Latvia aikoo palauttaa pakollisen asevelvollisuuden

Syynä on Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa.

Latvian armeijan väkeä sotaharjoituksessa Latviassa kesäkuussa.

6.7. 4:34

Latvia aikoo palauttaa pakollisen asevelvollisuuden, kertoi Latvian puolustusministeri Artis Pabriks tiistaina.

Syynä on Venäjän hyökkäyssodan kasvattama jännite Euroopassa. Latvia on Venäjän naapurimaa.

"Latvian nykyinen sotilasjärjestelmä on saavuttanut rajansa. Meillä ei ole syytä ajatella, että Venäjä muuttaa toimintaansa", Pabriks sanoi uutistoimisto AFP:n jutussa.

Latvia luopui pakollisesta asepalveluksesta muutama vuosi sen jälkeen, kun maa liittyi Natoon. Vuodesta 2007 saakka sen armeija on koostunut sotilasuraa tekevistä sekä kansalliskaartin vapaaehtoisista.

Tällä hetkellä kahden miljoonan asukkaan maassa on 7 500 aktiivista sotilasta ja kansalliskaartilaista.

Asevelvollisuus astuu voimaan ensi vuonna, ja se koskee latvialaisia miehiä. Pabriksin mukaan 11 kuukautta kestävän asepalveluksen voi suorittaa eri tavoin.

Ensi vuoden tammikuussa alkaisi siirtymiskausi, jonka ensimmäisenä vuotena noin tuhat vapaaehtoista otettaisiin palvelukseen. Palveluksen ajalta maksettaisiin kuukaudessa 400 euron korvaus.

Palveluksen päätyttyä sen käyneet siirtyisivät reservijoukkoihin, jotka kutsuttaisiin säännöllisiin kertausharjoituksiin.

Palvelus olisi naisille vapaaehtoinen.

Puolustusministerin mukaan Latvia ei siirtyisi asevelvollisuusarmeijaan, vaan maa säilyttäisi myös ammattiarmeijan.

Puolustusministeriön ehdotuksesta on odotettavissa vielä keskustelua maan päättävissä elimissä. Lopullisen päätöksen maanpuolustusvelvollisuudesta tekee Latvian parlamentti.

Latvia aikoo myös rakentaa toisen sotilastukikohdan kaakossa sijaitsevaan Jēkabpilsin kaupunkiin. Se on lähempänä Venäjän rajaa kuin nykyinen Latvian pääkaupungin lähellä sijaitseva Ādaži tukikohta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat