Eurooppaa kurittava helleaalto nosti lämpötilan joissakin maissa jopa 20 astetta yli keskiarvon

Kesäkuun aikana Euroopassa on mitattu ennätyksellisiä lämpötiloja niin pohjoisessa kuin etelässäkin. Äärimmäinen kuumuus on ulottunut myös Pohjois-Afrikkaan.

Ihmiset vilvoittelivat vesisuihkun alla Puolan Krakovassa 26. kesäkuuta.

1.7. 9:38

Euroopassa vallitseva helleaalto on saanut elohopean nousemaan monissa maissa selvästi kesäkuun keskilämpötilaa korkeammaksi, joissakin maissa jopa 20 astetta yli keskiarvon, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Norjassa Banakin niemimaalla Finnmarkin läänissä mitattiin 29. kesäkuuta 32,5 celsiusastetta, mikä on tiettävästi korkein koskaan mitattu lämpötila napapiirillä. Mitattu lämpöennätys on 13 astetta korkeampi kuin kesäkuun keskiarvo.

Puolassa lämpötila nousi maanantaina yli kolmenkymmenen asteen. Itäisessä Saksassa mitattiin useissa paikoissa 37 celsiusastetta.

Kesäkuun lämpöennätyksiä rikottiin myös Sloveniassa ja Kroatiassa, kun taas Bosnia ja Hertsegovinassa kesäkuun lämpöennätys jäi 0,2 astetta alle kesäkuun 41 asteen nykyisen ennätyksen.

Äärimmäinen kuumuus on ulottunut myös Pohjois-Afrikkaan. Tunisiassa mitattiin 27. kesäkuuta ennätykselliset 48,7 celsiusastetta.

Lue lisää: Ennätyksellinen helle­aalto piinaa Etelä-Eurooppaa – Helsinkiläinen Henna Ukkonen haki helpotusta Madridin yli 40 asteen pätsistä lähtemällä Kanarian­saarille

Lue lisää: Espanjan helleaalto nostanut lämpötilan paikoin jo 43 asteeseen – noin 800 hehtaaria metsää tuhoutunut maasto­paloissa Kataloniassa

Lue lisää: Ota käyttöön kurkku, viuhka ja ”Pekingin bikinit” – Kiinalaiset ovat mestareita viilentämään itseään helteellä, tässä heidän parhaat vinkkinsä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat