22-vuotiasta epäillään kolmesta taposta ja seitsemästä tapon yrityksestä – Tämä Kööpenhaminan ampumisesta tiedetään nyt

Ensimmäiset pelastusviranomaiset saapuivat tapahtumapaikalle vain minuuttien sisällä, minkä vuoksi loukkaantuneet saatiin nopeasti ambulansseihin ja hoitoon.

Poliisi oli paikalla Fields-ostoskeskuksessa maanantaina.

4.7. 14:16 | Päivitetty 4.7. 17:39

KööpenhaminaSSA sunnuntaina tapahtuneessa ammuskelussa kuoli kolme ja loukkaantui vakavasti neljä ihmistä. Poliisi pidätti paikan päällä 22-vuotiaan miehen ampumisesta epäiltynä.

Tanskassa 22-vuotiasta miestä epäillään kolmesta taposta ja seitsemästä tapon yrityksestä Kööpenhaminan eilisessä ostoskeskusampumisessa, kertovat Kööpenhaminan poliisi ja tanskalainen yleisradio DR sekä uutistoimisto Ritzau.

Vangitsemisoikeudenkäynnin ovet suljettiin yleisöltä rikosnimikkeiden lukemisen jälkeen maanantaina iltapäivällä. Päätöstä perusteltiin sillä, että rikoksen tutkinta on vasta alkuvaiheessa ja julkisuuteen leviävä tieto saattaisi vaikeuttaa tutkintaa.

Oikeus päätti myös, ettei epäillyn ampujan tai rikoksen uhrien nimiä julkisteta. Aiemmin epäiltyjä murhan yrityksiä kerrottiin olevan neljä, mutta kerrottu määrä kasvoi istunnon jälkeen.

Mies määrättiin 24 vuorokauden tutkintavankeuteen, kertoi Kööpenhaminan poliisi Twitterissä. Tuomioistuin on määrännyt miehen vankeuteen suljetulle psykiatriselle osastolle, poliisi lisäsi Twitterissä.

Näin tilanne eteni

Kööpenhaminan poliisilaitos sai ensimmäisen ilmoituksen Field’s -kauppakeskuksessa tapahtuvasta ammuskelusta sunnuntaina kello 17.35 paikallista aikaa.

Laukauksia kuultiin kahdessa erillisessä paikassa kauppakeskuksen sisällä. Yhteensä seitsemää ihmistä ammuttiin. Heistä kolme on kuollut.

Paikalle lähti välittömästi runsaasti poliisivoimia. Tiedot haavoittuneista ja kuolonuhreista poliisi sai saavuttuaan paikalle. Poliisi pyysi paikalla olevilta tietoa varmistaakseen, että ampuja toimi yksin.

Laukauksia kuultuaan ihmiset pakenivat kauppakeskuksesta. Monet ovat jälkeenpäin kertoneet piiloutuneensa kauppoihin, vessoihin ja varastohuoneisiin.

Ensimmäiset pelastusviranomaiset saapuivat paikalle vain minuuttien sisällä ampumisesta, kertoo tanskalaislehti Politiken. Tämän vuoksi ammutut ihmiset saatiin ambulansseihin nopeasti.

Yhteensä ambulansseja saapui paikalle 31.

Poliisi kertoo saaneensa yhdeltä silminnäkijältä epäillystä otetun kuvan. Poliisi pidätti epäillyn miehen kauppakeskuksen ulkopuolella kello 17.48, noin 20 minuuttia sen jälkeen, kun se sai ensimmäisen ilmoituksen ammuskelusta.

Tanskalainen uutistoimisto Ritzau kertoo, että silminnäkijöiden mukaan poliisi ampui epäiltyä kohti varoituslaukauksia ja käski tätä pudottamaan aseensa.

Tanskalainen media DR kirjoittaa, että Kööpenhaminan poliisin mukaan pidätys sujui ”kohtalaisen epädramaattisesti”.

Ihmiset toivat kukkia Field’s -kauppakeskuksessa tapahtuneen ammuskelun uhrien muistoksi maanantaina 4. heinäkuuta.

Tämä epäillystä tiedetään

Epäilty on 22-vuotias syntyperäinen tanskalainen, joka toimi yksin. Poliisin mukaan mikään tapahtumassa ei viittaa terrorismiin.

Epäilty valitsi uhrinsa satunnaisesti. Teon motiivi ei ole vielä tiedossa.

Epäilty oli ollut poliisin kanssa tekemisissä aiemmin, mutta vielä ei tiedetä missä yhteydessä. Hänen on kerrottu olleen aiemmin psykiatrisessa hoidossa.

Hänellä oli tapahtumapaikalla mukanaan kivääri ja veitsi. Kotonaan hänellä oli myös ainakin yksi käsiase. Aseet olivat laillisia, mutta epäillyllä ei ollut aselupaa.

Poliisin tietoon on tullut epäillyn sosiaaliseen mediaan julkaisemia videoita, joissa tämä esittelee aseita. Poliisi on kertonut ottavansa videot huomioon tutkinnassa.

Epäilty on parhaillaan pidätettynä. Häntä kuulustellaan ja syytetään tämän hetkisten tietojen mukaan taposta.

Kuulustelussa saaduista tiedoista ei ole tarkkaa tietoa, mutta epäilty on ilmeisesti ainakin myöntänyt olleensa kauppakeskuksessa.

Poliisi on suorittanut tutkinnan yhteydessä etsintöjä moniin osoitteisiin, mutta etsintöjen tarkkoja syitä ei ole vielä tiedossa.

Etsinnöissä löytyneen materiaalin valossa poliisi uskoo, että epäilty harkitsi ja suunnitteli tekoaan ainakin jonkin verran etukäteen.

Tämä uhreista tiedetään

Ammuskelussa kuoli kolme ihmistä: 17-vuotias tanskalainen tyttö, 17-vuotias tanskalainen poika ja 47-vuotias Tanskassa asuva venäläismies.

Lisäksi ammuskelussa loukkaantui vakavasti neljä ihmistä. Heistä kolme on vakaassa ja yksi kriittisessä tilassa.

Vakavasti loukkaantuneet ovat 40- ja 19-vuotiaat tanskalaiset naiset, 50-vuotias ruotsalainen mies ja 16-vuotias ruotsalainen tyttö.

Vakavasti loukkaantuneiden lisäksi lukuiset ihmiset loukkaantuivat tapahtumapaikalta pakenemisen yhteydessä.

Poliisi ja muut viranomaiset ovat järjestäneet ammuskelun silminnäkijöille psykologista tukea ja mahdollisuuden jakaa tietoa tapahtumasta.

Oikaisu 4. heinäkuuta kello 17.39. 22-vuotiasta miestä ei epäillä murhista vaan tapoista.

Lue lisää: Tunnelma ostos­keskuksella oli ”kaoottinen ja absurdi”, kertoo paikalla ollut helsinkiläis­opiskelija: ”En ensin tajunnut, että äänet olivat laukauksia”

Lue lisää: Tanskan pääministeri Frederiksen: ”Turvallinen pääkaupunkimme muuttui hetkessä”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat