Maanpetosepäilyn vuoksi viime viikolla pidätetty venäläistutkija kuoli haimasyöpään

Vakavasti sairas fysiikan ja matematiikan tohtori Dmitri Kolker pidätettiin viime viikolla Novosibirskissa Siperiassa.

3.7. 13:35

Venäläinen fysiikan ja matematiikan tohtori Dmitri Kolker pidätettiin maanpetoksesta epäiltynä viime viikolla Novosibirskin kaupungissa Siperiassa.

Kolker kuoli haimasyöpään eilen lauantaina, uutistoimisto Reuters kertoo.

Kolkerin asianajaja vahvisti kuoleman Reutersille.

Asianajaja Alexander Fedulovin mukaan Kolker oli kuljetettu moskovalaiseen Lefortovon vankilaan vakavasta sairaudesta huolimatta.

”Teemme huomenna valituksen hänen pidätyksestään”, Fedulov kertoi sunnuntaina.

Kolkerin perhe vahvistaa, että mies oli huonossa kunnossa ja letkuruokinnassa, kun Venäjän turvallisuuspalvelu FSB vei hänet sairaalasta suoraan Moskovan-lennolle.

Perheenjäsenet kertoivat, että Kolkeria syytettiin yhteistyöstä Kiinan turvallisuuspalvelujen kanssa. Heidän mukaansa Kolker oli syytön.

Hän oli luennoinut Kiinassa aiemmin.

Valtion uutistoimisto TASS kertoi lauantaina, että Venäjä on pidättänyt tiedemiehen Novosibirskissä epäiltynä valtionpetoksesta. On epäselvää, liittyykö uutinen Kolkerin tapaukseen.

Useita venäläisiä tutkijoita on pidätetty ja syytetty maanpetoksesta viime vuosina. Heitä on syytetty muun muassa arkaluonteisen materiaalin välittämisestä maan ulkopuolelle. Kreml-kriitikoiden mukaan pidätyksille ei useinkaan ole ollut perusteita.

Maanpetoksesta voi Venäjällä saada jopa 20 vuoden vankeustuomion.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat