Sadat ihmiset kokoontuivat Sudanissa osoittamaan mieltä hallintoa vastaan

Torstaina kymmenettuhannet ihmiset marssivat Khartumissa. Turvallisuusjoukot käyttivät mielenosoitusten hajottamiseen kovia ammuksia ja muita voimakeinoja.

Ihmiset marssivat Sudanin pääkaupungissa Khartumissa perjantaina vaatien demokratiaa ja kenraali Abdel Fattah al-Burhanin eroa.

1.7. 19:30

Sudanin pääkaupungissa Khartumissa sadat ihmiset kokoontuivat perjantaina vastustamaan maata hallitsevaa sotilasjohtoa ja kenraali Abdel Fattah al-Burhania, kertoo uutistoimisto AFP.

Perjantain mielenosoitukset ovat jatkumoa torstain mielenosoituksille, joihin kymmenet­tuhannet ihmiset ottivat osaa. Ainakin yhdeksän ihmistä kuoli turvallisuusjoukkojen hajottaessa torstaiset mielenosoitukset.

”Kansa haluaa kaataa [al-Burhanin]. Me vaadimme rangaistuksia”, jotkin mielenosoittajat huusivat perjantaina kantaessaan mielenosoituksissa kuolleiden kuvia.

Yhteensä Sudanin mielenosoituksissa ja niihin liittyvissä yhteenotoissa on paikallisen oppositiota tukevan ensiapujärjestön mukaan kuollut 113 ihmistä. Kansalaiset vaativat al-Burhanin johtaman sotilasjuntan syrjäyttämistä ja siviilihallinnon palauttamista maahan.

Perjantaina mielenosoittajat pystyttivät barrikadeja ja sytyttivät autonrenkaita tulee Pohjois-Khartumissa. Turvallisuusjoukot ampuivat väkijoukkoa kyynelkaasulla. Useat ihmiset haavoittuivat.

Mielenosoitusten väkivaltainen tukahduttaminen sai aikaan kritiikkiä kansainväliseltä yhteisöltä.

”Kymmenettuhannet sudanilaiset lähtivät kaduille tänään vaatimaan demokratiaa. Me tuemme heidän tavoitteitaan. Tuomitsemme mitä vahvimmin turvallisuusjoukkojen päätöksen käyttää kovia ammuksia siviilejä kohtaan”, Yhdysvaltain ulkoministeriön alainen Afrikan asioiden virasto twiittasi.

Sudanin poliisi syytti mielenosoittajia siitä, että he olisivat haavoittaneet 96 poliisia ja 128 asevoimien upseeria, joista osa sai ”hengenvaarallisia” vammoja torstaina.

Al-Burhan oli etunenässä syrjäyttämässä Sudanin entistä diktaattoria Omar al-Bashiria vuonna 2019. Kenraalin ja siviilihallinnon väliset suhteet kuitenkin tulehtuivat ja vuoden 2021 lokakuussa al-Burhan kaappasi vallan itselleen.

Muun muassa YK ja Afrikan unioni ovat yrittäneet välittää neuvotteluja Sudanin siviilihallinnon ja kenraalien välillä, mutta toistaiseksi tuloksetta. Norjan Sudanin-suurlähettiläs Therese Løken Gheziel tuomitsi Twitterissä raportit, joiden mukaan kiinniotettuja ihmisiä on kidutettu ja heihin on kohdistettu seksuaalista väkivaltaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat