Turkki rajoitti pääsyä Saksan ja Yhdysvaltojen julkisten yleisradio­yhtiöiden palveluihin

Turkin Ankarassa tuomistuin kielsi torstai-iltana pääsyn saksalaisen Deutsche Wellen ja yhdysvaltalaisen Voice of American palveluihin. Asiantuntijoiden mukaan päätös korostaa sananvapauden heikentymistä Turkissa.

Deutsche Wellen johtaja Peter Limbourg kertoo DW:n ryhtyvän oikeudellisiin toimiin Turkin mediavalvontaviraston päätöksen vuoksi.

1.7. 14:38

Turkki on rajoittanut pääsyä Saksan ja Yhdysvaltojen julkisten yleisradioyhtiöiden palveluihin, ja tapaus uhkaa lietsoa uusia diplomaattisia jännitteitä maiden välillä. Asiasta uutisoi uutistoimisto AFP.

Torstai-iltana tuomioistuin Turkin Ankarassa kielsi pääsyn saksalaisen Deutsche Wellen ja yhdysvaltalaisen Voice of American palveluihin.

Kielto annettiin oikeudessa sen jälkeen, kun kumpikaan media ei ollut hakenut tänä vuonna voimaan tulleiden säännösten edellyttämiä paikallisia lähetyslupia. Helmikuussa voimaan tullutta säännöstä sovelletaan turkkilaisen audio- ja videosisällön ulkomaisiin tuottajiin.

Molemmat tahot väittivät, että Turkin mediavalvontavirasto RTÜK:n myöntämä paikallinen toimilupa loukkaisi niiden riippumattomuutta ja antaisi Turkille mahdollisuuden sensuroida niiden sisältöä.

DW on ilmoittanut ryhtyvänsä oikeustoimiin estoa vastaan.

Asiantuntijoiden mukaan Turkin päätös estää pääsy Saksan ja Yhdysvaltojen julkisten yleisradioyhtiöiden palveluihin korostaa sananvapauden heikentymistä Turkissa. Se uhkaa myös aiheuttaa uusia jännitteitä Turkin suhteissa sen kahteen tärkeimpään läntiseen liittolaiseen ja kauppakumppaniin.

Yhdysvaltain ulkoministeriö kritisoi uusia sääntöjä jo silloin, kun ne tulivat voimaan helmikuussa ja korosti, että ”vapaat tiedotusvälineet ovat välttämättömiä vahvalle demokratialle”, AFP kertoo.

Perjantaina kumpaankaan palveluun ei päässyt Turkissa käsiksi ilman VPN-yhteyttä. Deutsche Welle ja Voice of America ovat molemmat jakaneet sosiaalisessa mediassa ohjeita VPN-yhteyden käyttöön, jotta turkkilaiset voisivat edelleen käyttää palveluita.

Deutsche Wellen johtaja Peter Limbourg sanoi, että DW kieltäytyi hakemasta Turkin toimilupaa, koska se haittaisi riippumatonta lähetystoimintaa.

”Laajassa kirjeenvaihdossamme sekä henkilökohtaisissa keskusteluissa mediavalvontaviraston johtajan kanssa kerroimme, miksi DW ei voi hakea tällaista toimilupaa”, Limbourg sanoi lausunnossaan DW:n mukaan.

”Turkissa toimiluvan saaneet tiedotusvälineet ovat esimerkiksi velvollisia poistamaan verkkosisältöä, jota RTÜK pitää sopimattomana. Tämä ei ole hyväksyttävää riippumattomalle mediaorganisaatiolle. DW ryhtyy oikeustoimiin nyt asetettua kieltoa vastaan”, hän lisäsi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat