Naista puukotettiin torilla Visbyssä kesken politiikka­viikon, kuoli myöhemmin vammoihinsa – Aftonbladet: Epäillyllä vahvoja yhteyksiä ääri­oikeistoon

Naista puukottanutta miestä epäillään murhasta. Aftonbladetin mukaan miehellä on vahvoja yhteyksiä äärioikeistoon.

Poliisin tiedottaja Ola Österling vastasi median kysymyksiin rikospaikalla.

6.7. 16:41 | Päivitetty 6.7. 23:41

Visby

Ruotsin Visbyssä Gotlannin saarella tapahtui puukotus keskiviikkona iltapäivällä paikallista aikaa.

Ensihoitajat antoivat puukotuksen uhriksi joutuneelle naiselle ensiapua paikan päällä, ja hänet vietiin hoitoon Visbyn sairaalaan. Kello yhdeksän jälkeen illalla poliisi kertoi naisen kuolleen vammoihinsa.

Poliisi otti epäillyn tekijän kiinni rikospaikan läheisyydessä. Rikosepäily muuttui myöhemmin murhan yrityksestä murhaksi. Poliisi kertoi lähtevänsä tutkimuksissaan siitä, että teko oli suunniteltu.

Epäilty on 33-vuotias mies, uhri kuusissakymmenissä. Poliisin mukaan he molemmat ovat Ruotsin mantereelta, eivät gotlantilaisia.

Silminnäkijöiden mukaan yksityishenkilöt ottivat epäillyn tekijän kiinni ja pitivät häntä aloillaan poliisin tuloon saakka. Poliisi kiitti lehdistötilaisuudessa yleisöä avusta, joka osaltaan auttoi epäillyn kiinniotossa.

Puukotus tapahtui keskeisellä paikalla Visbyn Donners platsilla kesken Almedalenin politiikkaviikon, jonne Ruotsin poliittinen eliitti on kokoontunut. Keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööfin piti järjestää lehdistötilaisuus lähellä rikospaikkaa, mutta lehdistötilaisuus peruttiin.

Poliisin tiedottaja Ola Österling kertoi rikospaikalla, että toistaiseksi ei ole viitteitä siitä, että murhan yrityksessä olisi ollut kyse poliittisesti motivoituneesta teosta. Motiivia tutkitaan. Poliisin mukaan alueeseen ei tällä hetkellä kohdistu erityistä uhkaa.

Österlingin mukaan poliisi otti epäillyn kiinni minuuteissa.

Illalla poliisi kertoi Visbyyn kohdistuvan uhkakuvan pysyneen ennallaan.

Poliisin tutkijoita rikospaikalla Visbyssä.

Ruotsalaislehti Aftonbladet uutisoi, että epäillyllä on vahvoja yhteyksiä Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen. Hän on käynyt liikkeen mielenosoituksissa sekä kirjoittanut artikkeleita ja ollut mukana radiotuotannossa äärioikeistolaiselle Nordfront -nettimedialle.

Poliisi ei kuitenkaan kommentoi onko näillä yhteyksillä jotain tekemistä puukotuksen kanssa.

Epäilty on sosiaalisen median julkaisuissaan ilmoittanut useasti kieltävänsä holokaustin. Aiemmin tällä viikolla hän julkaisi erään joukkoampujan haastattelun 1990-luvulta, Aftonbladet kertoo.

Kuolonuhri oli Ruotsin Kuntatyönantajien keskusjärjestön SKR:n Ing-Marie Wieselgren. Wieselgren oli 64-vuotias. Hänen henkilöllisyydestään uutisoi Aftonbladet.

SKR on Ruotsin suurin työnantajajärjestö. Wieselgren oli SKR:n psykiatristen palveluiden kansallinen koordinaattori.

”Menetimme arvostetun ja pidetyn työntekijän, hänen kollegansa menettivät hyvän ystävän ja koko Ruotsi menetti yhden vahvimmista äänistään mielenterveysasioissa”, SKR:n varapuheenjohtaja Carola Gunnarsson twiittasi.

Almedalsveckanin järjestämisestä vastaavan Region Gotlandin edustaja Mia Stuhre kertoo tiedotteessa, että alueella on tarjolla kriisiapua.

”Tämä on erittäin vakavaa ja kauheaa. Region Gotland ja Ruotsin kirkko kutsuvat tilanteesta huolestuneet Visbyn tuomiokirkkoon. Täällä on tukea, jos joku haluaa puhua tapahtuneesta”, Stuhre sanoo.

Myös Suomen oikeusministeri ja Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kommentoi tapausta tuoreeltaan. Henriksson on itse parhaillaan paikan päällä Almedalenin politiikkaviikolla.

”Ajatukseni ovat uhrin ja hänen omaistensa luona”, Henriksson kirjoitti Twitterissä.

Visbyn keskiaikaisessa kaupungissa järjestettävä perinteinen politiikkaviikko alkoi sunnuntaina ja päättyy torstaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat