Suurin pyhiinvaellus sitten pandemian alun käynnistyy keski­viikkona, kun miljoona muslimia suuntaa Mekkaan

Tänä vuonna pyhiinvaellus Mekkaan on taas mahdollinen myös Saudi-Arabian ulkopuolelta tuleville. Koronapandemiaa edeltäviin pyhiinvaeltajien määriin ei kuitenkaan palata vielä tänä vuonna.

Muslimipyhiinvaeltaja katsoo näkymää Mekan pyhän kaupungin yli seisten Jabal al-Nūrilla eli Valon vuorella 5. heinäkuuta.

6.7. 12:26

Keskiviikkona, polttavassa 40 asteen paahteessa alkaa Hadž eli muslimien pyhiinvaellus Saudi-Arabian Mekkaan. Kyseessä on suurin pyhiinvaellus sitten koronapandemian alun, kertoo uutistoimisto AFP.

Koronapandemian vuoksi vain 60 000 täysin rokotettua Saudi-Arabian asukasta sai osallistua vuonna 2021, ja vuonna 2020 vain 10 000.

Osallistujamäärän rajoittaminen on ollut valtava pettymys monille muslimeille. Vuonna 2019 pyhiinvaellukselle osallistui noin 2,5 miljoonaa muslimia ympäri maailman.

Vasta tämän vuoden toukokuussa Saudi-Arabia ilmoitti, että miljoona muslimia saisi osallistua pyhiinvaellukseen tänä vuonna, 850 000 heistä ulkomailta.

Yksi arpomalla luvan saaneista onnekkaista on irakilais-kurditaustainen Adam Mohammed, joka on 53-vuotias sähköinsinööri Britanniasta.

Viime vuonna Mohammed päätti lähteä 7 000 kilometrin vaellukselle Saudi-Arabiaan jalan. Lähtiessään matkaan 11 kuukautta sitten Mohammed ei tiennyt, päästettäisiinkö häntä sisään Mekan ja Medinan moskeijoihin.

”Itkin saapuessani. Tunne on uskomaton”, hän kertoi AFP:lle.

Hadž eli pyhiinvaellus Mekkaan on yksi islamin viidestä peruspilarista. Jokaisen kykenevän muslimin tulisi suorittaa se kerran elämässään.

Pyhiinvaellus koostuu uskonnollisista riiteistä, jotka suoritetaan viiden päivän aikana islamin pyhimmässä kaupungissa.

Tänä vuonna Hadž on sallittu rokotetuille, korkeintaan 65-vuotiaille muslimeille. Osallistujat on valittu miljoonien joukosta arpomalla.

Saudi-Arabian ulkopuolelta tulevien on ollut näytettävä maksimissaan 72 tuntia ennen matkaa tehty negatiivinen koronatestitulos.

Ilman lupaa pyhiinvaellukselle yrittäviä odottaa 10 000 Saudi-Arabian rialin eli noin 2 500 euron sakkomaksu. Poliisit ovat pystyttäneet tarkastuspisteitä ympäri kaupunkia.

Monet säästävät vuosia osallistuakseen pyhiinvaellukselle Mekkaan. Osallistuminen maksaa ainakin 5 000 dollaria hengeltä. Tavallisesti pyhiinvaellus tuokin alueelle miljardien dollarien vuositulot.

Muslimeita islaminuskon pyhimmän paikan Kaaban ympärillä Saudi-Arabian Mekan suuressa moskeijassa 5. heinäkuuta.

Qatarilaiselle Masoud al-Alille tämä pyhiinvaellus on erityinen, sillä häneltä pääsy Mekkaan on Qatarin saarron vuoksi ollut kielletty jo ennen pandemiaa, vuodesta 2017 lähtien.

Kun saarto viimein päättyi viime vuoden tammikuussa, osallistuminen oli mahdotonta koronaviruspandemian vuoksi.

”Tämä ei ole ensimmäinen pyhiinvaellukseni, mutta tämä on täysin erilainen. En voi kuvailla, miltä tuntuu palata suorittamaan Hadž viiden vuoden tauon jälkeen.”

Lue lisää: Arabinaapurit lopettivat viimein Qatarin saarron: Kolmen vuoden vihan­pidon saattoi laukaista haukka­metsästäjien jääminen panttivangeiksi

Saudi-Arabia, Arabiemiraatit, Bahrain ja Egypti katkaisivat kesäkuussa 2017 diplomaattisuhteet Qatariin, ja sulkivat rantavaltioon niin maa-, meri- kuin ilmarajatkin.

Tämän vuoden jalkapallon maailmanmestaruuskisojen isäntämaa Qatar on nyt jälleen ystävällisissä väleissä naapureidensa kanssa.

Lue lisää: Saudi-Arabia estää muslimien suuren pyhiinvaelluksen Mekkaan ensimmäistä kertaa vuosisatoihin

Lue lisää: Saudi-Arabia asetti tiukan osallistuja­määrän muslimien pyhiinvaellukselle: Vaikutukset uhkaavat jopa Somalian taloutta, kun karjanvienti pysähtyi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat