Boris Johnson taistelee tulevaisuudestaan

Kohusta toiseen ryvettynyttä Boris Johnsonia kuultiin iltapäivällä parlamentin kyselytunnilla.

6.7. 10:58 | Päivitetty 6.7. 14:03

Britannian pääministerin Boris Johnson astui tänään keskiviikkona klo 14 Suomen aikaa parlamentin eteen kyselytunnille sen jälkeen, kun useita hänen ministereitään oli lähtenyt hallituksesta.

Britannian hallituksen valtiovarainministeri Rishi Sunak ja terveysministeri Sajid Javid erosivat tehtävistään tiistaina kertoen Twitterissä julkaistuissa eroamiskirjeissään päätöksen syyksi epäluottamuksen Boris Johnsonia kohtaan.

Lue lisää: Britannian hallitus kriisissä – Kaksi ministeriä ilmoitti eroavansa, Boris Johnsonin tulevaisuus vaakalaudalla

Johnson nimitti virkoihin vikkelästi uudet ministerit, mutta hänen valtakaudelleen povataan jo loppua, kertoo uutistoimisto Reuters.

Keskiviikkona Johnsonin takaa lipesi lisää korkea-arvoisia konservatiiveja. Brittilehti The Guardianin uutisoi muun muassa perheasiain ministeri Will Quincen ilmoittaneen erostaan.

Ministerien ero on vain viimeisin sarjassa, jossa Johnson on ryvettynyt viime kuukausien ajan.

Viime päivinä kohua on aiheuttanut Johnsonin konservatiivipuolueessa merkittävään puoluevirkaan nimittämä Chris Pincher. Pincher erosi paikalta kesäkuun lopussa, kun häntä syytettiin julkisesti seksuaalisesta ahdistelusta.

Syytösten jälkeen Britanniassa on käyty kovaa keskustelua siitä, tiesikö Johnson Pincheriin kohdistuneista syytöksistä nimittäessään tämän virkaan tämän vuoden helmikuussa.

Kohu oli viimeinen niitti, joka johti ministereiden eropäätökseen.

”Minulle on selvää, ettei tämä tilanne muutu johtamisesi myötä – ja näin ollen olet menettänyt luottamukseni”, entinen terveysministeri Javid totesi eroamiskirjeessään.

Useat ministerit ovat sanoneet, että Johnsonilta puuttuu harkintakykyä eikä hän osaa pitäytyä totuudessa.

Johnson ei ole suosittu edes omassa puolueessaan.

Kevään aikana Johnson ehti aiheuttaa toisenkin kohun, kun hänen uutisoitiin osallistuneen virka-asunnollaan koronapandemian aikana yksityisiin juhliin, vaikka muut kuin työhön liittyvät kokoontumiset oli tuolloin kielletty. Johnson sai juhliin osallistumisista sakot ja pahoitteli toimiaan useaan otteeseen.

Kohun myötä Johnsonia kohtasi konservatiivipuolueen parlamenttiryhmän luottamusäänestys, jonka hän voitti – mutta yli 40 prosenttia hänen omista kansanedustajistaan olisi halunnut johtajastaan eroon. Puolueen sääntöjen mukaan Johnsonin ei kuitenkaan tarvitse huolehtia uudesta luottamusäänestyksestä vuoteen, vaikkakin osa päättäjistä on silmäillyt mahdollisuutta muuttaa kyseistä sääntöä.

Keskiviikkoiltapäivänä nähdään, millaista kohtelua Johnson saa puoluetovereiltaan, kun hän astuu parlamentin eteen viikottaiselle kyselytunnilleen. Moni uskoo, ettei Johnson aio luopua vallankahvastaan hevillä.

”Uskoisin, että hän lähtee Downing Streetiltä [pääministerin virka-asunnosta] vain kannettuna, itkupotkuraivarin saattelemana”, eräs konservatiivipuolueen päättäjistä kertoi Reutersille nimettömänä. ”Mutta jos tilanne sitä vaatii, teemme sen sitten niin.”

Jos Johnson joutuu luopumaan pääministeriydestään, hänen seuraajansa saaminen voisi kestää mahdollisesti jopa kuukausia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat