Ruotsin pääministeri Andersson: ”Seison 100-prosenttisesti sopimuksen takana”

Luovutuspyynnöt tarkastellaan Ruotsin lakia soveltavien riippumattomien tuomioistuimien nojalla.

Pääministeri Magdalena Andersson on saanut Ruotsissa kritiikkiä, jonka mukaan hän olisi valinnut Naton ja Turkin kurdien sijaan

30.6. 23:23

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson, ulkoministeri Ann Linde ja oikeus- ja sisäministeri Morgan Johansson ovat kommentoineet Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin vaatimuksia Nato-sovun syntymisen jälkeen. Erdoğan esitti torstaina vaatimuksen luovuttaa yhteensä 73 ihmistä Turkkiin.

Andersson kommentoi asiaa Svenska Dagbladetille Madridissa Nato-kokouksen jälkeen. Andersson vastaa kritiikkiin, jonka mukaan hän olisi valinnut Naton ja Turkin kurdien sijaan.

”En jaa tätä kuvaa. Edelleen noudatamme kansallista ja kansainvälistä lakia tässä asiassa”, Andersson sanoo.

”Seison 100-prosenttisesti sopimuksen takana”.

Andersson totesi, että mikäli Ruotsin viranomaiset ovat yhtä mieltä kyseisten henkilöiden karkotuksesta Ruotsin lain ja olemassa olevan tiedon valossa, se tullaan toteuttamaan.

Oikeus- ja sisäministeri Johansson kommentoi ruotsalaislehti Dagens Nyheterille, että Ruotsin kansalaisia ei tulla luovuttamaan, koska Ruotsissa sovelletaan riippumattomien tuomioistuinten soveltamaa Ruotsin lakia. Siten luovutuspäätökset eivät ole poliitikkojen tehtävä.

Johanssonin mukaan sopimuksessa Turkki sitoutui noudattamaan eurooppalaista yleissopimusta Suomen ja Ruotsin kanssa. Muut kuin Ruotsin kansalaiset voidaan luovuttaa muiden maiden pyynnöstä vain, jos päätös on Ruotsin lainsäädännön ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukainen.

”Korkein oikeus tekee tämän tarkastelun ja sillä on veto-oikeus”, Johansson sanoo.

Ulkoministeri Linde kommentoi keskiviikkona Dagens Nyheterille, että Ruotsi lähti neuvottelemaan Turkin kanssa kunnioittaen maan terrorismihuolia. Haastattelu tehtiin ennen Turkin presidentin tuoreinta vaatimusta 73 ihmisen luovuttamisesta.

Keskiviikkona Turkki sanoi vaativansa 33 henkilön luovuttamista Suomesta ja Ruotsista.

”Ruotsi on kunnioittanut sopimusta Turkin kanssa, joka on mielestämme järkevä ja jota voimme puolustaa. Oletan, että Turkki ja Suomi ajattelevat samalla tavalla”, Linde sanoo.

”Emme kuitenkaan olleet aikeissa vastustaa omaa lainsäädäntöämme.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat