Oppositio­poliitikot: Hongkong ”menetti sekä vapautensa että demokratiansa”

Kiinan presidentti Xi Jinping vannoi vierailullaan niin sanotun yksi maa, kaksi järjestelmää -lähestymistavan nimiin. Manner-Kiina on kuitenkin tiukentanut otettaan saaresta ja tukahduttanut sen demokratialiikkeen.

Mies heilutti Kiinan lippua Hongkongissa perjantaina, jolloin vietettiin saaren hallinnon luovuttamista Britannialta Manner-Kiinalle 25-vuotispäivää.

1.7. 16:31

Hongkongilaiset reagoivat vahvasti Kiinan presidentin Xi Jinpingin puheisiin perjantaina, uutistoimisto AFP kertoo.

Puheessaan Xi sanoi muun muassa, että ”oikea demokratia” alkoi vasta, kun saaren hallinta palautettiin Manner-Kiinalle Britannialta 25 vuotta sitten.

”Jo 1970- ja 1980-luvuilla hongkongilaiset olivat aloittaneet oman demokratialiikkeensä ja kansalaisyhteiskunnan kehittämisen”, sanoi maanpaossa elävä entinen oppositio­poliitikko Ted Hui AFP:lle.

Britannian hallinnan aikanakaan Hongkongissa ei ollut Huin mukaan täyttä demokratiaa, mutta asukkaat ovat nyt ”menettäneet sekä demokratian muodollisuuden että sisällön”. Samoilla linjoilla oli myös Huin entinen kollega, Emily Lau, jonka mukaan ”oikea demokratia ei koskaan alkanut Hongkongissa – ei ennen eikä jälkeen vuoden 1997”.

Kaupunki on Laun mukaan nyt ”menettänyt sekä vapautensa että demokratiansa”.

Xi vieraili saarella, minkä yhteydessä hän muun muassa osallistui Hongkongin uuden hallintojohtajan John Leen virkavalaseremoniaan. Asiasta kertovat muun muassa al-Jazeera ja The Guardian.

Kiinan presidentti Xi Jinping (oik.) seurasi uuden hallintojohtajan John Leen virkavalaseremoniaa Hongkongissa perjantaina.

Xi vannoi vierailullaan myös hallintajärjestelmän nimeen, joka tunnetaan yksi maa, kaksi järjestelmää -nimellä. Järjestelmän tarkoituksena oli muun muassa taata Hongkongin Britannian hallinnan aikana nauttimat vapaudet verrattuna Manner-Kiinaan.

Lue lisää: Kiina juhlii Hongkongin palauttamisen 25-vuotispäivää, mutta Hongkongin demokratialle se on kuin hautajaispäivä

Manner-Kiina on kuitenkin rapauttanut hongkongilaisten oikeuksia viime vuosina ja tukahduttanut paikoin väkivaltaisesti saaren demokratialiikkeen. Merkittävin askel vapauksien tukahduttamiseen otettiin vuonna 2020 niin sanotun kansallisen turvallisuuslain säätämisellä.

Lain avulla on vangittu ja vainottu muun muassa oppositio­politiikkoja, toimittajia ja tutkijoita.

”Pekingillä on nyt täysi kontrolli kaupungista lojalistiensa kautta”, politiikan tutkija Kenneth Chan sanoi AFP:lle.

Yksi osoitus tiukkenevasta asenteesta demokratialiikettä kohtaan ovat Leen hallinnon edustajan Regina Ipin kommentit. The Guardianin kysyessä, miltä hänestä tuntuu, kun osa hänen oppositiossa olleista kollegoistaan on tällä hetkellä vankilassa, Ip vieritti syyn lainsäätäjien harteille.

”[Opposition edustajat] voivat syyttää vain itseään siitä, että he menivät liian pitkälle.”

”Jos hallitusta voi syyttää mistään, niin siitä, että se on ollut liian lempeä otteissaan heitä kohtaan, mikä on mahdollistanut sekasorron aiheuttamisen.”

Helikopterit lensivät perjantaina Hongkongin yllä riiputtaen Kiinan ja Hongkongin lippuja.

Ajatus siitä, että Hongkong pystyisi pitämään kiinni ainutlaatuisista eduistaan nykyisen järjestelmän alla on Huin mukaan harhaista.

”Tämä johtuu siitä, että Hongkongin ainutlaatuisuus rakentui ennen sen vapaudelle ja autonomiselle politiikalle.”

Myös kaupungin kaduilla ihmiset kritisoivat Xin puheita. Jonathan Yeungin mukaan Xin puheet olivat vain askelmerkkejä Leelle.

”En usko, että hän osoitti sanomisiaan hongkongilaisille, kuten minulle.”

”Kun [Xi] sanoo, että nuorisoon pitää keskittyä, tarkoittaa se vain lisää nationalistisen agendan pakottamista kouluissa. Ei hän välitä siitä, mitä nuoret ihmiset itse haluavat”, sanoi puolestaan 19-vuotias yliopisto-opiskelija, sukunimeltään Lee.

Kultasepänliikkeen omistaja, sukunimeltään Wan, osoitti kuitenkin ymmärrystä Xin esiin tuomille teemoille. Hänen mukaansa Hongkongilla ei ole varaa kaatua kaaokseen.

”Viimeiset pari vuotta ovat olleet todella vaikeita, huolimatta siitä, millaisia poliittisia ajatuksia tai ammatteja ihmisillä on.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat