Pohjois-Korea syyttää korona­epidemiasta loikkareiden lähettämiä ilma­palloja

Asiantuntijoiden mukaan on erittäin harvinaista, että ihmiset sairastuisivat koronavirukseen aiheuttamaan tautiin pintojen kautta tapahtuvassa altistumisessa.

Pohjois-Korean sotilaat pakkaavat lääkkeitä asukkaille apteekissa toukokuussa maan pääkaupungissa Pjongjangissa.

1.7. 20:33

Pohjois-Korea syyttää maan valtiollisen uutiskanavan KCNA:n mukaan loikkareiden lähettämiä ilmapalloja maan koronavirus­epidemiasta, kertoo brittilehti The Guardian.

Loikkarit lähettävät KCNA:n mukaan ilmapalloja Etelä-Korean puolelta. Kanava mainitsee kaksi tapausta huhtikuun alkupuolelta, joissa viisivuotias lapsi ja 18-vuotias sotilas olivat koskettaneet ”tuntematonta materiaalia” Kumgangin alueella itäisessä Pohjois-Koreassa.

”Tapausmäärien jyrkkä nousu havaittiin heidän kanssaan tekemissä olleilla ja alueella todettiin kuumepotilaita – – ensimmäisen kerran.”

The Guardian kuitenkin huomauttaa, että loikkarit lähettivät tänä vuonna ensimmäiset ilmapallonsa huhtikuun loppupuolella Etelä-Korean läntiseltä Gimpon alueelta. Loikkarit ja muut aktivistit ovat lähettäneet ilmapallojen avulla muun muassa diktaattori Kim Jong-unin hallinnon vastaisia lehtisiä rajan yli.

Etelä-Korean yhdistymisministeriö kiisti perjantaina, että koronaviruksen leviäminen ilmapallojen avulla olisi mitenkään mahdollista. Myös seoulilaisen yliopiston professori Yang Moo-jin on erittäin skeptinen siitä, että koronavirus olisi levinnyt ilmapallojen kautta.

Yhdysvaltain tautikeskuksen (CDC) mukaan ihmisten riski saada koronavirustartunta pintojen tai esineiden kautta on alhainen, joskaan ei täysin mahdoton.

Pohjois-Korea käyttää termiä ”kuumetapaus” ja ”kuumepotilas” viittaamaan koronavirukseen ja sen aiheuttaman taudin potilaisiin. Hallinto kielsi pitkään, että maassa olisi ollut yhtään koronavirus­tapausta, mutta myönsi ensimmäisen kerran niiden olemassaolon toukokuussa.

Perjantaina Pohjois-Korea raportoi yli 4 500 uudesta ”kuumetapauksesta” ja yhteensä siellä on raportoitu 4,74 miljoonaa tapausta. Virallisten tietojen mukaan Pohjois-Koreassa olisi kuollut tautiin vain 73 ihmistä.

Luotettavia tietoja luvuista on kuitenkin lähes mahdoton saada, sillä Pohjois-Korean hallinto on estänyt kansainvälisten toimijoiden pääsyn maahan ja vapaan raportoinnin siellä.

Pohjois-Korean hallinto on kieltäytynyt vastaanottamasta sille tarjottua apua, kuten rokotteita, koronavirusepidemian hallitsemiseksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat