Ainakin kuusi ihmistä on kuollut ammuskelussa itsenäisyys­päivän paraatissa Illinoisissa – Poliisi on ottanut kiinni epäillyn

Ainakin kuusi ihmistä on kuollut ammuskelussa Yhdysvalloissa.

4.7. 21:08 | Päivitetty 5.7. 8:14

Ainakin kuusi ihmistä on kuollut ja yli 30 loukkaantunut itsenäisyyspäivän paraatissa maanantaina aamupäivällä tapahtuneessa ammuskelussa Chicagon esikaupungissa Highland Parkissa Illinoisin osavaltiossa.

Poliisi sai otettua kiinni epäillyn ampujan alkuillasta paikallista aikaa. Ampuja ehti olla useita tunteja vapaana ampumisen jälkeen. Epäilty saatiin kiinni lyhyen takaa-ajon jälkeen Illinoisissa ilman suurempaa välikohtausta.

Epäilty on 22-vuotias mies. Aiemmin poliisi kertoi, että hän on valkoinen nuori mies. Häntä kohtaan ei ole vielä nostettu syytteitä, kertoo poliisi CNN:n jutussa.

Poliisin mukaan epäilty vaikuttaa ampuneen sattumanvaraisesti kohti paraatia.

Poliisin mukaan ampuminen alkoi maanantaina hieman kello 10 jälkeen paikallista aikaa, kun Highland Parkin itsenäisyyspäivän paraati oli parhaillaan käynnissä.

”Vaikuttaa siltä, että kohteena oli paraatiyleisö. Erittäin sattumanvaraista, erittäin tarkoituksellista ja erittäin surullista”, kertoi poliisin tiedottaja Christopher Covelli.

Lääkäri Brigham Templen mukaan Highland Parkin sairaalaan tuotiin 25 haavoittunutta, joiden ikähaarukka oli kahdeksanvuotiaasta 85-vuotiaaseen. Haavoittuneista neljä tai viisi oli lapsia, Temple kertoi.

Yksi kuolleista on meksikolainen, vahvistavat Meksikon viranomaiset.

Ampumisesta uutisoivat useat yhdysvaltalaismediat ja uutistoimistot. Paikalla olevat toimittajat ovat raportoineet ihmisten paenneen paikalta kauhuissaan.

Paikalla olleet ihmiset uskovat ampujan seisseen katolla ja ampuneen sieltä väkijoukkoon, paikallinen WGN-televisiokanava kertoo uutistoimisto Reutersin mukaan. Myös poliisi vahvisti uskovansa ampujan olleen katolla.

Poliisin järjestämässä tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että ampumapaikalta on löytynyt kivääri. Aiemmin päivällä poliisikomentaja kehotti alueella olevia ihmisiä pysymään suojassa sisätiloissa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kuvailee olevansa ”järkyttynyt” ammuskelusta maanantaina aamupäivällä. Biden kertoo puhuneensa Highland Parkin pormestarin sekä Illinoisin kuvernöörin kanssa ja tarjonneensa heille liittovaltion hallinnon apua. Lisäksi Biden sanoo ohjanneensa liittovaltion joukkoja auttamaan ampujan etsimisessä. Tieto avusta tuli siinä vaiheessa, kun ampujaa ei ollut vielä saatu kiinni.

Bidenin mukaan hän ”ei aio luopua taistelusta aseväkivallan epidemiaa vastaan” viitaten tässä yhteydessä uuteen aselakiehdotukseen, jonka maan edustajainhuone vastikään hyväksyi aseväkivallan torjumiseksi.

Highland Parkin pormestari Nancy Rotering sanoi Twitterissä, että päivän muut itsenäisyysjuhlat on ampumisen takia peruttu.

The New York Timesin haastattelema paikalla ollut Highland Parkin asukas kuvaili näkyä paikan päällä ”kammottavaksi”.

”En ole nähnyt mitään vastaavaa elämässäni. Se oli kaaos”, asukas kuvaili The New York Timesille.

Chicagon pormestari Lori Lightfoot ilmoitti poliisien tekevän kaikkensa, jotta ampuja saadaan pikaisesti kiinni.

Yhdysvaltojen itsenäisyyspäivän juhlintojen yhteydessä on tapahtunut myös muita levottomuuksia, kertoo muun muassa The New York Times.

Highland Parkin ampuminen oli jo toinen Chicagon alueella tapahtuneista joukkoampumisista maanantaina: vain 12 tuntia aiemmin viisi ihmistä loukkaantui toisessa ampumisessa Chicagon eteläosissa.

Lisäksi yhdysvaltalainen uutiskanava NBC kertoo, että Philadelphian kaupungissa Pennsylvanian osavaltiossa kaksi poliisia haavoittui ampumisessa lähellä itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia.

Yhdysvalloissa on hiljattain nähty kaksi muuta vakavaa joukkoampumista: Uvaldessa, Texasissa 19 koululaista ja kaksi aikuista kuoli koulualueella tapahtuneessa joukkosurmassa. Buffalossa, New Yorkissa kymmenen ihmistä kuoli ruokakaupassa tapahtuneessa joukkoampumisessa.

Vähemmälle uutishuomiolle jääneitä joukkoampumisia tapahtuu Yhdysvalloissa säännöllisesti.

Yhdysvalloissa on tänä vuonna kuollut ja haavoittunut joukkoampumisissa yhteensä 309 ihmistä, kertoo asiaa tilastoivat Gun Violence Archive -verkkosivusto. Tilastossa joukkoampumiseksi lasketaan ampumiset, joissa vähintään neljä ihmistä haavoittuu tai kuolee. Tekijää ei lasketa mukaan haavoittuneiden tai kuolleiden vähimmäismäärään.

Poliisi etsii yhä ampujaa.

Ihmiset jättivät liikuteltavat tuolinsa tapahtuma-alueelle paettuaan paikalta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat