Ukrainan Saksan-suur­lähettiläs suututti puoluste­lemalla natsien kätyriä, ja nyt hänellä on edessään paluu Ukrainaan

Suurlähettiläs Andri Melnyk on tullut Saksassa tunnetuksi kovista lausunnoistaan, joilla hän yrittää saada lisää tukea Ukrainalle.

Andri Melnyk kesäkuussa Berliinin ilmailunäyttelyssä, taustalla IRIS-T-ilmapuolustusjärjestelmä, jollaisen Saksa on luvannut toimittaa Ukrainalle.

5.7. 16:48

Berliini

Runsaasti kohuja Saksassa herättänyt Ukrainan Saksan-suurlähettiläs Andri Melnyk palaa lähiaikoina Ukrainaan, saksalaislehti Bild kertoi tiistaina.

Bildin tietojen mukaan kyse ei kuitenkaan ole pahennustakin herättäneen suurlähettilään kurinpalautuksesta, vaan hänestä saattaa tulla Ukrainan varaulkoministeri.

Melnyk on jo pitkään vaatinut Saksalta tehokkaampia asetoimituksia Ukrainalle.

Keväällä hän kutsui liittokansleri Olaf Scholzia ”loukkaantuneeksi maksamakkaraksi”. Melnyk nimitteli Scholzia sen vuoksi, koska Scholz ei halunnut vierailla Ukrainassa sen jälkeen kun Ukraina oli ilmoittanut, että Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier ei ole tervetullut Ukrainaan.

Viime viikolla Melnyk antoi vielä kiistanalaisempia haastattelulausuntoja.

Saksalaistoimittaja Tilo Jungin Jung und Naiv -YouTube-haastattelussa Melnyk vähätteli natsien kanssa yhteistyötä tehneen ukrainalaisen Stepan Banderan tekoja.

Bandera on osalle ukrainalaisista kansallissankarin asemassa. Hänen tiedetään myös tehneen yhteistyötä saksalaisten natsimiehittäjien kanssa toisen maailmansodan aikaan.

Melnyk vertasi Banderaa haastattelussa Robin Hoodiin. Hänen mukaansa Banderan henkilökohtaisesta osallisuudesta joukkomurhiin ei ole todisteita.

”Bandera ei ollut joukkomurhaaja”, hän sanoi painokkaasti. Melnykin mukaan Bandera ei ollut osallinen holokaustiin.

Melnykin mukaan Bandera käytti natsi-Saksaa hyväkseen taistellessaan Ukrainan puolesta. Hän huomautti, että natsien kanssa tekivät yhteistyötä monet ihmiset eri Euroopan maissa.

Lue lisää: Putinilla tuntuu olevan pakko­mielle ukrainalaista natsi­johtajaa kohtaan: Tällainen oli KGB:n sala­murhaama Stepan Bandera, jolla saattoi olla kytköksiä myös Suomeen

Puheisiin reagoivat niin Israel kuin Puola. Israelin Berliinin-suurlähetystön lausunnon mukaan Melnykin lausunto vääristeli historiaa ja vähätteli holokaustia.

”Lausunnot eivät vain loukkaa arvoja, joita kaikki kunnioitamme ja joihin uskomme, vaan ne loukkaavat myös Ukrainan kansan rohkeaa taistelua demokraattisten arvojen ja rauhan puolesta”, Israelin suurlähetystö lausui.

Puolan varaulkoministeri Marcin Przydacz sanoi, että Melnykin puheet ovat ristiriidassa todellisuuden kanssa.

Ukrainan ulkoministeriön antamassa lausunnossa ilmoitettiin, että Melnykin puheet eivät edusta Ukrainan ulkoministeriön kantaa vaan hänen henkilökohtaisia näkemyksiään.

Ennen toistaa maailmansotaa Melnykin ja monien ukrainalaisten ihailema Bandera johti ukrainalaista OUN-nationalistijärjestöä, joka perustettiin Puolaan kuuluneessa Länsi-Ukrainassa 1929. Se tunnettiin terrori-iskuista, ryöstöistä ja salamurhista Puolaa vastaan.

Sodan aikana Bandera teki yhteistyötä natsien kanssa. Häntä pidetään osallisena niin juutalaisten kuin puolalaisten joukkomurhiin. Lopulta hän joutui itse natsien keskitysleirille Sachsenhauseniin.

Sodanjälkeisellä Venäjällä Banderasta tehtiin yksi toisen maailmansodan voimakkaimmista viholliskuvista. Neuvostoliiton turvallisuuspalvelu KGB myrkytti hänet syanidilla Münchenissä 1959.

Stepan Banderan patsas Lvivissä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat