Italian Po-joki kuivui, Välimeri on poikkeuksellisen lämmin: Korventava kuumuus piinaa Eurooppaa

Ilmastonmuutoksesta aiheutuvat lämpötilat romahduttivat Marmoladan jäätikön Italiassa sunnuntaina. Vaihtokuva näyttää Po-joen surullisen tilan.

6.7. 18:00

Italian hallitus on julistanut hätätilan viidelle alueelle niitä piinaavan kuivuuden vuoksi. Hätätila kestää vuoden loppuun saakka ja piinaa erityisesti Pojoen laaksoa Italian pohjoisosassa.

Hätätila julistettiin maanantaina Friuli-Venezia Giulian, Emilia-Romagnan, Lombardian, Piemonten sekä Veneton alueille. Lisäksi maan hallitus ohjaa näille kuivuudesta kärsiville alueille lähes 37 miljoonaa euroa tukea.

Sateen puute sekä harvinaisen aikainen helleaalto ovat aiheuttaneet Pojoen laaksoon pahimman kuivuuden jopa 70 vuoteen.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan monet seudun kunnat ovat jo ottaneet käyttöön veden säännöstelyn.

Pojoen laakso tuottaa noin kolmanneksen Italian maataloustuotannosta. Joen virtaus on niin heikko, että sinne tihkuu merivettä. Suolainen vesi ei kuitenkaan sovi maatalouskäyttöön, ja BBC:n mukaan parmesan-juuston tuottajat murehtivat sitä, etteivät pysty ruokkimaan lehmiään.

Oletko paikalla kuivuudesta kärsivällä alueella? Ota yhteyttä HS:n toimitukseen sähköpostitse hs.online@hs.fi.

Lämpöaalto ja sen vaikutukset ovat jo aiheuttaneet kuolemantapauksia. Viikonloppuna Alppien Italian alueella eli Dolomiiteilla romahti jäätikkö. Turma-alue sijaitsee Italian Dolomiittien korkeimmalla huipulla Marmoladalla.

Lämpöaalto aiheutti jäätikön romahduksen Dolomiittien korkeimmalla huipulla Marmoladalla Italiassa. Kuva otettu 6. heinäkuuta 2022.

Vähintään seitsemän ihmistä kuoli ja viisi ihmistä oli edelleen kateissa keskiviikkoaamuna, kertoi Italian yleisradioyhtiö Rai.

Italian pääministeri Mario Draghi kommentoi Marmoladan turmaa todeten, että ilmastonmuutos liittyy tapahtuneeseen. Jäätikön huippukohdalla oli mitattu edellisenä päivänä kymmenen celsiusasteen lämpöennätys.

Euroopassa poikkeuksellinen kuumuus on aiheuttanut metsä- ja maastopaloja pitkin kesää. Paloja on sammutettu ainakin Saksassa, Ranskassa, Espanjassa ja Kreikassa.

Euroopan sääsatelliittijärjestö EUMETSAT havaitsi tilanteen jo talvella. Tammikuu oli niin kuiva, että esimerkiksi Portugalissa oli alueita, joilla ei satanut tammikuussa pisaraakaan. Helmikuun lopulla EUMETSAT varoitti, että yhdistettynä poikkeuksellisen aurinkoiseen säähän tämä aiheutti talvisten metsä- ja maastopalojen vaaran varsinkin Iberian niemimaalla.

Sekä Espanjassa että Italiassa mitattiin kesäkuussa toistuvasti yli 40 asteen lämpötiloja. Euroopan avaruusjärjestö ESA:n rahoittama Careheat-hanke havainnoi kesäkuun lopulla, että Välimeren veden lämpötila oli toukokuussa neljä celsiusastetta korkeampi kuin keskilämpötila mittausjaksoilla vuosina 1985–2005. Pintavesi oli korkeimmillaan jopa 23-asteista.

Italialainen hydrologian instituutti tarkkailee kosteutta ja sademääriä. Se julkaisi viime viikolla viestipalvelu Twitterissä puhuttelevan kartan Italian kuivuustilanteesta. Tässä lukuohje vielä suomeksi:

Olosuhteet kesäkuussa 2022 verrattuna edellisiin 16 vuoteen. [Asteikon numero] 1 tarkoittaa että olosuhteet ovat pahimmat 16 vuoteen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat