassa.

The South China Morning Post -lehden mukaan Kiina on myös runsas viikko sitten päättänyt sallia ulkomailla asuvien lähisukulaisten vierailut Kiinassa pysyvästi asuvien ihmisten luona.

Helpotuksista huolimatta Kiinaan pääsyn säännöt ovat edelleen erittäin tiukat.

Kiinalaiset kotimaanmatkailijatkin saivat juuri hyviä uutisia. Kaikkien Kiinassa asuvien kännykässä kulkevasta ”terveyssovelluksesta” poistettiin yleisesti pelätty tähti.

Tähtikuvio ilmestyi sovellukseen, jos asui tai vieraili paikassa, jossa oli ollut lähiaikoina koronatapauksia. Tähtikuvion saaneen oli lähes tulkoon mahdoton matkustaa kotimaassa seuraavaan kahteen viikkoon. Pitkään esimerkiksi kaikilla shanghailaisilla ja pekingiläisillä oli sellainen.

Nyt seurataan jännityksellä, kuinka paljon tähden poistuminen helpottaa kotimaanmatkailua. Kiinassa on myös julkinen lista kaupungeista ja kaupunginosista, joissa on ollut vastikään koronatapauksia. Monet kaupungit ja hotellit ovat seuranneet myös tätä listaa tulijoita valitessaan.

Helpotukset koviin koronasääntöihin ovat saaneet Kiinassa asujat varovaisen toiveikkaiksi. Kiina kuitenkin edelleen vannoo pitävänsä tiukasti kiinni niin kutsutusta nollapolitiikasta: heti jos koronatapauksia ilmenee, toimet kiristyvät.

Kiinan johtaja Xi Jinping korosti viimeksi keskiviikkona, että nollapolitiikka on tärkeää, vaikka se hetkellisesti söisi talouskasvua.

Shanghaissa oli erittäin tiukka sulku keväällä ja alkukesästä, aiemmin samantyylinen oli muun muassa Xi’anin kaupungissa. Myös Pekingissä oli välillä kiinni koulut, ravintolat ja joitakin kortteleita, mutta Pekingin toimet olivat sangen lievät verrattuna moneen muuhun kiinalaiskaupunkiin.

Useissa isoissa kaupungeissa asukkaiden on tällä haavaa käytävä käytännössä joka kolmas päivä julkisessa koronatestissä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat