Puola sai valmiiksi Valko-Venäjän rajalle kohonneen teräsmuurin, pääministerin mukaan kyse on taistelusta Venäjää vastaan

Viime vuonna Valko-Venäjä lennätti ihmisiä Lähi-idästä Puolan rajalle. Se oli ensimmäinen merkki Ukrainan sodasta, sanoo Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki.

Puolan rajavartijat kulkivat vastavalmistuneen muurin edustalla lähellä Nowdzielin kylää 29. kesäkuuta 2022.

2.7. 12:31

Puolan ja Valko-Venäjän rajalle noussut teräsmuuri on nyt valmis, uutisoi muun muassa uutistoimisto AP. Mittaa 5,5 metriä korkealla muurilla on 186 kilometriä.

Muurin tarkoituksena on estää siirtolaisten saapuminen laittomasti Valko-Venäjältä Puolaan. Puola aloitti muurin rakentamisen viime vuonna sen jälkeen, kun Valko-Venäjä oli lennättänyt ihmisiä Lähi-idän maista Baltian ja Puolan rajoille.

Viime syksyn mittaan Puola ja Euroopan unioni syyttivät Valko-Venäjää ”hybridisodasta”, jonka välineenä siirtolaiset toimivat. Nyt Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki väittää, että Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukašenka testasi Lähi-idän siirtolaisten avulla Euroopan unionin itärajoja. Kyse oli hänen mukaansa valmistautumisesta Ukrainan sotaan.

”Ensimmäinen merkki Ukrainan sodasta oli Lukašenkan hyökkäys Puolan rajalle”, Morawiecki sanoi torstaina Kuznican rajakaupungissa, jonne pääministeri ja Puolan ylimmät turvallisuus­viranomaiset olivat saapuneet juhlistamaan muurin valmistumista.

Puolan hallituksen puheissa rajamuurissa on kyse taistelusta Venäjää vastaan. Pääministeri Morawieckin mukaan Puolan kaukonäköisyys ja ennakointi mahdollistavat sen, että maa voi nyt keskittyä auttamaan Ukrainaa.

Puolaan oli jo sodan ensimmäisen kuukauden aikana tullut kaksi miljoonaa ukrainalaista, mikä on enemmän kuin pääkaupunki-Varsovan väkiluku.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kuitenkin syyttäneet Puolaa kaksinais­moralismista. Samalla kun ukrainalaiset on otettu vastaan avosylin, muualta sotaa pakenevat ovat kohdanneet karua kohtelua.

Järjestöjen mukaan Puola on palauttanut siirtolaisia Valko-Venäjän puolelle laittomasti. Raja-alueen kylmissä metsiköissä on myös kuollut ainakin parikymmentä siirtolaista.

Tähän saakka toimittajien ja avustustyöntekijöiden on ollut vaikea työskennellä raja-alueella, sillä Puola on rajoittanut heidän toimintaansa viime syksyllä julistetun hätätilan nojalla. Perjantaina hätätila kuitenkin astui pois voimasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat