Tšekki aloittaa EU:n puheenjohtajakautensa vaikeassa tilanteessa – Eurooppaa varjostaa sota Ukrainassa, energiahaasteet ja inflaatio

Tšekki kaudella puhuttaneen ainakin sodasta, energiasta ja taloudesta.

Tšekin pääministeri Petr Fiala puhui keskiviikkona Madridissa huippukokouksessa.

1.7. 3:45

EU:n puheenjohtajamaana aloittaa tänään Tšekki, joka hoitaa tehtävää loppuvuoden. Tšekin pääministeri Petr Fiala on maininnut puheenjohtajakauden tärkeiksi teemoiksi Ukrainan tukemisen jatkamisen ja Euroopan puolustuskyvyn kehittämisen.

Tulevan puolivuotiskauden aikana EU-instituutioissa neuvotellaan myös monista tärkeistä ilmastopakettiin liittyvistä esityksistä.

Fiala nostaa merkittäväksi teemaksi EU:n energiasektorin uudistamisen. EU-maiden tavoitteena on ollut päästä eroon riippuvuudestaan Venäjältä tulevasta fossiilienergiasta niin pian kuin mahdollista.

Fiala korostaa, että energiatoimissa ei ole kyse vain ilmastosta, vaan EU:n riippumattomuudesta ja turvallisuudesta.

”Tämä muutos tulee toteuttaa taloudellisesti ja sosiaalisesti tietoisella tavalla, jotta kansalaisten elintasoa ja teollisuuden kilpailukykyä ei vaaranneta”, Fiala sanoo puheenjohtajakauden alkusanoissaan.

Taloudesta odotetaan suurta puheenaihetta syksylle, koska hintojen laaja-alainen nousu tuntuu rajulla tavalla ihmisten arjessa eri puolilla Eurooppaa.

Tšekki liittyi Euroopan unioniin vuonna 2004. Nyt maa toimii toista kertaa EU:n puheenjohtajana. EU-komission on määrä vierailla tänään Tšekissä juhlistamassa puheenjohtajakauden alkua.

Tšekki seuraa puheenjohtajatehtävässä Ranskaa, joka johti jäsenmaiden neuvoston kokouksia alkuvuoden.

Ranskan kautta leimasivat erityisesti sota Euroopassa ja vastatoimet Venäjän hyökkäykseen. Venäjä aloitti laajan hyökkäyksensä Ukrainaan helmikuun lopussa.

Ukrainan tukemiseksi EU-maat ovat esimerkiksi sopineet tämän vuoden aikana kuudesta suuresta Venäjän-vastaisesta pakotepaketista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat