Sudanissa vallan kaapannut kenraali on ilmoittanut tekevänsä tilaa siviilihallinnolle, tarjous ei kelpaa maan sotilasjohtoa vastustavalle ryhmälle

Sudanin siviilihallintoa ajava liittouma kannustaa sudanilaisia jatkamaan mielenosoituksia maan sotilasjohtoa vastaan.

Kenraali Abdel Fattah al-Burhan on ilmoittanut ”tekevänsä tilaa” siviiliryhmittymälle, joka voi muodostaa maahan siirtymähallinnon.

5.7. 20:00

Sudanissa käynnissä olevassa valtataistelussa on nähty yllättävä käänne, kun viime vuoden lokakuussa maassa sotilasvallankaappauksen toteuttanut kenraali Abdel Fattah al-Burhan on ilmoittanut ”tekevänsä tilaa” siviiliryhmittymälle, joka voi muodostaa maahan siirtymähallinnon.

Al-Burhanin ilmoitusta ei ole kuitenkaan otettu vastaan kuten maan sotilasjohto on oletettavasti toivonut.

Maan sotilasjohtoa näkyvästi vastustava FFC-liittouma ilmoitti tiistaina, että se hylkää al-Burhanin ehdotuksen. Ryhmän mukaan al-Burhanin ilmoitus on ”taktinen vetäytyminen” ja ”valtava vedätys”. Ehdotuksen hyväksymisen sijaan FFC kehottaa sudanilaisia jatkamaan sotilasjohtoa vastaan järjestettyjä mielenosoituksia.

”Tämä kriisi päättyy vasta, kun sotilasvallankaappauksen johtajat eroavat ja vallankumouksesta vastuussa olevat henkilöt pääsevät muodostamaan siviilihallinnon”, FFC:n johtaja Taha Osman sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Sudanissa on viime aikoina nähty kymmenientuhansien ihmisten mielenosoituksia, joissa on vastustettu maan sotilasjohtoa ja al-Burhania. Kansalaiset vaativat siviilihallinnon palauttamista maahan.

Yhteensä Sudanin mielenosoituksissa ja niihin liittyvissä yhteenotoissa on paikallisen oppositiota tukevan ensiapujärjestön mukaan kuollut 113 ihmistä.

Nykyinen tilanne sai alkunsa viime lokakuussa, jolloin al-Burhanin johtamat sotilasjoukot julistivat maahan poikkeustilan, hajottivat siirtymäaikana valtaa pitävän hallituksen ja ilmoittivat uuden hallituksen muodostamisesta.

Pääministeri Abdalla Hamdok määrättiin vallankaappauksessa kotiarestiin, mutta hän palasi marraskuussa tehtäväänsä tehtyään sovinnon sotilashallinnon kanssa.

Samalla Hamdok kertoi, että maahan muodostetaan armeijan valvonnassa toimiva ”teknokraattinen” hallitus, joka järjestää demokraattiset vaalit aikaisintaan vuoden 2023 kesäkuussa.

Hamdok päätyi eroamaan tehtävästään tammikuussa, minkä jälkeen maan virkaatekeväksi pääministeriksi nimitettiin Osman Hussein. Todellista valtaa pitää al-Burhanin johtama sotilashallinto.

Al-Burhan itse oli syrjäyttämässä Sudania 30 vuoden ajan hallinnutta diktaattoria Omar al-Bashiria vuonna 2019, mutta sittemmin kenraalin ja siviilihallinnon välit tulehtuivat, mikä johti sotilasvallankaappaukseen.

Sudan on yksi maailman köyhimmistä maista, jossa demokraattiset siviilihallinnot ovat olleet harvinaisia. Viimeisin sotilasvallankaappaus on asiantuntijoiden mukaan syventänyt entisestään maan talouskriisiä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat