Tass: Ruotsin kansalainen pidätetty Donetskissa, syytetään palkka­sotilaana toimimisesta

Ruotsalainen on raportin mukaan kiistänyt osallistuneensa sotilastoimiin.

Ukrainalaisia sotilaita juoksemassa suojaan taistelussa Donbasin alueen Lysytšanskin kaupungin hallinnasta 11. kesäkuuta.

5.7. 11:13

Ruotsin kansalainen on pidätetty Venäjän miehittämällä alueella Donetskissa, kertoo Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass. Asiasta kertoo Tassin tietoihin perustuen muun muassa ruotsalaislehti Aftonbladet

Tassin lähde, joka työskentelee Venäjän tukeman niin kutsutun ”Donetskin kansantasavallan” oikeuslaitoksessa, kertoi, että pidätetty Ruotsin kansalainen on todennäköisesti yksi Mariupolin Azovstalin terästehtaalla antautuneista taistelijoista. Venäjän joukot piirittivät Ukrainan joukkoja Azovstalin tehtaalla viikkoja keväällä, kunnes toukokuussa viimeiset eloonjääneet antautuivat ja otettiin vangiksi.

Tassin mukaan pidätettyä ruotsalaista syytetään ”palkkasotilaana” olosta Ukrainassa.

Myöhemmin julkaistussa päivityksessä Tass kertoo, että ruotsalainen on kiistänyt syyllisyytensä.

”Kuulustelun aikana ruotsalainen väitti, että hän ei ole ampunut eikä ollut osallisena taisteluoperaatiossa”, Tassin lähde sanoi.

Kyseessä on ensimmäinen tiedossa oleva tapaus, jossa pohjoismaalaista syytetään taistelemisesta palkkasotilaana Ukrainassa.

Kesäkuussa Donetskin kansantasavallan oikeusistuin antoi kuolemantuomion kahdelle Britannian kansalaiselle ja yhden Marokon kansalaiselle samankaltaisten syytteiden perusteella.

Lue lisää: Kahdelle britille ja yhdelle marokkolaiselle langetettiin Donetskissa kuoleman­tuomiot Ukrainan puolella taistelemisesta

Tuomion antanutta oikeusistuinta ei ole tunnustettu kansainvälisesti. Kansainväliset tarkkailijat ovat pitäneet oikeudenkäyntejä näytösluontoisina ja syytteitä tekaistuina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat