Yli 50 ihmistä kuoli rekan perä­vaunussa Texasissa – huumeista päihtynyt kuski esitti ensin selviytyjää

Neljä miestä on syytettynä siirtolaisten salakuljetuksesta, joka johti kymmenien ihmisten menehtymiseen. Kahta heistä uhkaa mahdollisesti jopa kuolemantuomio.

Ihmiset tuovat kynttilöitä, kukkia ja vesipulloja kuorma-auton perävaunuun kuolleiden siirtolaisten muistomerkille San Antonion kaupungin liepeillä Texasissa.

2.7. 15:44

Yhdysvalloissa neljää ihmistä vastaan on nostettu syytteitä siirtolaisten salakuljetuksesta, joka johti yli 50 ihmisen kuolemaan. Kyseessä on eniten kuolonuhreja vaatinut epäilty ihmiskaupparikos Yhdysvaltain historiassa.

Kahta kuolemaan johtaneesta salakuljetuksesta ja juonittelusta syytettyä miestä uhkaa jopa kuolemantuomio tai vähintään elinkautinen, mikäli heidät todetaan syyllisiksi.

Lisäksi kaksi tapaukseen liittyvää Meksikon kansalaista voidaan tuomita korkeintaan kymmeneksi vuodeksi vankeuteen muun muassa laittoman maahantulon ja luvattoman aseiden hallussapidon vuoksi. Syyttäjänvirasto kertoo asiasta tiedotteessaan.

Maanantaina 27. kesäkuuta Texasissa San Antonion poliisiviranomaiset menivät tarkastamaan kuorma-autoa, kun useat paikalliset olivat soittaneet huolestuneina hätänumeroon. Paikan päällä poliisi vahvisti 48 ihmisen kuolleen Osa ihmisistä oli yhä perävaunun sisällä, toiset maassa tai ympäröivissä pensaikoissa.

Ilmakuva viranomaisista tutkimassa kuorma-autoa, jonka perävaunussa kymmenet siirtolaiset saivat lämpöhalvauksen ja menehtyivät 27. kesäkuuta.

Kuolleista 22 oli Meksikon, seitsemän Guatemalan ja kaksi Hondurasin kansalaisia. Loppujen kansalaisuutta ei tunnistettu.

Sairaalahoitoon kuljetettiin selviytyjiä, joista viisi menehtyi myöhemmin.

Poliisi löysi läheisistä puskista myös 45-vuotiaan miehen, joka pyrki esiintymään yhtenä selviytyjistä. Valvontakamerakuvat kuitenkin paljastivat hänet samaksi mieheksi, joka ajoi rekkaa, kun se ohitti Yhdysvaltain rajatarkastuspisteen Laredossa, Texasissa.

Poliisin mukaan kuljettaja oli ollut vahvasti päihtynyt käytettyään metamfetamiinia. Miehellä oli jo ennestään pitkä, 1990-luvulle yltävä rikosrekisteri, kertoo Univision 45.

Syyttäjien mukaan kuljettaja oli ollut puhelimella yhteydessä toiseen tapauksesta epäiltyyn 28-vuotiaaseen mieheen sekä ennen että jälkeen kuolemantapausten. Viesteissä miehet vaihtavat muun muassa rekan sijaintitietoja ja keskustelevat rekan tavaraluettelosta sekä kyydissä olleiden siirtolaisten kuolemasta.

28-vuotias mies kertoi, ettei kuljettaja ollut tiennyt rekan ilmastoinnin hajonneen eikä näin ollen ymmärtänyt perävaunun matkustajien kärsimystä.

Latinalaisesta Amerikasta Yhdysvaltoihin pyrkivien ihmisten määrä väheni pandemian myötä, mutta nyt se on jälleen lisääntynyt. Perjantaina Etelä-Meksikosta lähti liikkeelle tuhansien ihmisten karavaani, kertoo muun muassa El Economista. Mukana siinä oli ihmisiä niin Keski-Amerikasta, Venezuelasta kuin Kuubastakin.

Karavaanin siirtolaiset kertoivat olevansa liikkeellä jalan, osin myös turvallisuussyistä. Kuorma-autojen peräkonteissa matkustaminen on vaarallista. Esimerkiksi viime joulukuussa ainakin 55 ihmistä kuoli ja yli sata loukkaantui, kun siirtolaisia salakuljettanut rekka kolaroi Etelä-Meksikossa, Chiapaksessa.

Siirtolaisia rajan yli auttavat salakuljettajat usein myös valehtelevat sekä siirtolaisille että heidän läheisilleen. Esimerkiksi pitkään Yhdysvalloissa asunut Noel Díaz kertoi, El Universal -lehdelle, että hänen perhettään huijattiin.

Díazin 30-vuotias veli oli yksi maanantain kuolonuhreista. Díaz ei kuitenkaan ollut etukäteen edes tiennyt, että hänen veljensä joutuisi taittamaan matkan Yhdysvaltoihin perävaunuun suljettuna.

San Antoniossa asuva nainen itkee muistotilaisuudessa, joka järjestettiin perävaunussa menehtyneiden siirtolaisten muistoksi 28. kesäkuuta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat