Duuma hyväksyi alustavasti laki­paketin, joka velvoittaisi yhtiöitä tukemaan Venäjän sota­toimia käytännön tasolla

Venäjä pyrkii ylläpitämään asetuotantoaan sodan pitkittyessä.

Venäjän varapääministeri Juri Borisovin mukaan lakien hyväksymisen tärkeyttä ei voi yliarvioida.

5.7. 17:38

Venäjän parlamentin alahuone duuma hyväksyi tiistaina maan sotatoimia tukevan lakipaketin, joka myöntää hallinnolle vallan vaatia yrityksiltä tuotannon sovittamista valtion sotatarpeisiin ja työntekijöiden velvoittamista ylitöihin. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Pakettiin kuuluu kaksi lakia, joista ensimmäinen antaa valtiolle mahdollisuuden esittää ”erityisiä taloudellisia toimenpiteitä” sotilasoperaatioiden aikana. Tämä tarkoittaa, että yhtiöiden pitäisi tarjota tuotantoaan ja palveluitaan armeijalle.

Toinen laki muuttaisi työlainsäädäntöä siten, että valtiolla olisi oikeus säännellä työaikoja ja lomapäiviä tietyissä armeijalle tärkeissä yrityksissä. Käytännössä valtio voisi sanella, että töitä pitää tehdä yöllä, viikonloppuna tai lomilla.

Venäjän varapääministeri Juri Borisovin mukaan ylityövelvollisuutta ei käytettäisi laajalla mittakaavalla ja työntekijöille annettaisiin korvauksia.

Suunnitellut toimet tukisivat taloudellisesti Venäjän hyökkäystä Ukrainassa.

”Puolustusteollisuuden tuotannon määrä on lisääntynyt merkittävästi. Aseiden ja ammusten tuottamisen varmistamiseksi on tarpeellista säädellä sotilasteollista kokonaisuutta ja liikeyrityksiä, jotka ovat osa yhteistyöketjuja”, Borisov sanoi.

Venäjä näkee lännen pakotteet, aselähetykset Ukrainaan ja Nato-joukkojen lisäämisen ”sijaissotana” Venäjää vastaan.

”Länsi rakentaa parhaillaan sotilaallista läsnäoloaan Venäjän rajoilla, voimistavat pakotepainetta ja lisäävät aselähetyksiä Ukrainaan. Näiden lakien hyväksymisen tärkeyttä ei voi yliarvioida”, Borisov julisti puhuessaan lainsäätäjille.

Lakipakettia aiotaan vielä käsitellä duumassa kahden lausuntokierroksen verran. Lait tulevat voimaan vasta, kun myös liittoneuvosto hyväksyy ne.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat