Ruotsin kristillis­demokraatit haluavat kemiallisen kastraation raiskaajille

Puolue ehdottaa, että seksuaalirikoksiin syyllistyneet tulisi voida kastroida kemiallisesti ennen kuin heidät vapautetaan vankilasta.

Ruotsin kristillisdemokraattien Ebba Busch Ruotsin valtiopäivillä 16. toukokuuta.

1.7. 15:23

Ruotsin kristillisdemokraatit haluavat ottaa käyttöön raiskauksiin syyllistyneiden henkilöiden kemiallisen kastraation, kertoo ruotsalainen sanomalehti Aftonbladet.

”Jotta esimerkiksi Nytorgsmannenin kaltaisesta henkilöstä voisi koskaan tulla vapaa mies, tulisi kemiallinen kastraatio suorittaa ennen vapauttamista”, Ruotsin kristillis demokraattien kansanedustaja Ebba Busch sanoo.

Tiedotusvälineissä käytetty Nytorgsmannen-ilmaus viittaa 34-vuotiaaseen sarjaraiskaajaan, jonka Södertörnin käräjäoikeus tuomitsi viime vuonna viideksi vuodeksi vankeuteen seksuaalirikoksista.

Oikeus katsoi miehen syyllistyneen seitsemään vakavuudeltaan eriasteiseen raiskaukseen, kahdeksaan seksuaaliseen väkivallantekoon, kuuteen seksuaaliseen ahdisteluun, törkeään rauhan loukkaukseen sekä useisiin muihin rikoksiin. Asianomistajia rikoksissa oli kaikkiaan 19.

Kristillisdemokraatit katsovat, että seksuaalirikollisten olisi käytävä kemiallisessa kastraatiossa, jos heidät ollaan päästämässä ehdonalaiseen vapauteen.

”Kyseessä ei ole kirurginen toimenpide, vaan lääketieteellinen hoito, joka kestää jonkin aikaa. Tarvitsemme rangaistuksia, jotka ovat oikeassa suhteessa ihmisarvon ja naisten elämän loukkaamiseen”, Busch sanoo.

Puolue haluaa myös 25 vuoden vankeusrangaistuksen törkeästä raiskauksesta ja elinkautisen vankeusrangaistuksen törkeästä lapsen raiskauksesta.

Lisäksi puolue haluaa poistaa pääsyn automaattisen ehdonalaiseen vapauteen. Puolue ehdottaa, että sen sijaan ehdonalaiseen pääsyn tulisi olla riippuvainen vangin käyttäytymisestä.

Kristillisdemokraatit haluavat myös "valvontajakson" rikostuomion saaneille henkilöille, jotka ovat jo suorittaneet rangaistuksensa. Puolueen mukaan valvontajakson tulisi olla yksi kolmasosa suoritetusta rangaistuksesta.

Yksittäiset Ruotsin kristillisdemokraattien ehdokkaat ovat tehneet aiemminkin vastaavia ehdotuksia. Puolue on kannattanut kemiallista kastraatiota rangaistuksena seksuaalirikollisille jo vuodesta 2017.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat