25-vuotias ex-avustaja antoi toistaiseksi räjähtävimmän todistajan­­lausunnon Trumpista, mutta sekään ei välttämättä johda mihinkään

Valkoisessa talossa avustajana työskennellyt Hutchinson kertoi tällä viikolla pöyristyttäviä yksityiskohtia entisen presidentin Donald Trumpin käytöksestä. 76-vuotias Trump reagoi vähättelemällä ja panettelemalla 25-vuotiasta Hutchinsonia, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski analyysissään.

Valkoisen talon kansliapäällikön entinen avustaja Cassidy Hutchinson antoi todistajanlausuntonsa kongressitalossa Washingtonissa tiistaina.

2.7. 19:34

Meistä jokainen on ollut pahalla tuulella ruokapöydässä. Useimmat meistä lienevät halunneet paiskoa astioita, ja jotkut meistä ovat niin tehneetkin.

Mutta että myös Yhdysvaltain presidentti.

Tällä viikolla kävi ilmi, että presidentti Donald Trump oli saanut raivokohtauksen lounastaessaan Valkoisessa talossa eräänä joulukuisena päivänä 2020. Hän oli heittänyt lautasensa seinään.

”Huomasin, että seinältä valui ketsuppia ja lattialla oli pirstaleiksi mennyt posliinilautanen”, kertoi Valkoisen talon kansliapäällikön toimistossa työskennellyt Cassidy Hutchinson tiistaina.

Hutchinson oli todistajana niin sanotuissa Capitol-kuulemisissa. Yhdysvaltain kongressin alemman kamarin eli edustajainhuoneen valiokunta yrittää kuulemisissaan selvittää perinpohjaisesti, mitä tapahtui 6. tammikuuta 2021 ja mikä siihen johti.

Lue lisää: Todistaja: Trump ei välittänyt yleisössä olleista aseista ja koitti tarttua limusiinin rattiin osallistuakseen Capitolin valtaukseen

Tuona loppiaispäivänä suuri joukko Trumpin kannattajia – osa raivopäisiä – tunkeutui Washingtonin Capitol-kukkulalle ja kongressitaloon, jossa oltiin vahvistamassa presidentinvaalien tulosta.

Mellakassa kuoli ja loukkaantui ihmisiä, ja aineelliset vahingot olivat mittavia. Myös Yhdysvaltain demokratia koki tuntuvan kolauksen.

Kuten tunnettua, Trump ei hyväksynyt tappiotaan marraskuun 2020 vaaleissa. Siksi presidentti sen lounaslautasensakin heitti seinään: hän oli juuri kuullut, ettei oikeusministeri William Barr nähnyt vaalituloksessa epäselvyyttä.

Valkoisen talon palvelusväelle jäi sirpaleiden keruu ja ketsuppitahrojen pyyhkiminen.

Ketsuppitarina oli outo mutta samalla merkittävä yksityiskohta Cassidy Hutchinsonin valaehtoisessa todistuksessa.

Demokraatit asettavat toivonsa siihen, että amerikkalainen suuri yleisö – myös republikaanileiri – havahtuisi Trumpin henkiseen tasapainottomuuteen.

Se saattaa olla turha toivo. Kuten HS totesi torstaina pääkirjoituksessaan, Trump voi tehdä melkeinpä mitä vain, eivätkä hänen republikaanikannattajansa siitä hetkahda: ”Vaikka presidentin paljastettaisiin johtaneen kongressitalon valtausta ase kädessä, menettäisikö hän silti yhtään ääntä?”

Lue lisää: Donald Trump oli yhdessä asiassa oikeassa

Cassidy Hutchinsonin todistajanlausunnossa tuli ilmi paljon rajumpiakin yksityiskohtia kuin ketsuppitahrat.

Washingtonin mellakkapäivänä tammikuussa 2021 Trump halusi poistattaa ”vitun metallinpaljastimet”, jotta kaikki hänen kannattajansa pääsisivät kuuntelemaan hänen palopuhettaan.

Monet kannattajista olivat aseistettuja eivätkä päässeet metallinpaljastimien läpi. Trump koki tämän ongelmaksi. Siinä hän ei nähnyt ongelmaa, että aseistetut mielenosoittajat pääsisivät massatapahtumaan, koska ”he eivät ole tulleet satuttamaan minua”.

Hutchinsonin mukaan Trump olisi myöhemmin halunnut päästä kannattajiensa pariin kongressitalolle. Hän käski autonkuljettajansa viemään hänet sinne jykevällä virka-autolla, joka tunnetaan lempinimellä ”The Beast” eli ”Peto”.

Presidentin turvallisuudesta vastasi sinä päivänä salaisen palvelun agentti Robert Engel. Hänen mielestään kongressitalolle meneminen oli todella huono idea, joten hän esti Trumpin aikeet. Trump kimpaantui, yritti riistää ratin ja tarrasi sitten Engeliä solisluiden kohdalta.

Cassidy Hutchinsonin todistajanlausunto oli Capitol-kuulemisten tähän saakka räjähtävin.

Kuulemiset alkoivat kesäkuun alussa, ja tiistain istunto oli järjestyksessä kuudes. Hutchinsonin kuuleminen kesti noin kaksi tuntia, ja suoraa lähetystä seurasi noin 13 miljoonaa amerikkalaista. Avainkohtia lienee myöhemmin nähnyt yhteensä kymmenien miljoonien ihmisten yleisö.

Julkiset kuulemiset ovatkin mediaspektaakkeli. Kyseessä on tutkinta, ei rikostutkinta. Kongressi ei voi nostaa syytteitä, vaikka kuulemisissa paljastuisi mitä. Kuulemiset jatkunevat kesän lopulle.

Lue lisää: Trump johti rikollista salaliittoa eikä itse uskonut ”vaalivilppiin”, sanoo komitea – mitä väliä sillä on?

Mielenkiintoinen ulottuvuus tiistain kuulemisessa oli todistajan henkilö.

Valkoisessa talossa tapaa työskennellä koko joukko nuoria avustajia, ja Cassidy Hutchinsonkin siirtyi kansliapäällikön toimistoon melkeinpä suoraan yliopistosta. Yhtäkkiä nuori republikaani oli hyvin lähellä vallan ydintä, raadollisen sisäpolitiikan näköalapaikalla.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhui toimittajille Air Force One -lentokoneessa vaalikampanjan loppusuoralla syyskuussa 2020. Taaimpana näkyy Cassidy Hutchinson, joka tuolloin työskenteli Valkoisessa talossa kansliapäällikkö Mark Meadowsin avustajana.

Ja nyt, 25-vuotiaana, Hutchinson oli vakuuttavana avaintodistajana Yhdysvaltain tämän hetken kiihkeimmässä poliittisessa prosessissa.

76-vuotias Trump reagoi tyrmäävään todistajanlausuntoon tuttuun tyyliinsä, vähättelemällä ja panettelemalla entistä avustajaa.

”Kolmannen luokan yhteiskunnallinen kiipijä”, Trump luonnehti Hutchinsonia Newsweek-lehden mukaan. Hutchinson on ensimmäinen akateemisen koulutuksen saanut henkilö suvussaan.

Capitol-kuulemiset ovat joiltakin osin kuin absurdia teatteria. Tapahtumien kulkuun kuulemiset eivät välttämättä vaikuta.

Kaikki on mahdollista. Donald Trump saattaa lopulta päätyä syytettyjen penkille tai sitten uudestaan Valkoiseen taloon. Rauhallisia eläkepäiviä hän tuskin tulee viettämään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat