NHL-sopimuksen tehnyt suomalais­syntyinen maalivahti Ivan Fedotov pidätettiin Pietarissa, saattaa joutua Venäjän asevoimien palvelukseen välittömästi

Venäläismedian lähteiden mukaan KHL-seura on tähän asti suojellut tähtimaalivahtiaan kutsunnoilta. Päätös lähteä Yhdysvaltoihin muutti tilanteen.

Ivan Fedotov edusti Venäjän olympiakomitean joukkuetta Pekingin olympialaisissa helmikuussa.

2.7. 9:56 | Päivitetty 2.7. 12:49

Venäjän olympia­joukkuessa ja jääkiekkoliiga KHL:ssä viime kaudella pelannut maalivahti Ivan Fedotov pidätettiin perjantaina Pietarissa. Pidätysmääräyksen teki Venäjän sotilassyyttäjän virasto, joka uskoo maalivahdin kiertäneen kutsuntoja.

Asiasta uutisoi muun muassa pietarilainen Fontanka-lehti, jonka mukaan viranomaiset odottivat Fedotovia perjantaina jäähallin edustalla ja veivät hänet jääkiekkoharjoitusten päätyttyä suoraan sotilasrekisteri- ja värväystoimistoon. Twitterissä leviää video, joka näyttää tilanteen.

Venäjällä on paraikaa käynnissä kevätkauden kutsuntakampanja, joka kestää heinäkuun puoliväliin saakka. Pietarilaislehden mukaan on käytännössä mahdollista, että Fedotov lähetettäisiin Venäjän asevoimien palvelukseen jo lauantaina.

Fedotov torjui Moskovan TsSKA:n keväällä KHL:n mestariksi. Lisäksi hän voitti olympiahopeaa Pekingissä Venäjän olympiakomitean joukkueen paidassa.

TsSKA on Venäjän armeijan keskusurheiluseura. Fontankan lähteiden mukaan seura on tähän saakka suojellut 25-vuotiasta tähtimaalivahtiaan kutsunnoilta.

Tilanne kuitenkin muuttui sen jälkeen, kun Fedotov purki KHL-sopimuksensa lähteäkseen Yhdysvaltoihin NHL-seura Philadelphia Flyersiin. Nyt hänellä enää ollut venäläistä työnantajaa pelastajanaan, ja Venäjä luokittelee Yhdysvallat epäystävälliseksi valtioksi.

Vastaavaa tapausta ei ole sattunut ainakaan 20 vuoteen, kertoo Venäjän urheilumaailmassa tunteva lähde HS:lle.

HS:n lähteen mukaan Venäjän jääkiekkopiireissä vallitsee käsitys, että kyseessä olisi TsSKA:n järjestämä kosto sille, että Fedotov päätti lähteä KHL:stä NHL:ään.

NHL-sopimuksen kirjoittaneen maalivahdin tarkoituksena oli lentää Yhdysvaltoihin jo heinäkuun aikana.

Philadelphia Flyersin general manager Chuck Fletcher sanoi uutiskanava NBC:n mukaan, että seura on tietoinen tilanteesta ja selvittää asiaa.

Fedotovilla on juuria Suomessa. Hän syntyi Lappeenrannassa vuonna 1996 ja hänen äitinsä on puoliksi suomalainen.

Tähtipelaajaa ei kuitenkaan omien sanojensa mukaan ole koskaan kysytty Suomen maajoukkueeseen, eikä hän itse miellä itseään lainkaan suomalaiseksi.

”Isäni on isänmaallinen venäläinen, ja koen itseni täysin venäläiseksi”, Fedotov kertoi seuransa TsSKA:n haastattelussa viime joulukuussa.

”Olen asunut Venäjällä koko ikäni, enkä ole koskaan miettinyt toista maata. Elin, kasvoin ja kävin koulut täällä.”

Fedotov piti suurena kunniana sitä, että oli päässyt edustamaan Venäjää olympialaisiin.

”Unelmani on ollut lapsesta asti pelata ammattilaisena ja maajoukkueessa. Pelkästään se, että pääsee pelaamaan ja harjoittelemaan maailman parhaiden kanssa, on hienoa. Se tunne motivoi”, Fedotov kertoi.

Suomalaisissa kiekkopiireissä Fedotov on ollut nuorempana täysin tuntematon pelaaja, eikä hänen taustojaan tiedetty Jääkiekkoliitossa tai nuorisomaajoukkueissa.

”Pelaajia on urani aikana mennyt niin paljon [maajoukkueissa], mutta luulen, että tuollainen nimi olisi jäänyt mieleen. Mutta en muista, että olisi ollut missään vaiheessa puheissa”, Jääkiekkoliiton entinen urheilutoimenjohtaja Timo Bäckman kertoi HS:lle.

Vuonna 1996 syntyneen ikäluokan ensimmäisen maajoukkueleiriryhmän valinnat tehtiin maaliskuussa 2011. Maalivahdeiksi valittiin tuolloin Nikkarien Juuso Kannel, SaiPan Matias Ruoppa, Pelicansin Joonas Harald sekä Tapparan Joonas Ketko.

Maalivahtien pääkouluttajana Jääkiekkoliitossa seitsemän vuotta toiminut imatralainen Olli-Pekka Äijälä tietää Fedotovista vain vähän. Hän ei ollut tehtävässään vielä ”ysikutosten” leijonapolun alussa, vaan tuli mukaan 1998 syntyneen ikäluokan aikaan.

”Tiedän hänen syntyneen Lappeenrannassa, mutta en tiedä yhtään, missä vaiheessa hän on muuttanut Venäjälle. Ainakaan SaiPan junnuissa hän ei ole pelannut”, Äijälä sanoo HS:lle.

Hän muistuttaa, että Pohjola-leirille, kuten luonnollisesti maajoukkueeseenkin, pitää olla Suomen kansalainen.

Maalivahtien pääkouluttajana ennen Äijälää liitossa toiminut Hannu Nyqvist tietää Fedotovin ikäluokan suomalaismaalivahdit, mutta Fedotov ei ole tuttu hänellekään.

”Ei ole tullut nimi missään vastaan, enkä oikeastaan tunne enkä tiedä tuosta maalivahdista yhtään mitään muuta kuin mitä olen lehdestä lukenut”, Nyqvist kertoo HS:lle.

”Tässä nyt on yli 30 vuotta noita moltseja katseltu plus oma peliura. Aika merkillinen ja mielenkiintoinen keissi.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat