Ukrainassa sankari, Venäjällä natsi – Kun ensihoitaja Julia Pajevska jäi vangiksi, keksi Venäjän media hänelle toinen toistaan kamalampia syntejä

Ensihoitajana Donbasissa työskennellyt ukrainalainen Julia Pajevska jäi Venäjän sotavangiksi. Tämän jälkeen Venäjän media teki hänestä natsin ja vakoojan.

Ihmiset osallistuivat toukokuun lopulla laajaan ensiapukoulutukseen, jonka järjestivät Lvivin kansallisoopperan vieressä hyväntekeväisyyssäätiöt SMART Medical Aid ja Together for Ukraine Foundation.

1.7. 20:47

Kotimaassaan Ukrainassa ensihoitaja Julia Pajevskaa pidetään sankarina.

Pajevskan ensihoitoryhmää kutsutaan nimellä Tairan enkelit, Pajevskan lempinimen mukaan. Ukrainalaismedian mukaan he ovat pelastaneet satoja ihmisiä.

Venäjällä Pajevska oli tuntematon, ennen kuin hän jäi vangiksi keväällä 2022. Venäjän mediassa hän ei ollut ensihoitaja, vaan murhaaja, natsi ja vakooja.

Kun Pajevska pääsi vankienvaihdossa palaamaan kotimaahansa kolmen kuukauden vankeuden jälkeen, oli Venäjän valtionmedia vakuuttunut siitä, että tapahtumaketjussa oli pakko olla jotain hämärää.

Kuvakaappaus Meduzan artikkelista, joka kertoo Julia Pajevskasta eli ”Tairasta”.

Pajevska syntyi Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa vuonna 1968. Hän on kertonut oppineensa jo koulussa vaihtamaan sidoksia ja kiinnittämään kiristyssiteitä.

Vuonna 2014 Pajevska ryhtyi ensihoitajaksi Euromaidanina tunnetussa kansan­nousussa. Pajevskan Facebook-tilillä on tuolta ajalta julkaisuja, joissa hän esiintyy vapaaehtoisen ensihoitajan vaatteissa.

Kun Itä-Ukrainassa alkoi sota, Pajevska suoritti tuttavansa pyynnöstä taktisen ensiapukoulutuksen, jossa opetellaan taistelukentällä tarvittavia lääkintätaitoja. Sitten hän lähti Donbasiin ensihoitajaksi.

Vuosina 2018–2020 Pajevska palveli Ukrainan asevoimissa ja johti Mariupolin 61. kenttäsairaalan evakuointiosastoa. Tämän jälkeen hänet kotiutettiin, mutta hän jatkoi vapaaehtoisena.

Pajevskan mies Vadim Puzanov on kertonut, että Venäjän hyökättyä helmikuussa 2022 Tairan enkelien tukikohta sijaitsi Berdjansken kylässä Mariupolin itäpuolella. Paikka oli lähellä Donbasin konfliktin osapuolten välistä tulitaukolinjaa.

16. maaliskuuta ukrainalaislähteet kertoivat, että Pajevska oli jäänyt vangiksi.

Ukrainan tiedotusvälineet huomasivat Pajevskan jo vuonna 2014.

Lokakuussa 2014 julkaistulla ukrainalaisen Hromadske-kanavan Youtube-videolla Pajevska kertoo sotilaille, kuinka ensiapua annetaan taisteluolosuhteissa. Videolla hänet esitellään vapaaehtoistyöntekijänä.

Vuonna 2016 julkaistussa artikkelissa Pajevska esitellään vapaaehtoisena lääkintähoitajana, joka auttaa sotilaita Donbasin sota-alueella. Ukrainskaja Pravda -lehti kutsuu vuonna 2018 Julian ryhmää Tairan enkeleiksi.

Venäjän tiedotusvälineistä Meduza ei löytänyt merkittäviä mainintoja Pajevskasta ajalta ennen hänen vangitsemistaan. Tästä huolimatta Venäjän hallitusmyönteiset tiedotusvälineet olivat heti vakuuttuneita siitä, että Pajevska on rikollinen, jolla on natsimyönteisiä näkemyksiä.

Ensimmäistä kertaa hänet huomioitiin näkyvästi Venäjän mediassa todennäköisesti vasta 27. maaliskuuta NTV:n ohjelmassa nimeltä Nainen, jota kutsutaan pedoksi. Tällöin Pajevska oli jo jäänyt vangiksi.

Ohjelmassa Pajevskan väitetään olevan tunnettu Ukrainan uusnatsien kätyri ja kokenut vakooja. NTV:n toimittajien mukaan Pajevskan ensihoitajan työ oli vain peiterooli tiedustelutyölle.

Ohjelmassa Pajevskaa verrataan natsijohtaja Adolf Hitleriin ja kutsutaan Ukrainan presidentin neuvonantajan Oleksi Arestovitšin epäviralliseksi avustajaksi.

Lisäksi Pajevskan väitetään olleen mahdollisesti mukana toiminnassa, jossa rintamalla kuolleiden ja haavoittuneiden sotilaiden elimiä myytäisiin salaa eurooppalaisille klinikoille.

Lääkintäpakkaus roikkuu puusta, jossa Ukrainan armeijan kenttälääkäri nukkui kesäkuun alkupuolella lähellä Slovjanskia.

NTV:n ohjelmassa on monia otoksia Pajevskasta vankeudessa.

Ohjelmassa Pajevskan kanssa käyty keskustelu esitetään paljastuksena siitä huolimatta, että useimmat häntä syyttävät lausunnot kuullaan kuvan ulkopuolelta eikä Pajevskan kanssa käydystä keskustelusta.

Yksi harvoista tunnustukseksi tulkittavista hetkistä on ohjelman lopussa, kun yksi Pajevskan keskustelukumppaneista kutsuu häntä taistelijaksi, koska tämän väitetään välittäneen tiedustelutietoja taistelijoille.

Keskustelu sisältää kuitenkin vähintään yhden selvän leikkauksen, ja leikkauksia saattaa olla enemmänkin. Yhdessä videon kohdassa kuvan koko muuttuu ja ääniraita sisältää useita epätasaisia siirtymiä.

Siirtymiä voidaan kuitenkin selittää myös sillä, että Julian keskustelukumppanin ääni on muutettu tunnistamattomaksi.

Venäläismedian luoma kuva Pajevskasta rikollisena perustuu suurelta osin kuvauksiin hänen vangitsemisestaan.

NTV:n ohjelmassa kerrotaan, että Pajevska pidätettiin, kun hän yritti paeta Mariupolista jonkun toisen vaatteisiin pukeutuneena. Lisäksi ohjelmassa väitetään hänen piiloutuneen kahden lapsen taakse, joiden vanhemmat oli tapettu. Ohjelmassa vihjataan myös, että Pajevskalla voisi olla jotain tekemistä lasten vanhempien kuolemien kanssa.

Toukokuun lopulla myös muut Venäjän hallitusmyönteiset tiedotusvälineet alkoivat väittää, että Pajevska olisi tappanut näiden kahden mariupolilaislapsen vanhemmat.

”Hänen kanssaan olleet lapset kertoivat [auton pysäyttäneille venäläismielisille sotilaille], että tämä natsi ampui heidän vanhempansa ja uhkasi tappaa heidät. Nyt Pajevska odottaa ankaraa tuomiotaan”, totesi Pravda.ru-sivusto.

Saman uutisen julkaisi uudelleen Lifen ja Komsomolskaja Pravdan toimittaja Dmitri Stešin.

Pajevska itse kertoo NTV:n ohjelmassa, että hänen mukaansa ottamat lapset olivat noin puolivuotias vauva ja tämän 2,5-vuotias sisko. Ohjelman juontajat eivät kiistä tätä. Lasten ikää ei kuitenkaan mainita julkaisuissa, joissa kyseisten lasten väitetään todistaneen venäläismielisille sotilaille Pajevskan murhanneen heidän vanhempansa.

Pajevskan lausunnot osoittavat, että hän yritti kuljettaa Mariupolista Zaporižžjaan kaksi orvoksi jäänyttä lasta sekä muita naisia lapsineen. Sen jälkeen hän omien sanojensa mukaan aikoi palata kaupunkiin.

Vadim Puzanov on kertonut medialle, että Pajevska lähti Mariupolista Venäjän sotilaiden avaamaa evakuointikäytävää pitkin. Hän ei piiloutunut lasten taakse, vaan yritti saattaa heidät pois kaupungista.

”Mielestäni ei edes maksa vaivaa selittää, kuinka törkeää propagandaa ja valhetta nämä jutut ovat. Miksi hän oli pukeutunut siviilivaatteisiin? Hän on siviili, joten tietysti hän oli pukeutunut siviilivaatteisiin. Miksi hän oli pukeutunut jonkun toisen vaatteisiin? Tämä on taas yksi tapa levittää propagandaa”, Puzanov kertoi huhtikuussa Radio Svobodalle.

Unkarilaiset Taktisen lääketieteen keskuksen asiantuntijat järjestivät tällä viikolla ukrainalaislääkäreille koulutusta olosuhteissa, jotka ovat lähellä todellisia. Koulutuksessa simuloitiin erilaisten vammojen ja haavojen hoitoa.

Kesäkuun 17. päivän iltana Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ilmoitti, että Julia Pajevska oli päässyt kotiin. Seuraavana päivänä julkaistiin Pajevskan videoviesti.

”Kaikki, jotka ovat nyt toisella puolella, tietävät, että kaikki kyllä onnistuu ja kaikki pääsevät kotiin kuten minäkin. Kiitos”, hän sanoo videolla.

Kesäkuun 20. päivänä Pajevska kirjoitti Facebookissa, että laihtui vankeudessa 50-kiloiseksi ja että olosuhteet paikan päällä muistuttivat keskitysleiriä.

Venäjän hallitusmyönteisillä tiedotusvälineillä ei hetkeen ollut varmuutta Pajevskan vapautumisesta.

Pervyi kanal -televisiokanavan sotakirjeenvaihtaja Irina Kuksenkova julkaisi kesäkuun 18. päivänä kirjoituksia, joissa hän väitti, että ”Tairaa ei ole vaihdettu”.

”Donetskin kansantasavallan” eli DNR:n varatiedotusministeri Daniil Bezsonov kuitenkin vahvisti Pajevskan vaihdon ja vakuutti, että hänet vaihdettiin ”merkittäviin miehiimme”.

Pian Kuksenkovakin myönsi, että ensihoitaja Pajevska oli päässyt Ukrainaan. Hänen mukaansa kyseessä ei kuitenkaan ollut vankienvaihto, vaan jonkinlainen hämärä, Ukrainassa pidätettyjen korkea-arvoisten tšetšeenien vaihtoon liittynyt menettely.

Kuksenkova piti myös korruptiota mahdollisena ja sanoi, että Donetskin kansantasavallassa olisi ”merkittäviä kahakoita”, koska ”Taira on laittomasti siirretty Ukrainaan”.

20. kesäkuuta Venäjän federaatioon kuuluvan Tšetšenian tasavallan presidentti Ramzan Kadyrov kiisti jyrkästi Kuksenkovan väitteet tšetšeenien vaihdosta. Kadyrov kutsui ”epärehellisen” venäläistoimittajan tietoja täysin valheellisiksi ja vihjaili, että moisilla kommenteilla voi päätyä rikossyytteeseen Venäjän armeijaa koskevan valheellisen tiedon levittämisestä.

Komsomolskaja Pravdan toimittaja Stešin puolestaan pohtii, miksi oli alun perinkään pitänyt väittää, että Pajevskaa olisi syytetty kahden pienen lapsen vanhempien murhasta – vaikka vain muutamaa viikkoa aiemmin Stešin itse oli osallistunut näiden väitteiden levittämiseen.

Ukrainan viranomaiset eivät ole kertoneet, kuka tai ketkä luovutettiin vaihdossa Venäjälle tai venäjämielisille separatisteille, jotta Julia Pajevska saatiin vapautettua.

Ukrainalaissotilaita seisoo ambulanssien vieressä Zaporižžjan alueella Ukrainan vaihtaessa vankeja Venäjän kanssa 29. kesäkuuta.

Vangit järjestäytyivät riviin vaihdon yhteydessä.

Julkaistu Meduzassa 21.6.2022.

HS:ssä suomennosta on tiivistetty ja editoitu. Editoija: Elina Saarilahti

Alkuperäinen juttu on luettavissa täällä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat